Araştırma Makalesi

Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler

Sayı: 371 8 Temmuz 2025
PDF İndir
TR EN

Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler

Öz

Sayılar insan zihninin gözlemlenebilir evreni kavrayışında çok önemli bir fonksiyon üstlendiği gibi, aynı zamanda birer formel unsur olarak metaforik bağlamın da kalıplarını belirler. Gerçekliğin kendine özgü mantığı içinde farklı bağlamlar zaman zaman bir örtüşme eğilimi gösterebilmektedir. Fizik evrenin ve metaforik bağlamın kendi gerçeklik mantığı içinde örtüşme eğilimi gösteren özel örneklerinden biri dokuz formelinin bazı ortak nitelemelerde kullanılması ile ilgilidir. Dokuz sayısının bazı edebi/folklorik ve tarihî metinlerde düşmanı çeşitli yönleriyle niteleyen bir sıfat olarak -sınırlı da olsa- bir kalıplaşma eğilimi gösterip göstermediği konusunun tartışıldığı bu makalede örnek metinlerden hareketle bazı tespitlerde bulunulmuştur. Dokuz sayısının belirsiz bir çokluğu ifade ediş özelliğiyle ön plana çıktığı durumlarda bu formelin düşman nitelemelerindeki fonksiyonunun daha fark edilebilir olduğu görülmektedir. Düşmanın çeşitli nitelikleriyle yabancı, öteki ya da tanımlanması müşkül olan bir olgu olarak sayıca ifade edilişinde dokuzdan daha uygun bir sayı bulunması neredeyse imkânsızdır. Nitekim tanrısal dirliğin düşmanı olarak tasvir edilen Erlik’e bağlı betimlemelerde bu formelin yaygın olarak kullanılmış olması ortak bilinçaltındaki bir kalıplaşmayı gözler önüne sermektedir. Antik Mısır’daki dokuz düşman temsilleriyle Göktürk Kitabelerindeki Dokuz Oğuzların rastlantısal benzerliği, Emir Timur’un düşmanı alt etme hususunda deneyimlediği dokuzuncu hamle ilkesi son derece ilgi çekici tarihî önermelerdir. Başta Dedem Korkut Kitabı olmak üzere çeşitli anlatılarda karşımıza çıkan dokuz düşman nitelemeleri halk anlatılarında gizil bir kalıplaşma eğilimini sezdirmektedir. Tespit edilen örneklerde belirsiz olanın ve kaosun simgesi durumundaki düşmanın nitelenmesi için tek haneli sayıların en büyüğü olan dokuzun tercih edilmiş olması oldukça fonksiyoneldir. Bu yazıda tespit edilen edebî/folklorik ve tarihî metinlerdeki dokuz düşman fenomenine dair örnekler kapsamlı çalışmalarla çoğaltılabilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alkaya, E. (2021). Dede Korkut kitabında geçen doksan tümen ifadesi üzerine. IX. Uluslararası Türk Dili Kurultayı: Bilge Tonyukuk anısına (Ankara: 26-30 Eylül 2021) I. Cilt. Türk Dil Kurumu, 191-207.
  2. Bayat, F. (2017). Kadim Türklerin mitolojik hikâyeleri.
  3. Ötüken. Budge, E. A. W. (2010). Antik Mısır edebiyatı – Yazınsal Metinler. (çev. S. Albayrak) İlya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

8 Temmuz 2025

Gönderilme Tarihi

4 Mart 2025

Kabul Tarihi

1 Temmuz 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 371

Kaynak Göster

APA
Daşdemir, Ö. (2025). Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi, 371, 226-235. https://doi.org/10.61620/tfa.67
AMA
1.Daşdemir Ö. Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler. TFA. 2025;(371):226-235. doi:10.61620/tfa.67
Chicago
Daşdemir, Özkan. 2025. “Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler”. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi, sy 371: 226-35. https://doi.org/10.61620/tfa.67.
EndNote
Daşdemir Ö (01 Temmuz 2025) Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi 371 226–235.
IEEE
[1]Ö. Daşdemir, “Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler”, TFA, sy 371, ss. 226–235, Tem. 2025, doi: 10.61620/tfa.67.
ISNAD
Daşdemir, Özkan. “Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler”. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi. 371 (01 Temmuz 2025): 226-235. https://doi.org/10.61620/tfa.67.
JAMA
1.Daşdemir Ö. Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler. TFA. 2025;:226–235.
MLA
Daşdemir, Özkan. “Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler”. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi, sy 371, Temmuz 2025, ss. 226-35, doi:10.61620/tfa.67.
Vancouver
1.Özkan Daşdemir. Dokuz Formelinin Düşman Nitelemelerinde Kullanımı Üzerine Bazı Tespitler. TFA. 01 Temmuz 2025;(371):226-35. doi:10.61620/tfa.67

Dergi Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki sayı yayımlanır. Çift kör hakem sistematiğinde, açık erişimli bir dergi olan TFA'da yer alan DOI kayıtlı makalelerin dili, Türkçe ve İngilizcedir. Dergi kural ve ilkelerine göre düzenlenmiş makaleler, dergipark’taki ilgili sayfamız aracılığıyla gönderilir. Bu ve benzer konular için info@turkfolklorarastirmalari.com veya tfadergisi@gmail.com adresine yazılabilir.
Açık erişimli dergideki DOI künyeli, APA 7 sistemine göre düzenlenmiş makaleler, çift kör hakem sisteminde ücretsiz olarak yayımlanır. Dernek/Dergi yönetimi yazılardan hiçbir biçimde sorumlu değildir; tüm sorumluluklar yazarlara aittir. Etik Kurul kararı gerektiren makalelerin yazar(lar)ı, makale gönderiminde gerekli raporu da eklemek zorundadır. Makale gönderiminde yazarlar, çalışmanın tüm sorumluluklarını üstlendiklerine, eserin başka bir yerde yayımlanmadığı, yayım için diğer yayın organlarına gönderilmediğine dair Yayın Beyan Formu sunarlar. Açık erişimli dergi gereği yazarlar, ürünlerinin telif haklarına sahiptirler. Yazarlara herhangi bir ücret ödenmez. Eserlerini TFA’yı kaynak göstererek farklı yerlerde kısmen kullanabilir, çevirilerini tam metin yayımlayabilirler. 

Adres : Türk Folklor Araştırmaları Derneği- Girne / KKTC (Turkish Folklore Research Society - Kyrenia / TRNC)-
Telefon : 0542 888 80 35- e- ISSN: 3023-4670
Eposta :info@turkfolklorarastirmalari.com   ----   tfadergisi@gmail.com