تسعى هذه الدراسة إلى: (1)- اقتراح نموذج تصميم تعليمي، لبناء مواقع تعليم اللغة
العربية عن بعد للناطقين بغيرها وتقييمها. (2)- تقييم عيّنة عشوائية لمواقع تعليم اللغة العربية عن بعد
للناطقين بغيرها وفق النموذج المقترح.
وحاولت الإجابة عن الأسئلة الآتية: (1)-
ما مراحل ومعايير نموذج يعنى بتصميم مقرر لتعليم اللّغة
العربيّة عن بعد للناطقين بغيرها؟ (2)- ما مدى تحقق معايير النموذج المقترح
ومراحله في مواقع تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها؟
واستخدم البحث الحالي وفقاً لطبيعته المنهج الوصفي المسحي لمسح
مواقع التي تعلم اللغة العربية بوصفها لغة أجنبية للناطقين بغيرها عن بعد، والوصفي
التحليلي لوصف وتحليل نتائج الدراسة للعيّنة العشوائية التي بلغت خمسة
مواقع.
وتوصلت الدراسة إلى: (1)- إعداد
نموذج تصميم تعليمي مقترح لتصميم محتوى إلكتروني لتعليم العربية عن بعد للناطقين
بغيرها (2)- إعداد قائمة معايير لبناء مواقع تعليم العربية عن بعد للناطقين
بغيرها، وتقييمها، مستخلصة من مراحل النموذج المقترح (3)- ثمة ضعف في
تصميم مواقع تعليم اللغة العربية عن بعد للناطقين بغيرها بالقياس إلى مراحل
التصميم التعليمي وفق النموذج المقترح، ويتجلى ذلك في مرحلتي تحليل الحاجات
والأهداف. وختمت
الدراسة بمجموعة من التوصيات التي تشير إلى أهمية كل من معايير
التصميم التعليمي وتشارك التقانيين ومعلمي اللغة في بناء المحتوى اللغوي الإلكتروني
على أسس ومعايير علمية.
تعليم العربية للناطقين بغيرها العربية للأجانب مواقع تعليم اللغة التعليم عن بعد التصميم التعليمي القياس والتقويم
Bu çalışma;
1- Arapçanın yabancı dil olarak uzaktan öğretimini yapan internet siteleri için bir eğitim tasarısı örneği ortaya koymayı,
2- Önerilen tasarı örneğine göre Arapçanın yabancı dil olarak uzaktan öğretimini yapan internet sitelerini değerlendirmeyi hedefler.
Şu soruları cevaplandırmaya çalıştım:
1-Arapçanın yabacı dil olarak uzaktan öğretimini yapan internet siteleri için belirlenmiş tasarının aşamaları ve ölçütleri nelerdir?
2-Bu aşama ve ölçütlerin bahsedilen internet sitelerinde uygulanabilirliği ne kadardır?
Çalışma -doğası gereği- niteleme ve tarama metodundan faydalanmıştır: Uzaktan Arapça öğreten siteleri Arapçanın başka dili konuşanlar için "yabancı dil" niteliğine göre taranması için tarama metodu, araştırmanın rastgele seçilen beş numuneden elde edilen sonuçların nitelendirilip çözümlenmesi için de niteleme ve çözümleme metodu kullanılmıştır.
Çalışma;
1-Arapçanın yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde kullanılacak elektronik bir içeriğin tasarlanması için önerilmiş eğitim tasarısı örneğinin hazırlanmasını
2-Önerilen örneğin aşamalarından hareketle, Arapçanın yabancı dil olarak eğitimini yapan internet sitelerinin oluşturulmasında ve değerlendirilmesinde göz önüne alınacak bir ölçütler listesinin hazırlanmasını sağlamıştır.
3-Arapçanın yabancı dil olarak uzaktan öğretimini yapan internet sitelerinin tasarımında, önerilen örneğe göre yapılan eğitim tasarısının aşamalarına göre zayıflık vardır. Bu da benim ihtiyaçlar ve hedeflerin çözümlenmesi aşamamda ortaya çıkmıştır. Çalışmamı, eğitim tasarımın ölçütlerinden her birinin önemine işaret eden ve teknoloji uzmanları ile öğreticilere dilsel elektronik bir içeriğin bilimsel ölçütlere dayanarak hazırlanmasında yardım edecek tavsiyelerle bitirdim.
Yabancılar için Arapça Arapçanın yabancılara öğretilmesi Uzaktan öğretim Dil öğretme siteleri Eğitim tasarısı
This study aimed to: (1) – Proposal of an instructional design model, to build online websites for teaching Arabic language to non-native speakers. (2) – Evaluating a sample of these sites in accordance with the proposed model. Study questions: (1) - What are the stages and standards of a model to design a website for teaching Arabic to non-native speakers? (2) - What is the extent of the presence of these suggested standards in these websites? Results of the study (1) - Preparation of an instructional design model derived from the model of Ruffini. (2) - List of criteria for the construction and evaluation of online websites for teaching Arabic to non-native speakers consisting of six main stages and twenty-five standards. (3) - There is a weakness in online websites in teaching Arabic to non-native speakers in relation to the instructional design stages of the proposed mode, and this weakness is reflected in the needs analysis and goals stage. The results of this study emphasize the importance of each of the instructional design standards and the participation of technicians and teachers of second languages in building linguistic e-content according to scientific standards.
Primary Language | Arabic |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |