Research Article
BibTex RIS Cite

Evaluation of Traditional Silifke Culinary Culture in Terms of Sustainable Gastronomy and Transfer of Cultural Heritage

Year 2024, Issue: 368, 76 - 85, 22.09.2024
https://doi.org/10.61620/tfra.1025

Abstract

Silifke is a district of Mersin province, bordered by the Taurus Mountains to the north and
the Mediterranean Sea to the south, it is an important settlement in terms of history and
tourism. Silifke has a fertile soil structure where different plants grow in the fertile plain
formed by the Göksu River and in the lands at the foot of the Taurus Mountains. For this
reason, the district has a rich agricultural culture and accordingly a very rich culinary
culture. Silifke is a center of attention for local and foreign tourists as it is located on the
Mediterranean coast and contains many historical artifacts from ancient times. One of the
best methods to be followed in order to transfer the characteristics of the rich traditional
culinary culture of Silifke, where agriculture and tourism come together, to future
generations without being spoiled and to bring them into tourism correctly, is the
understanding of sustainable gastronomy. Because the biggest aim of sustainable gastronomy
is to bring traditional culinary culture to tourism without compromising its originality. The
aim of this article is to identify the issues that need to be followed in order to properly bring
the elements of traditional culinary culture, one of the most important cultural heritages of
Silifke, into tourism with the understanding of sustainable gastronomy, and to reveal the
benefits that this situation will bring. With this article, it has been determined that Silifke has
many cultural heritage in its traditional culinary culture that can be brought to tourism. It
has been revealed that if these elements are brought into tourism with a sustainable
gastronomy approach, their originality will not be damaged, thus the cultural heritage can be
transferred to future generations in a healthy way and will contribute to the economic
development of the region.

References

  • Ağcalar, A. (2009). Silifke halk kültürü araştırması. (Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Bakar N., Ö. Demir, (2012). Tarihi yapıların tarih, kültür ve inanç turizmine etkileri: Silifke örneği. II. Disiplinlerarası turizm araştırmaları kongresi bildiri kitabı. Ankara: Akdeniz Üniversitesi.
  • Bayrak, M. F. (2015). Soframda Anadolu Akdeniz yemekleri. İstanbul: Alfa.
  • Çanakçı, T. (2022). Sürdürülebilir gastronomi ve yeşil mutfaklar. Seda Demirap Çanakçı (Ed.). NeoGastronomik akımlar içinde (s. 41-54). Ankara: Nobel.
  • Ersavaş, H., Oya Özkanlı (2018). 20. yüzyılda orta Toroslardaki Yörüklerin mutfak kültürü. Aydın Gastronomy, 2(1), 39-49.
  • Eryılmaz, G. ; T. Çömelekli, (2020). Silifke ilçesinin agro turizm potansiyelinin swot analizi kapsamında değerlendirilmesi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 4(1), 23-34.
  • Gürsoy T. İ. (2016). Küreselleşme ve yerelleşme ekseninde gastronomi ve turizm etkisi. H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker (Ed.). Gastronomi ve turizm içinde (s. 65-84). Ankara: Detay.
  • Işıldar, P. (2017). Yeşil restoranlar. H. Kurgun (Ed.). Gastronomi trendleri milenyum ve ötesi içinde (s. 181-202). Ankara: Detay.
  • Işıldar, Pınar (2017). Tematik restoranlar. H. Kurgun (Ed.). Gastronomi trendleri milenyum ve ötesi içinde (s. 203-226). Ankara: Detay.
  • Kabak, T. (2020). Silifke Uzuncaburç’ta geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı üzerine halk bilimsel bir inceleme. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, (43), 252-272.
  • Kabak, T. (2023). Yerelden ulusala Doğu Karadeniz mutfak kültürü. Çanakkale: Paradigma Akademi.
  • Oğuz, Ö. (2009). Somut olmayan kültürel miras nedir? Ankara: Geleneksel.
  • Özbek Ç; N. Güzeler (2022). Mersin mutfağının gastronomik ürünleri. Aydın Gastronomy, 6(2), 311-324.
  • Silifke Yoğurdu Mahreç İşareti (2022). Tescil Ettiren: Silifke Ticaret ve Sanayi Odası.
  • Yıldız, Ö. E. (2016). Turistik ürün olarak gastronomi. H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker (Ed.), Gastronomi ve turizm içinde (s. 25-44), Ankara: Detay.

GELENEKSEL SİLİFKE MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ VE KÜLTÜREL MİRASIN AKTARIMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2024, Issue: 368, 76 - 85, 22.09.2024
https://doi.org/10.61620/tfra.1025

