Bitkisel tanenler deriye doğal bir görünüm, dolgunluk, sıkılık ve tanenin kendine has renk tonu gibi özellikler kazandırırlar. Bu olumlu özelliklerin yanında kondanse tanen grubunda yer alan mimoza ve kebrako tanenlerinin, UV ışığına maruz kaldıklarında renk değiştirme ve kararma gibi bir olumsuz özellikleri bulunmaktadır. Bu araştırma, tanenlerin kimyasal olarak modifikasyonu ile, mimoza ve kebrako ile tabaklanan derilerin ışık haslığı özelliklerini artırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla mimoza ve kebrako tanenlerine, sülfitasyon, sülfometilasyon ve novalak sentezi modifikasyonları uygulanmıştır. Karşılaştırmalı ışık haslığı ölçüm testleri göstermiştir ki sülfometilasyon uygulanmış mimoza ve kebrako ile tabaklanan deriler daha iyi bir ışık haslığına sahiptir. Bu çalışmada ayrıca modifiye tanenlerle tabaklanmış derilere ait fiziksel özellikler de belirlenmiş ve standart tabaklama referansları ile karşılaştırılmıştır
Vegetable tannins give leathers some properties like natural look, firmness, toughness and characteristic colour of themselves. Besides these favourable properties, some of the tannins as mimosa and quebracho which belong to condensed tannins, have some undesirable properties like colour changing and darkening caused by exposure to light for prolonged times. This research aims to increase the lightfastness properties of mimosa and quebracho tanned leathers, by chemical modification of these tannins. For this aim sulphitation, sulpho methylation and novalac synthesis modifications were applied to mimosa and quebracho tannins. Comparative lightfastness test results showed that leathers tanned with sulpho methylated mimosa and quebracho tannins had better fastness to light. Additionally the physical properties of the leathers tanned with modified tannins were investigated to compare with the leathers tanned with standard tannins
Other ID | JA89GV89BN |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Submission Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 2 |