In this study, the effects of the doses recommended to melon producers by 4 different commercial companies producing processed organic fertilizers on melon plant nutrition, fruit quality and yield were investigated. All of the organic fertilizer applications used at the doses recommended by the commercial companies increased the concentrations of nitrogen, potassium, iron and manganese elements in melon leaves. The concentration of phosphorus element in the leaves increased only in chicken and ovine manure treatments. L*, C* and h values of fruit outer skin color and C* value of fruit inner color generally decreased due to organic fertilizer treatments. When the yield of melon fruits was examined; all organic fertilizer treatments applied at the doses recommended by commercial companies increased the fruit yield. The highest fruit yield was obtained from bovine manure dose and it was 8.36%, 15.89% and 15.13% higher than the doses recommended by commercial companies such as bovine manure dose, vermicompost dose and chicken manure dose, respectively. Water soluble dry matter (WDSM) value and in-fruit firmness value increased due to organic fertilizer treatments compared to the control treatment. When the effects of organic fertilizer applications on fruit pH value were examined, the highest value was obtained from ovine manure application. When the results obtained from the research were evaluated; it was determined that the most appropriate organic fertilizer usage dose for open field melon cultivation was determined by the company producing cattle manure, especially considering the yield values of melon plant. Similar studies should be conducted for other crops.
Melon plant nutrition organic fertilizer open field fruit yield and quality
Bu araştırmada, işlenmiş organik gübre üreten 4 farklı ticari firmanın, kavun üreticilerine önermiş oldukları kullanım dozlarının, kavun bitkisinin beslenmesine, meyve kalitesi ve verimine olan etkileri araştırılmıştır. Ticari firmaların önerdiği dozlarda kullanılan organik gübre uygulamalarının hepsi kavun yapraklarında bulunan azot, potasyum, demir ve mangan elementlerinin konsantrasyonlarını artırmıştır. Yapraklarda bulunan fosfor elementinin konsantrasyonu ise sadece tavuk ve küçükbaş hayvan gübresi uygulamalarında artmıştır. Organik gübre uygulamalarına bağlı olarak; meyve dış kabuk renginin L*, C* ve h değerleri ile meyve içi renginin C* değeri genellikle azalmıştır. Kavun meyvelerinin verimi incelendiğinde; ticari firmalar tarafından önerilen dozlarda uygulanan tüm organik gübre uygulamaları meyve verimini artırmıştır. En yüksek meyve verimi büyükbaş hayvan gübresi dozundan elde edilmiş olup, ticari firmalar tarafından önerilen küçükbaş hayvan gübresi dozundan %8.36, vermikompost dozundan %15.89 ve tavuk gübresi dozundan %15.13 oranında daha yüksektir. Organik gübre uygulamalarına bağlı olarak suda çözülebilir kuru madde (SÇKM) değeri ve meyve içi sertlik değeri kontrol uygulamasına oranla artırmıştır. Organik gübre uygulamalarının meyve pH değeri üzerine olan etkileri incelendiğinde ise en yüksek değer küçükbaş hayvan gübresi uygulamasından elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; özellikle kavun bitkisinin verim değerleri dikkate alındığında, açık tarla kavun yetiştiriciliği için en uygun organik gübre kullanım dozunun, büyükbaş hayvan gübresi üreten firma tarafından belirlendiği tespit edilmiştir. Benzer çalışmalar diğer bitkiler içinde yapılmalıdır.
Kavun bitki beslenmesi organik gübre açık tarla meyve verimi ve kalitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 4 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 1 |