Toplu Beslenme Sistemleri belirli grupların beslenmesini bir merkezden planlayan ve yöneten birimlerdir. Toplubeslenme hizmeti sunan bu kuruluşların en önemlilerinden birisi de yataklı tedavi kurumlarıdır. Hastalara tam günhizmet verilmesi nedeni ile enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinin tümünün bu kuruluşların beslenmeden sorumlubirimlerince karşılanması gerekir. Verilecek beslenme hizmetlerinin beslenmeyi karşılamasının yanısıra hijyenaçısından da kalitesinin yüksek olması zorunludur.Bu araştırma Samsun il merkezinde inceleme olanağı sağlanabilen sekiz hastanede Mart 1998 tarihinde hastane mutfaklarının hijyenik durumunu saptamak ve değerlendirmek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada “TopluBeslenme Sistemlerinde Hijyen Değerlendirme Formu” uygulanmış ve hastane mutfakları “çok iyi” , “iyi”, “kabul edilebilir” ve “sağlıksız” %60 ve altında olarak sınıflandırılmıştır.Araştırma sonucu elde edilen verilere göre hastane mutfaklarının tuvalet ve duş alanları ile personel hijyenindeolumsuzluklar saptanmış olup; depolama alanları “iyi”, bulaşık yıkama ve çöp atım alanlarının “çok iyi” durumdaolduğu; besin hijyenine de gereken önemin verildiği saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları hastane mutfaklarındapersonel hijyeni ile yakından ilişkili olan tuvalet ve duş alanların hijyenik koşullarının düzeltilmesi gerektiğinigöstermektedir
Mass catering systems are places where the catering of a certain group of people have been planned andmanaged from a center. One of the most important of such places is the hospital where the patients have beengiven a full-time treatment. Energy and food needs of the people who are in charge of these units must be covered.The feeding services to be provided must fit the hygienic rules as well as covering the needs for catering.This survey has been carried out in eigth hospitals in Samsun province in order to determine the hygienicconditions of their kitchens. “Hygiene evaluation form for mass catering system” has been used in this survey andthe hospital kitchens has been classified on 86-100% points as “excellent”, 71-85% points as “good”, 61-70% points as “acceptable” and 60% - below points “unhealthy”.According to the results of the survey, the toilet and bathrooms of the kitchens of hospitals and the personalhygiene have been found negative, whereas, the storage areas have been found “good” and dish washing andgarbage disposal conditions have been found “very good”. The results in the hospital kitchens show that the toiletand bathrooms conditions must be improved
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 57 Issue: 1 |