Abstract

Silifke ilçesi Mersin iline bağlı kuzeyi Toros dağları, güneyi Akdeniz ile sınır tarihi ve turistik
açıdan önemli bir yerleşim yeridir. Silifke, Göksu nehrinin oluşturduğu verimli ovada ayrı,
Toros dağlarının eteklerindeki arazilerinde ayrı bitkilerin yetiştiği verimli bir toprak yapısına
sahiptir. Bu sebeple ilçede zengin bir tarım kültürü ve buna bağlı olarak çok zengin bir mutfak
kültürü vardır. Silifke hem Akdeniz sahillerinde olması hem de içerisinde antik dönemlerden
kalma çok fazla sayıda tarihi eseri barındırması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin de ilgi
odağıdır. Tarım ve turizmin birleştiği Silifke’nin zengin geleneksel mutfak kültürünün
özelliklerinin bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılması ve turizme doğru bir şekilde
kazandırılması için izlenmesi gereken en iyi yöntemlerden birisi sürdürülebilir gastronomi
anlayışıdır. Çünkü sürdürülebilir gastronominin en büyük amacı geleneksel mutfak kültürünü
orijinalliğini bozmadan turizme kazandırmaktır. Bu makalenin amacı Silifke’nin en önemli
kültürel miraslarından birisi olan geleneksel mutfak kültürüne ait unsurları sürdürülebilir
gastronomi anlayışıyla doğru bir şekilde turizme kazandırabilmek için takip edilmesi gereken
hususları tespit etmek ve bu durumun getireceği yararları ortaya koymaktır. Bu makale ile
Silifke’nin geleneksel mutfak kültüründe turizme kazandırılabilecek olan çok sayıda kültürel
mirasının bulunduğu tespit edilmiştir. Bu unsurlar sürdürülebilir gastronomi anlayışıyla
turizme kazandırılırsa orijinalliklerinin bozulmayacağı, bu sayede hem kültürel mirasın gelecek
kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılabileceği hem de bölgenin ekonomik gelişimine katkı
sunacağı ortaya konmuştur.

References

  • Ağcalar, A. (2009). Silifke halk kültürü araştırması. (Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Bakar N., Ö. Demir, (2012). Tarihi yapıların tarih, kültür ve inanç turizmine etkileri: Silifke örneği. II. Disiplinlerarası turizm araştırmaları kongresi bildiri kitabı. Ankara: Akdeniz Üniversitesi.
  • Bayrak, M. F. (2015). Soframda Anadolu Akdeniz yemekleri. İstanbul: Alfa.
  • Çanakçı, T. (2022). Sürdürülebilir gastronomi ve yeşil mutfaklar. Seda Demirap Çanakçı (Ed.). NeoGastronomik akımlar içinde (s. 41-54). Ankara: Nobel.
  • Ersavaş, H., Oya Özkanlı (2018). 20. yüzyılda orta Toroslardaki Yörüklerin mutfak kültürü. Aydın Gastronomy, 2(1), 39-49.
  • Eryılmaz, G. ; T. Çömelekli, (2020). Silifke ilçesinin agro turizm potansiyelinin swot analizi kapsamında değerlendirilmesi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 4(1), 23-34.
  • Gürsoy T. İ. (2016). Küreselleşme ve yerelleşme ekseninde gastronomi ve turizm etkisi. H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker (Ed.). Gastronomi ve turizm içinde (s. 65-84). Ankara: Detay.
  • Işıldar, P. (2017). Yeşil restoranlar. H. Kurgun (Ed.). Gastronomi trendleri milenyum ve ötesi içinde (s. 181-202). Ankara: Detay.
  • Işıldar, Pınar (2017). Tematik restoranlar. H. Kurgun (Ed.). Gastronomi trendleri milenyum ve ötesi içinde (s. 203-226). Ankara: Detay.
  • Kabak, T. (2020). Silifke Uzuncaburç’ta geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı üzerine halk bilimsel bir inceleme. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, (43), 252-272.
  • Kabak, T. (2023). Yerelden ulusala Doğu Karadeniz mutfak kültürü. Çanakkale: Paradigma Akademi.
  • Oğuz, Ö. (2009). Somut olmayan kültürel miras nedir? Ankara: Geleneksel.
  • Özbek Ç; N. Güzeler (2022). Mersin mutfağının gastronomik ürünleri. Aydın Gastronomy, 6(2), 311-324.
  • Silifke Yoğurdu Mahreç İşareti (2022). Tescil Ettiren: Silifke Ticaret ve Sanayi Odası.
  • Yıldız, Ö. E. (2016). Turistik ürün olarak gastronomi. H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker (Ed.), Gastronomi ve turizm içinde (s. 25-44), Ankara: Detay.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Environmental Anthropology
Journal Section Research Article
Authors

Turgay Kabak

Publication Date September 22, 2024
Submission Date October 20, 2023
Acceptance Date December 22, 2023
Published in Issue Year 2024 Issue: 368

Cite

APA Kabak, T. (2024). GELENEKSEL SİLİFKE MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ VE KÜLTÜREL MİRASIN AKTARIMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi(368), 76-85. https://doi.org/10.61620/tfra.1025

The journal is published twice a year in January and July. The language of DOI-registered articles in TFA, which is an open access journal with double-blind referee system, is Turkish and English. Manuscripts edited according to the rules and principles of the journal are submitted through our related page in dergipark. For this and similar issues, please write to info@turkfolklorarastirmalari.com or tfadergisi@gmail.com.
The articles with DOI tags in the open access journal, edited according to APA 7 system, are published free of charge in the double-blind referee system. The management of the Association/Journal is not responsible for the articles in any way; all responsibilities belong to the authors. The author(s) of the articles requiring an Ethics Committee decision must include the required report in the manuscript submission. In the submission of the article, the authors submit the Publication Declaration Form stating that they assume all the responsibilities of the work, that the work has not been published elsewhere, and that it has not been sent to other publication organs for publication. As an open access journal, authors own the copyrights of their products. Authors are not paid any fee. They can partially use their works in different places by citing TFA as a source and publish their translations in full text. 

Address : Turkish Folklore Research Society - Kyrenia / TRNC (Turkish Folklore Research Society - Kyrenia / TRNC)
Phone :0542 888 80 35
Email: info@turkfolklorarastirmalari.com ---- tfadergisi@gmail.com