BibTex RIS Cite

The Effect pf Tiner Inhalation on Respiratory System (An Experimental Study)

Year 1997, Volume: 3 Issue: 1-2, - , 01.05.1997

Abstract

Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)

Year 1997, Volume: 3 Issue: 1-2, - , 01.05.1997

Abstract

Son yıllarda, özellikle de çocuklar arasında tinerin uyuşturucu amaçlı kullanımı. giderek artan bir sosyal ve sağlık sorunudur. Bu deneysel çalışma. tiner inhalasyonunun solunum sistemi üzerinde oluşturduğu etkileri araştırmak için yapılmıştır. Beşer rattan oluşan 5 test kümesi ve B rattan oluşan bir kontrol üzerinde çalışılmıştır. Test grubu ratları özel olarak hazırlanmış kafeste sırasıyla 1. 2. 3. 4 vs 5 hafta süreyle kontrollü tiner inhalasyonu etkisine bırakılmıştır. Test kümesinde solunum sisteminde meydana gelen morfolojik değişiklikler kontrole göre kalitatif olarak incelenmiştir. Ek olarak vücut ağırlığı ve hareket sistemindeki değişiklikler de dikkate alınmıştır. Tiner inhalasyonunun erken dönemlerinde trakea mukozasında hafif yangısal değişikiikter. kanama ve erezyon saptanırken. artan tiner inhalasvon zamanına koşut olarak kronik gangısal değişiklikler. epitel proliferasyonu ve yassı epitel metaplazisi belirginlik kazanmıştır. Alveoler ve interstisyel kanama ile ödem erken dönemde akoiğer parenkimi bulgularıdır. Tiner innalasyon zamanının artışına koşut olarak değişen derecelerde alveolar epitel proliferasyonu ve interstisiyel fibrozis belirginleşmlştir. Tiner inhalasyon süresinin uzaması ile vücut ağırlığındaki azalma anlamsız bulunmuştur (p:—oba). Defekasyon kontrolünde azalma ve hareketsizlik tiner lnhalasyon süresi artışına bağlı olarak artmıştır. Sonuç olarak, tinerin uyuşturucu amaçlı kullanımının önlenmesi için özellikle eğitimsel ve yasal önlemlerin en kısa zamanda alınmasının gerekçesi ortaya konulmuştur

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Uz.dr. Atilla Saygı This is me

Dr. Erkan Zor This is me

Yrd.doç.dr. Hüseyin Baloğlu This is me

Prof.dr. İbrahim Öztek This is me

Dr. Filiz Süngün This is me

Dr. Mesut Gider This is me

Vet. Hek. Dilek Özbeyli This is me

Dr. Talha Gönüllü This is me

Publication Date May 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 3 Issue: 1-2

Cite

APA Saygı, U. A., Zor, D. E., Baloğlu, Y. H., Öztek, P. İ., et al. (1997). Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi, 3(1-2).
AMA Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT. Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi. May 1997;3(1-2).
Chicago Saygı, Uz.dr. Atilla, Dr. Erkan Zor, Yrd.doç.dr. Hüseyin Baloğlu, Prof.dr. İbrahim Öztek, Dr. Filiz Süngün, Dr. Mesut Gider, Vet. Hek. Dilek Özbeyli, and Dr. Talha Gönüllü. “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 3, no. 1-2 (May 1997).
EndNote Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT (May 1, 1997) Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi 3 1-2
IEEE U. A. Saygı, “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”, Türkiye Ekopatoloji Dergisi, vol. 3, no. 1-2, 1997.
ISNAD Saygı, Uz.dr. Atilla et al. “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 3/1-2 (May 1997).
JAMA Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT. Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 1997;3.
MLA Saygı, Uz.dr. Atilla et al. “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi, vol. 3, no. 1-2, 1997.
Vancouver Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT. Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 1997;3(1-2).