Research Article

İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu

Volume: 2 Number: 2 December 25, 2016
Suphi Aslanoğlu , Hayri Bozgeyik , Ayşe Duygu Özalp
TR

İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu

Abstract

İflas erteleme, şirketlerde bozulan mali yapının düzeltilmesi bakımından hayati öneme sahip bir süreçtir. Mahkemelerin bir şirket hakkında iflas erteleme kararı vermesi bakımından borca batıklık bilançosu üzerinde yapılacak incelemenin kritik sonuçları vardır. Söz konusu bilançoda aktifler arasında yer alan alacakların durumu bakımından uygulamada çeşitli tereddütler yaşandığı görülmektedir. Bilançoda yer alan bir alacağın göz ardı edilebilmesi için, bunun muhasebe ilkeleri ile mali ve hukuki dayanaklarının yeterli olması gerekir. Bu konuda muhasebe ve vergi uygulamasında esas alınan kriterler de yol gösterici niteliktedir. Bilançoda yer alan bazı alacakların dikkate alınmaması, şirketin borca batık kabul edilmemesini sonuç vermektedir. Bunun daha ziyade, sistemi kötüye kullanan bazı örneklere karşı bir tepki olduğu değerlendirilmektedir. Ancak bu yaklaşımın iflas ertelemeye başvuran bütün şirketler için uygulanması ve bilançolarda yer alan bazı aktiflerin muhasebe standartları ve uygulama ilkeleri ile mali ve hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde sıfır kabul edilmesinin şirketler için telafi edilmez sonuçlara yol açtığı da görülmektedir. Bu nedenle, borca batıklık bilanço incelemelerinin sözü edilen ilkeler çerçevesinde yapılması büyük önem taşımaktadır.

Keywords

İflas Erteleme,Borca Batıklık Bilançosu,Alacaklar

References

  1. Atalay, Oğuz, Borca Batıklık ve İflasın Ertelenmesi, İzmir 2007.
  2. Ayan, Mehmet, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Konya 2012.
  3. Ayhan, Rıza / Özdamar, Mehmet / Çağlar, Hayrettin, Ticari İşletme Hukuku, Ankara 2015.
  4. Bozer, Ali / Göle, Celal, Kıymetli Evrak Hukuku, Ankara 2015.
  5. Güredin, Ersin, Denetim İlke ve Esasları, İstanbul 2004.
  6. Kayar, İsmail, İflasın Ertelenmesinde Borca Batıklık ve İyileştirme Projesi İle İlgili Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 33, Temmuz-Aralık 2009, ss.19-45.
  7. Muşul, Timuçin, İflasın Ertelenmesi, İstanbul 2008.
  8. Öztan, Fırat, Kıymetli Evrak Hukuku, Ankara 1997.
  9. Toraman, Barış, İcra ve İflas Kanunu’na Göre Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerde İflasın Ertelenmesi Talebi, Ankara 2007.
  10. Türk, Ahmet, Anonim Ortaklıkta Sermaye Kaybı ve Borca Batıklığın Hukuki Sonuçları, Ankara 1999.
APA
Aslanoğlu, S., Bozgeyik, H., & Özalp, A. D. (2016). İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu. Ticaret Ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, 2(2), 17-25. https://izlik.org/JA47FM49DA
AMA
1.Aslanoğlu S, Bozgeyik H, Özalp AD. İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi. 2016;2(2):17-25. https://izlik.org/JA47FM49DA
Chicago
Aslanoğlu, Suphi, Hayri Bozgeyik, and Ayşe Duygu Özalp. 2016. “İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali Ve Hukuki Durumu”. Ticaret Ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi 2 (2): 17-25. https://izlik.org/JA47FM49DA.
EndNote
Aslanoğlu S, Bozgeyik H, Özalp AD (December 1, 2016) İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi 2 2 17–25.
IEEE
[1]S. Aslanoğlu, H. Bozgeyik, and A. D. Özalp, “İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu”, Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 17–25, Dec. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47FM49DA
ISNAD
Aslanoğlu, Suphi - Bozgeyik, Hayri - Özalp, Ayşe Duygu. “İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali Ve Hukuki Durumu”. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi 2/2 (December 1, 2016): 17-25. https://izlik.org/JA47FM49DA.
JAMA
1.Aslanoğlu S, Bozgeyik H, Özalp AD. İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi. 2016;2:17–25.
MLA
Aslanoğlu, Suphi, et al. “İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali Ve Hukuki Durumu”. Ticaret Ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2016, pp. 17-25, https://izlik.org/JA47FM49DA.
Vancouver
1.Suphi Aslanoğlu, Hayri Bozgeyik, Ayşe Duygu Özalp. İflas Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi [Internet]. 2016 Dec. 1;2(2):17-25. Available from: https://izlik.org/JA47FM49DA