Hiperdallanmış polimer (HBP) eriyik halde lif çekimi esnasında ilave edilerek doğal boyalarla boyanabilen polipropilen (PP) lifi üretilmiştir. Ceviz kabuğu (Juglans regia L), palamut (Quercus Infectoria), papatya (Anthemis tinctoria), ada çayı (Salvia officinalis L) ve cehri (Rhamnus petiolaris) doğal boya kaynakları olarak seçilmiştir. Doğal boyalarla boyanmış PP liflerinin K/S değerlerine HBP konsantrasyonunun etkisi incelenmiştir. Yıkama haslıkları ve Fourier Dönüşümlü Infrared spektrometresi (FTIR) analizleri yapılmıştır. Ayrıca Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ile liflerin yüzde kristaliniteleri ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile morfolojik analizleri yapılmıştır. HBP ilavesinin; PP lifinin ceviz kabuğu, palamut ve cehri ile boyanabilirliğini papatya ve ada çayına göre daha çok artırdığı tespit edilmiştir. PP liflerinin doğal boyalarla boyanabilirliği HBP ilavesi ile arttığı görülmüştür
Polypropylene (PP) fiber dyeable with natural dyes was produced with the inclusion of hyperbranched polymer (HBP) via melt spinning technique. Walnut shell (Juglans regia L), oak gall (Quercus infectoria), dyer’s camomile (Anthemis tinctoria), sage tea (Salvia officinalis L) and cehri (Rhamnus petiolaris) are selected as natural dye sources. The effect of HBP concentration on K/S values of natural dyed PP fibers was investigated. The wash fastness and Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy results of fiber samples were also studied. Furthermore, the percent crystallinity of fiber samples was determined by differential scanning calorimeter (DSC) and the morphological analyses were performed with scanning electron microscopy (SEM). It was observed that the addition of HBP enhanced the dyeability of PP fiber with walnut shell, oak gall and cehri significantly compared to dyer’s camomile and sage dyed ones. The chemical structure of dyes has a great importance in the interaction with HBP. The inclusion of HBP enhanced the dyeability of PP fibers with natural dyes
Other ID | JA89AU72GF |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 25 Issue: 1 |