BibTex RIS Cite

Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması

Year 2001, Volume: 58 Issue: 3, 87 - 92, 01.09.2001

Abstract

Yeni sağılmış sütte, enfekte meme, dışkı veya salgılardan, çevreden ve ekipmanlardan bulaşabilen farklıcinslere ait birçok mikroorganizma bulunur. Bunların en önemlileri, Mycobacterium tuberculosisve Brucella türleridir.insanlara Brucellosis, hayvanlardan direkt olarak veya onların süt ve ürünleri ile geçmektedir. Özellikle pastörizeedilmemiş veya çiğ sütten yapılan ve olgunlaştırılmadan tüketilen peynirlerin yenilmesi ile sık görülmektedir.Bu çalışmada hayvancılığın yaygın yapıldığı bölgemizin farklı yerlerinden alınan süt örneklerinde, aglütinasyon testive Ring halka testi ile Brucellaantikorlarının varlığı araştırılmıştır. Afyon ili merkez, Bolvadin ve Emirdağ ilçelerinebağlı altı farklı köydeki değişik çiftliklerden elde edilen 120 süt örneğinde Brucella abortusantijeni kullanarakaglütinasyon testi ve Ring testi yapılmıştır. Emirdağ’dan alınan süt numunelerinin altısında 6/120=%5.0 test pozitif bulunmuş, bu ineklerden kan alınarak Rose Bengal testi uygulanmış ve sonuçlar pozitif olarakdeğerlendirilmiştir

References

  • Panes JJ, Parry DR, Leech FB. Report of survey of the quality of farm milk in England and Wales in relation of ECC proposals.London: Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, 1979: 213.
  • Hayes PR. Food Microbiology and Hygiene. London: Elsevier Applied Sciense Publishers, 1985: 345.
  • Gökengin D. Brucella türleri. Serter D, Ertem E, Gökengin D, Ed. Başlıca bakteriyel, paraziter ve mikotik enfeksiyon hastalıkları. Nobel Tıp Kitabevleri, 2000: 293-299.
  • Kocabeyoğlu Ö, Koşan E, Öztürkeri H, Emektaş G, Yılmaz M, Durgun T. Bruselloz tanısında çeşitli testlerin birlikte uygulanması ve sonuçların karşılaştırılması. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1994; 24: 30-3.
  • Harrigan WF, Mccance ME. Laboratory methods in food and dairy Microbiology, London: Academic Press, : 157. Sarısayın F. Koyun brusellozisi alanındaki son gelişmeler semineri. Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Pendik. İstanbul, 1969:49.
  • Alkış N: Gıda Mikrobiyolojisi, Ankara: Yeni İnci Matbacılık, 1982: 320-4.
  • Baysal B. Brucella. Ustaçelebi Ş, Ed. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Ankara: Güneş Kitabevi, 1999: 571-6.
  • Sözer TH. Bruselloz. Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M, ed. Enfeksiyon Hastalıkları’nda. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi, 1996: 486-91.
  • Chapman HR and Sharpe ME. Microbiology and cheese. In: Robinson RK, ed. Dairy Microbiology, Vol 2. London: Applied Sciense Publishers, 1981; 12(3): 213-7.
  • Davis JG. Microbiology of cream and dairy deserts. In: Robinson RK, ed. Dairy Microbiology, Vol 2. London: Applied Sciense Publishers, 1981; 12(3): 127-34.
  • Castell MJ, Rullan W, Peiro CEF et al. Epidemic outbreak of 81 cases of brucellosis following the consumption of fresh cheese without pasteurisation. Rev Esp Salud Publica 1996; 70: 303-11.
  • Gotuzzo E, Cellilo C. Brucella. In: Gorbach SL, Bartlettt JG, Balclow NR, eds. Infectious Disease. Philedelphia: WB Saunders Co, 1992: 1513-21.
  • Altındiş M. Afyon bölgesi besicilerinde, kasaplarda, süt ürünleri toplayıcısı ve imalathanelerinde çalışanlarda bruselloz seropozitifliği. ANKEM Derg. 2000; 14(2):227.
  • Çelebi S, Babacan M, Tuncel E, Ayyıldız A. Erzurum yöresinde inaparan bruselloz prevalansı. İnfeksiyon Derg ; 21(2) : 199-203. Durmaz E, Durmaz B, Aladağ M ve ark. Malatya yöresinde bruselloz prevalansı.Türkiye Tıp Dergisi. 1997; : 102-5.
  • Kıyan M, Cengiz T, Göz M, Sözmen Ş, Ayan Ş. Kasapların serumlarında Brucellaaglütinin titrelerinin dağılımı. A.Üniv. Tıp Fak Derg 1991; 2: 19-21.
  • Gürel A. Denizli yöresinde insan ve sığır serumlarının brusellozis yönünden serolojik yöntemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Doktora Tezi. Denizli: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi,1992.
  • Kalkan A, Felek S, Akbulut A, Papila Ç, Demirağ K, Kılıç SS. Bruselloz için risk taşıyan kişilerde mesleklerinde çalışma süresinin bruselloz seropozitifliği ve aglütinasyon titresi üzerine etkisi. Flora 1998; 3: 107-12.
  • Kaleli İ, Koçoğlu T, Özen N, Akşit F. Denizli yöresinde bruselloz prevalansı. İnfeksiyon Derg, 1999;13(2): 33.
  • Çetin ET, Çoral B, Bilğiç A. ve ark. Türkiye’de insanda bruselloz insidensinin saptanması. Doğa 1990; 14: 34.
  • Sönmez E, Durmaz B, Aladağ M ve ark. Malatya yöresinde bruselloz prevalansı.Türkiye Tıp dergisi. 1997; : 102-5.

