Research Article

Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği)

Volume: 6 Number: 5 December 31, 2021
TR EN

Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği)

Abstract

Yeni dini hareket (YDH)’ler kavramı, genellikle 1950’li yıllardan itibaren farklı inanç, ibadet, yaşam tarzı ve ideolojileriyle ortaya çıkan dini grupları ifade etmek için kullanılmaktadır. Özellikle dinin toplum hayatındaki işlevinin sona erdiğinin düşünüldüğü bir devirde çeşitli sebep ve amaçlarla ortaya çıkan bu oluşumlar, sosyal ve dini yaşamda var olan etkisini sadece içinden çıktığı toplumlarda değil, dünyanın pek çok ülkesinde de hissettirmeyi başarmıştır. Post-modern dünyada modern ve modern öncesi dönemin kutsallarını da bünyesinde barındıran Yeni Din Hareketlerin seküler dünyanın beğeni ve kaygılarını da göz önünde tutarak bireylerin manevi hazlarını tatmin etme amacı güttüğü görülmektedir. Son yıllarda başta sosyolog ve teologların dikkatini çekmeyi başaran yeni dini hareketler birçok araştırmacının üzerinde çalıştığı konular arasında yer almaktadır. 
Bu oluşumlardan birisi olan Yehova Şahitleri 19. yüzyılın sonlarına doğru Amerika Birleşik Devletleri’nde Mesih İsa’nın yeniden dünyaya geleceğini iddia eden Adventizm akımı içinden çıkan dini bir gruptur. Yehova Şahitlerinin gerek teşkilat yapısında gerekse inanç sistemindeki temel özelliklerin Hristiyanlığın yerleşik öğretilerinden farklılık arz ettiği görülmektedir. Bu sebeple araştırmacılar Yehova Şahitlerini yeni dini hareketler kategorisi içerisinde değerlendirmiştir. Hiyerarşik bir yapıya sahip olan ve en nihayetinde kesin emirleri Yönetim Kurulu’ndan alan Şahitler buradan gelen emirleri Tanrı'nın emri olarak algılamakta ve Dünya’nın her yerinde bu emirleri uygulamaya çalışarak buna göre faaliyetlerini yürütmektedirler. Yehova Şahitleri yeryüzünde Tanrı’nın hâkim olacağı bir teokratik devlet modelini savunduğu için hiçbir devletin otoritesini tanımamaktadır. Teşkilat, üyelerinden mensubu oldukları milletlerin kurucu değerlerine ve kişilerine göstereceği en küçük olumlu hissiyatı putperestlik ve isyan olarak görmektedir. Tüm dünyada çeşitli yönleriyle tartışılan bu yeni ve alternatif oluşumun ülkemizde de faaliyetleri bulunduğu bilinmektedir. 
Yehova Şahitlerinin ülkemizde en yoğun faaliyette bulunduğu illerden birisi de Antalya’dır. Yehova Şahitlerinin bu bölgede yoğun faaliyette bulunmalarının başlıca sebebi Antalya ilinin turizm merkezi olması ve yabancı uyruklu kişilerin de bu bölgeyi tercih etmesidir. Ayrıca yakın geçmiş zamanda faaliyetleri sebebiyle hakkında açılan davalarda beraat kararının verilmiş olması teşkilata daha rahat etme hareket imkânı sağlamıştır.

Keywords

References

  1. Aydın, M. (2010). Türkiye'ye Yönelik Batı Kökenli Dini Cereyanlar. Konya: Nüve Kültür Merkezi Yayınları.
  2. Bird, F.B. and Westley,F.(1985). “The Economic Stragegies of New Religious Movement”, Sociological Analysis 46(2):157-170.
  3. Bilgin, V. (2020). “Din ve Toplumsal Sorunlar”. Din Sosyolojisi. K. Canatan ve M. Tekin (Ed.). Ankara: Bilimsel Araştırma Yayınları.
  4. Bodur, H. E. (2003). “Moonculuk Hareketi ve Türkiye'de Benzer Bir Yapılanmanın Sosyolojik Analizi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1(1) : 13-39.
  5. Cowan, D.E. (2007). “Teaching New Religious Movements on the World Wide Web”. D. G. Bromley ( Ed.) Teaching New Religious Movements, Oxford University Press, New York, 291-308.
  6. Dawson, L. L. (2003). Cults and New Religious Movements, Blackwell Publishing, Oxford.
  7. Dawson, L. L. & Hennebry, J. (2004). “New Religions and The Internet”. L. L. Dawson & D. E. Cowan (Eds). Religion Online Finding Faith on the Internet, Routledge, New York,159-160.
  8. Kirman, M. A. (2004).”Küresel Kült Savaşlarının Yapıldığı Meydan:Gençlik ve Aile”,Diyanet İlim Dergisi, 40(2):61:72.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

November 12, 2021

Acceptance Date

December 2, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 6 Number: 5

APA
Karayel, S. E., & Albayrak, A. (2021). Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği). Turkish Academic Research Review, 6(5), 1272-1292. https://doi.org/10.30622/tarr.1022514
AMA
1.Karayel SE, Albayrak A. Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği). tarr. 2021;6(5):1272-1292. doi:10.30622/tarr.1022514
Chicago
Karayel, Salih Emre, and Ali Albayrak. 2021. “Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti Ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği)”. Turkish Academic Research Review 6 (5): 1272-92. https://doi.org/10.30622/tarr.1022514.
EndNote
Karayel SE, Albayrak A (December 1, 2021) Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği). Turkish Academic Research Review 6 5 1272–1292.
IEEE
[1]S. E. Karayel and A. Albayrak, “Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği)”, tarr, vol. 6, no. 5, pp. 1272–1292, Dec. 2021, doi: 10.30622/tarr.1022514.
ISNAD
Karayel, Salih Emre - Albayrak, Ali. “Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti Ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği)”. Turkish Academic Research Review 6/5 (December 1, 2021): 1272-1292. https://doi.org/10.30622/tarr.1022514.
JAMA
1.Karayel SE, Albayrak A. Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği). tarr. 2021;6:1272–1292.
MLA
Karayel, Salih Emre, and Ali Albayrak. “Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti Ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği)”. Turkish Academic Research Review, vol. 6, no. 5, Dec. 2021, pp. 1272-9, doi:10.30622/tarr.1022514.
Vancouver
1.Salih Emre Karayel, Ali Albayrak. Kaynak Mobilizasyon Kuramı Çerçevesinde Yehova Şahitlerinin Üye Kazanma Yöntemlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi (Antalya Örneği). tarr. 2021 Dec. 1;6(5):1272-9. doi:10.30622/tarr.1022514

Cited By