The aim of this study was to determine the effects of soil salinity on chemical composition, in vitro gas production and gas production kinetics of some grass forages. In this study, five grass forages (Barley - Hordeum vulgare, Prennial grass - Lolium perenne, Reed Fescue - Festuca arundinacea, tritikale - X Tritosecale and crested wheatgrass - Agropyron cristatum) were used. Three infertile Holstein cows with ruminal cannulas were used in in vitro gas production technique. Salinity doses (saltless (Electrical conductivity (EC) < 4 dS/m; low salinity (4 dS/m > EC < 8 dS/m), medium salinity (8 dS/m > EC < 16 dS/m) and high salinity (16 dS/m > EC)) were tested for all grass forages. The findings of the present study indicated that there are significant effects of grasses, salinity and grasses*salinity interactions in terms of chemical composition, in vitro gas production and estimated parameters (P<0.05). But, there are no effects of salinity in terms of the gas production from the immediately soluble fraction (a value) and gas production for 3 hours (P>0.05). Highest OMD, ME and NEL values were determined at high salinity soils for barley; at low salinity soils for perennial grass and at saltless soils for crested wheatgrass (P<0.05)
In vitro gas production soil salinity forage grasses relative feed value Harran Plain
Bu çalışma bazı buğdaygil yem bitkilerinin in vitro gaz üretimi, gaz üretim kinetikleri ve kimyasal kompozisyonları üzerine toprak tuzluluğunun etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yem bitkisi olarak; arpa (Hordeum vulgare), ingiliz çimi (Lolium perenne), ayrık (Agropyron cristatum), tritikale (X Tritosecale) ve kamışsı yumak (Festuca arundinacea) kullanılmıştır. İn vitro gaz üretim tekniğinde 3 baş kısır, rumen kanüllü Holstein ırkı sığır kullanılmıştır. Tuzluluk düzeyleri; tuzsuz (Elektriksel iletkenlik (EC) < 4 dS/m; az tuzlu (4 dS/m > EC < 8 dS/m), orta tuzlu (8 dS/m > EC < 16 dS/m) ve yüksek tuzlu (16 dS/m > EC) olmak üzere belirlenmiştir. Yemlerin in vitro gaz üretimi, gaz üretim kinetikleri ve kimyasal kompozisyonları bakımından buğdaygil kaba yemleri, tuzluluk ve buğdaygil kaba yemleri*tuzluluk intereksiyonları önemli bulunmuştur (P0.05), NDF bakımından arpa, tritikale ve ayrık bitkilerinde; ham protein bakımından kamışsı yumak, tritikale ve ayrık bitkisinde; nisbi yem değeri (NYD) bakımından ise arpa ve ayrık bitkilerinde tuzluluğun etkisi önemli görülmüştür (P
Orkide salep toprak fiziksel ve kimyasal özellikler besin elementi
Diğer ID | JA25HA75RU |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1 |