Birinci fırın sıcaklığının polietilen teraftalat filamentlerin özelliklerine etkisi kopma mukavemeti, kopma uzaması, kaynama çekmesi, kıvrım stabilitesi, kıvrım büzülmesi ve kristalinite ölçümleriyle incelenmiştir. Kristalinitenin 200oC civarında maksimuma ulaştığı ve ardından düşmeğe başladığı bulunmuştur. Kıvrım stabilitesinde de benzer bir davranış gözlenmiştir. Isıtıcı sıcaklığı arttığında kopma mukavemeti ve kıvrım büzülmesi artmış, kaynama çekmesi ise düşmüştür
The effect of first heater temperature on the properties of poly (ethylene terapthalate) filaments was characterized through measurements of tenacity, breaking elongation, boiling shrinkage, crimp stability, crimp contraction and crystallinity. It was found that crystallinity reached a maximum at a temperature around 200 C, and then started to decrease. A similar behavior was observed in crimp stability. Tenacity and crimp contraction increased and boiling water shrinkage decreased, when the heater temperature increased
Other ID | JA87VT96DC |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2009 |
Submission Date | December 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 19 Issue: 4 |