Amaç: Pseudomonas bakterileri proteaz ve lipaz gibi yüksek sıcaklıklarda kararlı ekstraselüler enzimleri sentezlerler. Bu nedenle Pseudomonas türleri çiğ veya pastörize sütte bozulmadan sorumlu en yaygın organizmalardır. Bu çalışmanın amacı, çiğ sütlerden izole edilen 15 adet Pseudomonas suşunun antibiyotik duyarlılığı, proteolitik ve lipolitik aktivitelerini belirlemektir.Yöntem: Bu çalışmada incelenen 15 adet Pseudomonas spp. suşu Türkiye’de Kayseri ve Niğde illerinden toplanan 50 adet çiğ süt örneğinden izole edilmiştir. Örnekler, laboratuvara transfer edilene kadar düşük sıcaklıkta muhafaza edilmiş ve 24 saat içerisinde analize alınmıştır. İzole edilen suşlar Analitik Profil İndeks API 20 NE kullanılarak tanımlanmıştır.proteolitik ve lipolitik aktiviteleri Skim Milk Agar SMA ve Tribütirin Agar TA besiyerlerinde test edilmiştir. Bir gecelik kültürlerden besiyerlerine nokta ekim yapılmıştır. İnkübasyondan sonra SMA ve TA besiyerlerinde oluşan zonlar kumpas ile ölçülmüştür. Aynı zamanda, suşların yedi antibiyotiğe karşı duyarlılıkları test edilmiştir. Pseudomonas spp suşlarının antibiyotiklere karşı duyarlılığı ampisilin 10 μg , amikasin 30 μg , gentamisin 10 μg , oflaksasin 5 μg , tetrasiklin 30 μg , kloramfenikol 30 μg ve sefuroksim 30 μg antibiyotikler için disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçlar CLSI standartlarına göre yorumlanmıştır.Bulgular: Proteolitik aktiviteye sahip olduğu saptanan 14 Pseudomonas suşunun bu aktivitelerinin 14,2 ve 55,0 mm zon çapları arasında olduğu bulunmuştur. Lipolitik aktivite gösteren 13 suşun aktivitelerinin 5,3 ve 29,3 mm zon çapları arasında olduğu bulunmuştur. Test edilen Pseudomonas antibiyotiklere karşı duyarlı, %35’inin dirençli ve %8’sinin orta duyarlı olduğu belirlenmiştir.suşlarının %57’sinin Sonuç: Çalışmamız ilaç sanayi ve diğer sektörlerde kullanılan ve ekonomik faydalarına yönelik konulara ışık tutacaktır.mikrobiyal enzimlerin saflaştırılması
Objective:Pseudomonas bacteria secrete extracellular enzymes, extremely stable to high temperatures such as protease and lipase. Accordingly, Pseudomonas species are the most common organisms in raw or pasteurized milk at the time of spoilage. The aim of this study was to determine antibiotic sensitivity, proteolitic and lipolytic activity of fifteen Pseudomonas spp. strains isolated from raw milk samples.Method: In the study, 15 Pseudomonas spp. strains were isolated from 50 raw milk samples collected from Kayseri and Nigde provinces in Turkey. The samples were maintained at low temperature during transfer to the laboratory and analyzed within 24 hrs. Isolated strains were identified by using Analytical Profile Indeks API 20 NE . Proteolytic activities and lipolytic activities of Pseudomonas strains were tested in Skim Milk Agar SMA medium and in Tributyrin Agar TA medium. Overnight cultures were spot inoculated onto media. After incubation, the transparent zones of bacteria on the SMA and TA media were measured by calper rule. Also, the Pseudomonas spp. strains were tested for their susceptibility to seven antibiotics. Antibiotic susceptibility tests of Pseudomonas spp. strains to ampicillin 10 μg , amikacin 30 μg , gentamicin 10 μg , oflaxacin 5 μg , tetracyclin 30 μg , chloramphenicol 30 μg , cefuroxime 30 μg were determined by using the disc diffusion method. The results were described according to CLSI standards. Bulgular: Proteolitik aktiviteye sahip olduğu saptanan 14 Pseudomonas suşunun bu aktivitelerinin 14,2 ve 55,0 mm zon çapları arasında olduğu bulunmuştur. Lipolitik aktivite gösteren 13 suşun aktivitelerinin 5,3 ve 29,3 mm zon çapları arasında olduğu bulunmuştur. Test edilen Pseudomonas antibiyotiklere karşı duyarlı, %35’inin dirençli ve %8’sinin orta duyarlı olduğu belirlenmiştir.suşlarının %57’sinin Sonuç: Çalışmamız ilaç sanayi ve diğer sektörlerde kullanılan ve ekonomik faydalarına yönelik konulara ışık tutacaktır.mikrobiyal enzimlerin saflaştırılması
Pseudomonas spp. identification antibiotic susceptibility proteolytic activity lipolytic activity
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 70 Issue: 3 |