Research Article

İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri

Volume: 7 Number: 3 September 29, 2022
TR EN

İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri

Abstract

Bu çalışmada Şîa-Hille Medresesinin önemli alimlerinden Muhakkık Hillî’nin fıkıh usûlüyle ilgili görüşleri özet halinde verilmiştir. Muhakkık Hillî, yaşadığı dönemde Şîa-Hille Medresesinin lideri konumuna yükselmiş ve bıraktığı eserlerle şiî-usûlî düşünceyi sistematik bir yapıya kavuşturmuştur. el-Meʿâric fî uṣûli’l-fıḳh isimli usûl eserinde hemen hemen fıkıh usûlünün tüm konularına değinen Muhakkık Hillî, el-Muʿteber fî şerḥi’l-Muḫtaṣar isimli fürû-ı fıkıh eserinin başında da şer‘î delillerden bahsetmiştir. O, usûlî görüşlerini açıklarken haber-i vâhidin kabulü için râvilerin imâmî olması gerektiği ve icmâ‘ın delil olabilmesi için icmâ‘ ehli arasında imamın da bulunması gerektiği gibi düşünceleriyle mezhebî aidiyetini ön planda tutmuştur. Muhakkık Hillî’ye göre on ikinci imamın gaybeti nedeniyle imamlarla irtibat kesildiği için ulemanın toplumsal ihtiyaçları karşılaması için ictihadda bulunması gerekir. Bu nedenle amelî hükümlerinin tespit edilmesi gerekli olduğundan fıkıh usûlü önemlidir. Ona göre göre şer‘î hükümlerin dayanağı kitap, sünnet, icmâ‘, akıl ve istishap olmak üzere beş adettir. Muhakkık Hillî, fıkıh usûlü eserinde kitabın tarifine yer vermez fakat kitapta geçen, zâhir, nass, müevvel, mücmel, âmm, hass, emir ve nehiy gibi kavramları tanıtarak Kur’an-ı Kerim’den örnekler verir. Yapısı bakımından sünnet; söz, fiil ve takrir olmak üzere üçe ayrılırken rivayet açısından mütevatir ve haber-i vâhid kısımlarına ayrılır. Muhakkık, mütevâtir haberin zarûreten ilim ifade edeceği görüşündedir. İmâmiyye mensupları, bir haber-i vâhidi kabul etmişse veya haberin doğruluğunu akıl, kitabın nassı, kat‘i sünnet ve icma‘ karineleri destekliyorsa o haberle amel edilir. İcmâʿ din işlerinde sözüne itibar edilen kişilerin ittifak etmesidir. İcmâ‘ın şer‘î söz ve fiillerde gerçekleşmesi mümkündür. Teklif zamanında mutlaka masum ve şeriatı koruyan imamın bulunması gerekli olup şerʿî meselelerde onun sözüne başvurmak vaciptir. Dolayısıyla herhangi bir meselede icmâʿdan söz edilebilmesi için icmâʿa katılanların arasında mutlaka masum imamın bulunması gerekir. Muhakkık Hillî, akıl ve istishap delillerini de çeşitli kısımlara ayırarak inceler. Bu yönleriyle el-Meʿâric fî uṣûli’l-fıḳh isimli usûl eseri derli toplu fıkıh usûlü hüviyeti arz etmesi yönüyle İmâmiyye mezhebi için önemlidir.

Keywords

References

  1. Âsıfî, Muhammed Mehdî. Hayâtü’l-Muḥakkık Ḥillî (Seyyid Ali Tabâtabâî’nin Riyâżu’l-mesâil fî beyâni aḥkâmi’ş-şerʿi bi’d-delâil isimli kitabı içinde). Kum: Müessesetü Neşri’l-İslâmî, 1412.
  2. Atik, Sefa. Sünnîliğin İzinde Caferî Fıkıh Usulünde Akıl. İstanbul: Pınar Yayınları, 2017.
  3. Atik, Sefa. “Şiî Fıkhında Kıyası Reddetmenin Mümkünlüğü Üzerine”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6/11 (2019): 97-123.
  4. Doğruyol, Feyza. Hille Medresesinin Şiî-Usûlî Gelenekteki Yeri: Muhakkık el-Hillî Örneği. Sakarya: Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2021.
  5. Emîn, Seyyid Muhsîn. Aʿyânü’ş-Şîa. Thk. Hasan Emîn. Beyrut: Dâru’t-Teâruf, 1983.
  6. İbn Dâvûd Hillî, Takıyyü’d-dîn Hasan b. Ali. Ricâl. Thk. Seyyid Muhammed Sâdık. Necef: Menşûrâtü Matbaati’l-Haydariyye, 1972.
  7. İbn Ebî Cumhûr, Muhammed b. Ali b. İbrahim el-Ehsâî. ʿAvâlî el-leâlî el-ʿazîziyye. Thk. Müctebâ el-Irâkî. Kum: Matbaatü Seyyidi’ş-Şühedâ, 1985.
  8. İbn İdrîs Hillî, Ebû Abdillâh Muhammed b. Ahmed. es-Serâirü’l-ḥâvî li-taḥrîri’l-fetâvî. Thk. Komisyon. 3 Cilt. Kum: Müessesetü’n-Neşri’l-İslâmî, 1410.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 29, 2022

Submission Date

May 16, 2022

Acceptance Date

June 8, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 7 Number: 3

APA
Türkan, M. (2022). İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri. Turkish Academic Research Review, 7(3), 781-800. https://doi.org/10.30622/tarr.1117633
AMA
1.Türkan M. İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri. tarr. 2022;7(3):781-800. doi:10.30622/tarr.1117633
Chicago
Türkan, Mustafa. 2022. “İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî Ve Usûl Görüşleri”. Turkish Academic Research Review 7 (3): 781-800. https://doi.org/10.30622/tarr.1117633.
EndNote
Türkan M (September 1, 2022) İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri. Turkish Academic Research Review 7 3 781–800.
IEEE
[1]M. Türkan, “İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri”, tarr, vol. 7, no. 3, pp. 781–800, Sept. 2022, doi: 10.30622/tarr.1117633.
ISNAD
Türkan, Mustafa. “İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî Ve Usûl Görüşleri”. Turkish Academic Research Review 7/3 (September 1, 2022): 781-800. https://doi.org/10.30622/tarr.1117633.
JAMA
1.Türkan M. İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri. tarr. 2022;7:781–800.
MLA
Türkan, Mustafa. “İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî Ve Usûl Görüşleri”. Turkish Academic Research Review, vol. 7, no. 3, Sept. 2022, pp. 781-00, doi:10.30622/tarr.1117633.
Vancouver
1.Mustafa Türkan. İmâmiyye Fıkhının Sistemleştiricisi: Muhakkık Hillî ve Usûl Görüşleri. tarr. 2022 Sep. 1;7(3):781-800. doi:10.30622/tarr.1117633