Hazır giyim endüstrisinde hazırlanan giysilerin kullanımı sırasında karşılaşılan en önemli kalite problemlerinden biri dikiş mukavemetidir. Giysi kalitesi ve performansına, kumaş kalitesi yanı sıra dikiş mukavemeti, dikiş kayması, dikiş büzülmesi gibi çeşitli faktörler de etki ederler. Bu çalışmada, 4 farklı tencel kumaş ile 6 farklı tipte dikiş ipliği kullanılarak, farklı gramaj ve örgü türlerindeki tencel kumaşların, değişik yönlerde, farklı dikiş iplikleri ve dikiş sıklıklarında dikiş mukavemeti ve uzamasına etkileri incelenmiştir. Deneysel sonuçları SPSS istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tencel kumaşlarda bez ayağı örgü yapılarının dimi örgü yapılarına göre daha fazla mukavemet gösterdikleri gözlenmiştir. Dikiş ipliklerinin kalınlaşmasıyla, atkı, çözgü ve verev yönlerde dikiş mukavemet değerlerinin arttığı, dikiş ipliklerinin incelmesiyle dikiş mukavemetinin azaldığı, verev yönde en yüksek mukavemet, çözgü yönünde en düşük mukavemet, ayrıca dikiş sıklığı artımının mukavemet ve uzamayı arttırdığı tespit edilmiştir
The most important quality problems in garments of the ready-made industry is the seam strength. Beside the garment quality and its performances, the seam strength, slippage of the seam, seam pucker etc. are also various factors that may effect. In this study, 4 different tencel fabrics with 6 different sewing yarns were used for the different weights and structures of fabrics were tested for their seam strengths and elongations with using different types of sewing yarns and seam densities. The results were analysed by using the SPSS software programme. It was observed that Tencel fabric’s with basic structure have shown higher seam strength than the rib fabrics. As the sewing yarns get coarser the seam strength in weft, warp and and diagonal direction increases. As the sewing yarn gets finer the seam strength decreases and the highest strength was observed on the diagonal direction and the least strength was obtained on the warp direction of the fabric. Also as the seam density increases the strength and elongation were increased
Other ID | JA88CE87UH |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2010 |
Submission Date | December 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 20 Issue: 4 |