An Investigation Of Brucella Antibodıes In Milk Samples Collected From Afyon Region

Year 2001, Volume: 58 Issue: 3, 87 - 92, 01.09.2001

Abstract

Raw milk can be contaminated by several pathogenic microorganisms found in feces, other excretions andinfected mammary glands of animals, or in the environment. Mycobacterium tuberculosisand Brucella spp.are twoof the most important pathogens. Brucella spp. is transmitted to the humans via direct contact with the infectedanimals or by consumption of their milk or milk products. Transmission of the microorganism frequently occurs afteroral intake of cheese produced from unpasteurized milk. In this study, unpasteurized milk samples obtained fromdifferent parts of Afyon were screened for Brucella. Agglutination test using Brucella abortusantigen and Ring testwere performed at 120 milk samples obtained from six milk collection units. Agglutination test was positive in 6 5.0 % milk samples obtained from only one village. Rose Bengal test was performed at blood samples taken fromsix cows which have positive agglutination test at their milk samples and Rose Bengal test was found positive at allthis samples

References

  • Panes JJ, Parry DR, Leech FB. Report of survey of the quality of farm milk in England and Wales in relation of ECC proposals.London: Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, 1979: 213.
  • Hayes PR. Food Microbiology and Hygiene. London: Elsevier Applied Sciense Publishers, 1985: 345.
  • Gökengin D. Brucella türleri. Serter D, Ertem E, Gökengin D, Ed. Başlıca bakteriyel, paraziter ve mikotik enfeksiyon hastalıkları. Nobel Tıp Kitabevleri, 2000: 293-299.
  • Kocabeyoğlu Ö, Koşan E, Öztürkeri H, Emektaş G, Yılmaz M, Durgun T. Bruselloz tanısında çeşitli testlerin birlikte uygulanması ve sonuçların karşılaştırılması. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1994; 24: 30-3.
  • Harrigan WF, Mccance ME. Laboratory methods in food and dairy Microbiology, London: Academic Press, : 157. Sarısayın F. Koyun brusellozisi alanındaki son gelişmeler semineri. Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Pendik. İstanbul, 1969:49.
  • Alkış N: Gıda Mikrobiyolojisi, Ankara: Yeni İnci Matbacılık, 1982: 320-4.
  • Baysal B. Brucella. Ustaçelebi Ş, Ed. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Ankara: Güneş Kitabevi, 1999: 571-6.
  • Sözer TH. Bruselloz. Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M, ed. Enfeksiyon Hastalıkları’nda. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi, 1996: 486-91.
  • Chapman HR and Sharpe ME. Microbiology and cheese. In: Robinson RK, ed. Dairy Microbiology, Vol 2. London: Applied Sciense Publishers, 1981; 12(3): 213-7.
  • Davis JG. Microbiology of cream and dairy deserts. In: Robinson RK, ed. Dairy Microbiology, Vol 2. London: Applied Sciense Publishers, 1981; 12(3): 127-34.
