Research Article

Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması

Volume: 3 Number: 1 May 28, 2021
EN TR

Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması

Abstract

Değerleme, en basit şekliyle bir mülkün belirli bir tarihte işleme alınacağı tutarın belirlenmesidir. Değerleme, birçok amaç dahilinde yapılabilir. Bunlar; alım-satım, devir, vergi
tahakkuku, kamulaştırma, miras dağıtımı, yatırım, finansman ve kredi olarak sıralanabilir. Değerlemenin çok çeşitli yöntemleri vardır. Bu yöntemler geleneksel, istatistiksel ve modern değerleme yöntemleri olarak 3 ana grup altında incelenir. İstatistiksel ve modern yöntemler matematiksel bir modele bağlı olduğu için daha az inisiyatif içermektedir. Çünkü geleneksel değerleme yöntemlerinde değerleme uzmanları, değer hesaplamalarını yalnızca bir fiyat tahmininde bulunarak yapmaya çalışırlar. Oysa değerleme alanının en önemli konularından biri, müşteriye sunulan bilgilerin açık ve net olmasını sağlama ihtiyacıdır. Makalenin amacı, istatistiksel değerleme yöntemlerden biri olan regresyon analizi ile modern değerleme yöntemlerinden biri olan yapay sinir ağları hakkında genel bir bakış sağlamak ve doğruluk değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Yapay sinir ağları modellemesi için Matlab, regresyon analizi için Minitab yazılımı kullanılmıştır. Elde edilen değerlerin doğrulukları, ortalama mutlak yüzde hata (MAPE) formülüyle belirlenmiştir.

Keywords

References

  1. Akış, B. (2013). İstatistiki yöntemlerle değer belirleme ve değer haritası üretimi Selçuklu örneği Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harita Mühendisliği ABD, Konya.
  2. Atik, M., Köse, Y., Yilmaz, B. & Erbaş, M. (2015). Şehirlerin İlerleme Yönlerinin Gayrimenkul Değerleri Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 443-458.
  3. Box, G. E. & Jenkins, G. M. (1976). Time series analysis, control, and forecasting. San Francisco, CA: Holden Day, 3226(3228), 10.
  4. Bre, F., Gimenez, J. M. & Fachinotti, V. D. (2018). Prediction of wind pressure coefficients on building surfaces using artificial neural networks. Energy and Buildings, 158, 1429-1441.
  5. Brown, R. K. (1965). Real estate economics: an introduction to urban land use: Houghton Mifflin.
  6. Büyükkaraçığan, N., Altınışık, İ. & Uzun, H. (2017). Türkiye’de Gayrimenkul Değerleme Çalışmalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi(14), 77-91.
  7. Canan, S. (2006). Yapay sinir ağları ile GPS destekli navigasyon sistemi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ABD, Konya.
  8. Chatterjee, S. & Hadi, A. S. (2015). Regression analysis by example: John Wiley & Sons.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 28, 2021

Submission Date

November 27, 2020

Acceptance Date

March 24, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 1

APA
Tabar, M. E., Başara, A. C., & Şişman, Y. (2021). Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, 3(1), 1-7. https://doi.org/10.51765/tayod.832227
AMA
1.Tabar ME, Başara AC, Şişman Y. Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması. TAYOD. 2021;3(1):1-7. doi:10.51765/tayod.832227
Chicago
Tabar, Mehmet Emin, Aslan Cihat Başara, and Yasemin Şişman. 2021. “Çoklu Regresyon Ve Yapay Sinir Ağları Ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 3 (1): 1-7. https://doi.org/10.51765/tayod.832227.
EndNote
Tabar ME, Başara AC, Şişman Y (May 1, 2021) Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 3 1 1–7.
IEEE
[1]M. E. Tabar, A. C. Başara, and Y. Şişman, “Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması”, TAYOD, vol. 3, no. 1, pp. 1–7, May 2021, doi: 10.51765/tayod.832227.
ISNAD
Tabar, Mehmet Emin - Başara, Aslan Cihat - Şişman, Yasemin. “Çoklu Regresyon Ve Yapay Sinir Ağları Ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 3/1 (May 1, 2021): 1-7. https://doi.org/10.51765/tayod.832227.
JAMA
1.Tabar ME, Başara AC, Şişman Y. Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması. TAYOD. 2021;3:1–7.
MLA
Tabar, Mehmet Emin, et al. “Çoklu Regresyon Ve Yapay Sinir Ağları Ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, vol. 3, no. 1, May 2021, pp. 1-7, doi:10.51765/tayod.832227.
Vancouver
1.Mehmet Emin Tabar, Aslan Cihat Başara, Yasemin Şişman. Çoklu Regresyon ve Yapay Sinir Ağları ile Tokat İlinde Konut Değerleme Çalışması. TAYOD. 2021 May 1;3(1):1-7. doi:10.51765/tayod.832227

Cited By