Study was conducted to determine the effects of foliar Ca application on fruit yield, quality and mineral nutrition of different tomato
varieties (Daylos, Bufalo, Taybif, Şimşek, Newton and Ty12Rz). As foliar application, 0.0 % (Control) 0.25% and 0.50% Ca
containing CaCI2 2H2O solutions were sprayed to the leaves in three growing periods as flowering stage, fruit set and pre-harvest. In
this study, fruit yield and quality criteria such as fruit weight, width, height, firmness and total soluble solids contents were
determined. In addition, N, P, K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn and Mn concentrations of leaves and fruits analysis were conducted to determine
the effect of applications on plant mineral nutrition. According to the results, Ca applications increased yield criteria such as yield
per plant, fruit weight, fruit width and height. Fruit firmness and soluble solids contents were not affected from the applications
generally. Yield and quality parameters showed variations with the varieties. According to the mean values, while the highest yield
was determined from Bufalo and Tybif cultivars, the lowest was determined from the Ty12Rz variety. Foliar Ca applications on
tomato mineral nutrition showed variation with the variety. While there was no effect of spraying on fruit Ca concentrations, leaf
analysis showed that TY12Rz was the single variety that showed response to foliar Ca application, it was concluded that this variety
was more sensitive.
Plant nutrient tomato foliar Ca fertilization fruit quality yield
Yapraktan kalsiyum (Ca) uygulamasının farklı domates çeşitlerinin (Daylos, Bufalo, Tybif, Şimşek, Newton ve Ty12Rz) verim, meyve
kalitesi bitkinin mineral beslenmesine etkisini belirlemek amacı ile serada yürütülen bu çalışmada, içerisinde % 0.0 (kontrol) %
0.25 ve % 0.50 Ca bulunan CaCI2 2H2O çözeltisi yetiştirme periyodu boyunca çiçeklenme başlangıcında, meyve tutumu ve hasat
öncesinde olmak üzere 3 defa yapraktan spreyleme şekli ile uygulanmıştır. Çalışmada meyve verim ve kalite ölçütleri olarak, meyve
ağırlığı, en boy, sertlik ve suda çözünür kuru madde değerleri belirlenmiş, ayrıca uygulamaların bitkinin mineral beslenmesine
etkisini belirlemek amacıyla yaprakta ve meyvede N, P, K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn ve Mn analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre,
yapraktan Ca uygulamaları ile kontrol bitkilerine göre bitki başına düşen verim, meyve eni, meyve boyu ve meyve ağırlıkları artmış;
meyve eti sertliği ve toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) değerleri ise uygulamalardan genelde etkilenmemiştir. Meyve
verim değerlerinin çeşitlere göre önemli farklılıklar göstermiştir. Ortalama değerlere göre en yüksek meyve ağırlığı ve verimi Bufalo
ve Tybif çeşitlerinde görülürken, en düşük değerlerin Ty12Rz çeşidinde olduğu görülmüştür. Yapraktan Ca uygulamalarının bitkinin
mineral beslenmesine olan etkisi çeşit özelliklerine göre farklılık göstermiştir. Uygulamaların meyve Ca içerdiğine etkisi olmazken
yaprak analizlerine göre Ca uygulamasına tepki veren tek çeşidin TY12Rz olduğu görülmüş ve dolayısıyla bu çeşidin Ca’ya daha
hassas olduğu sonucuna varılmıştır.
Besin elementi domates yapraktan Ca gübrelemesi meyve kalitesi verim
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 1 |