  • Castell MJ, Rullan W, Peiro CEF et al. Epidemic outbreak of 81 cases of brucellosis following the consumption of fresh cheese without pasteurisation. Rev Esp Salud Publica 1996; 70: 303-11.
  • Gotuzzo E, Cellilo C. Brucella. In: Gorbach SL, Bartlettt JG, Balclow NR, eds. Infectious Disease. Philedelphia: WB Saunders Co, 1992: 1513-21.
  • Altındiş M. Afyon bölgesi besicilerinde, kasaplarda, süt ürünleri toplayıcısı ve imalathanelerinde çalışanlarda bruselloz seropozitifliği. ANKEM Derg. 2000; 14(2):227.
  • Çelebi S, Babacan M, Tuncel E, Ayyıldız A. Erzurum yöresinde inaparan bruselloz prevalansı. İnfeksiyon Derg ; 21(2) : 199-203. Durmaz E, Durmaz B, Aladağ M ve ark. Malatya yöresinde bruselloz prevalansı.Türkiye Tıp Dergisi. 1997; : 102-5.
  • Kıyan M, Cengiz T, Göz M, Sözmen Ş, Ayan Ş. Kasapların serumlarında Brucellaaglütinin titrelerinin dağılımı. A.Üniv. Tıp Fak Derg 1991; 2: 19-21.
  • Gürel A. Denizli yöresinde insan ve sığır serumlarının brusellozis yönünden serolojik yöntemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Doktora Tezi. Denizli: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi,1992.
  • Kalkan A, Felek S, Akbulut A, Papila Ç, Demirağ K, Kılıç SS. Bruselloz için risk taşıyan kişilerde mesleklerinde çalışma süresinin bruselloz seropozitifliği ve aglütinasyon titresi üzerine etkisi. Flora 1998; 3: 107-12.
  • Kaleli İ, Koçoğlu T, Özen N, Akşit F. Denizli yöresinde bruselloz prevalansı. İnfeksiyon Derg, 1999;13(2): 33.
  • Çetin ET, Çoral B, Bilğiç A. ve ark. Türkiye’de insanda bruselloz insidensinin saptanması. Doğa 1990; 14: 34.
  • Sönmez E, Durmaz B, Aladağ M ve ark. Malatya yöresinde bruselloz prevalansı.Türkiye Tıp dergisi. 1997; : 102-5.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Beytullah Kenar This is me

Mustafa Altındiş This is me

Publication Date September 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 58 Issue: 3

Cite

APA Kenar, B., & Altındiş, M. (2001). Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 58(3), 87-92.
AMA Kenar B, Altındiş M. Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması. Turk Hij Den Biyol Derg. September 2001;58(3):87-92.
Chicago Kenar, Beytullah, and Mustafa Altındiş. “Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 58, no. 3 (September 2001): 87-92.
EndNote Kenar B, Altındiş M (September 1, 2001) Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 58 3 87–92.
IEEE B. Kenar and M. Altındiş, “Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 58, no. 3, pp. 87–92, 2001.
ISNAD Kenar, Beytullah - Altındiş, Mustafa. “Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 58/3 (September 2001), 87-92.
JAMA Kenar B, Altındiş M. Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması. Turk Hij Den Biyol Derg. 2001;58:87–92.
MLA Kenar, Beytullah and Mustafa Altındiş. “Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 58, no. 3, 2001, pp. 87-92.
Vancouver Kenar B, Altındiş M. Afyon Bölgesi Süt Örneklerinde Brucella Antikoru Araştırılması. Turk Hij Den Biyol Derg. 2001;58(3):87-92.