Amaç: Erzurum merkezindeki bazı okullardaki lavabolardan akan suların mikrobiyolojik yönden incelenmesi yanında, bu okulların lavabo ve tuvaletlerindeki musluk başlarından alınan sürüntü örneklerindeki bakteri bulaşının ne oranda olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Erzurum il merkezindeki sosyoekonomik düzeyi farklı bölgelerden seçilen 11 ilköğretim ve dört ortaöğretim okulundaki tuvalet 75 adet ve lavabo 75 adet musluk başlarından alınan sürüntü örnekleri Lauryl Sulphate sıvı besiyeri içinde laboratuvara getirildi ve %5 koyun kanlı agar, EMB agar ve McConkey agar besiyerlerine ekilerek kültürleri yapıldı. Su örnekleri ise 200 mL’lik steril koyu renkli cam şişeler içerisinde laboratuvara getirildi ve TSE ISO 9308-2 standardına göre değerlendirildi.Bulgular: Mikrobiyolojik inceleme sonucunda; toplam 150 sürüntü örneğinin 136’sında %90,7 bakteri belirlendi. İzole edilen bakteriler ise 54 örnekte Esherichia coli olup %36 , bu bakteri lavabo musluklarının 24’ünde %32 , tuvalet musluklarının da 30’unda %40 bulundu. Diğer bir bakteri ise Staphylococcus aureus olup, bu bakteri sürüntü örneklerinin 52’sinde %34,6 izole edildi. Bu bakterinin izolasyon yüzdesi tuvalet musluklarında %32 24 örnek , lavabo musluklarında ise %37,3 28 örnek olarak görüldü. Okul türlerine göre yapılan değerlendirmede ise E. coli’nin ilköğretim okullarındaki musluklardan izole edilme oranı %37,3 41 örnek , ortaöğretim okullarındakilerde %32,5 13 örnek olarak tespit edildi. S. aureus izole edilme samples 29.1% 32 samples and 50% 20 samples , oranları ise söz konusu okullarda sırasıyla %29,1 respectively. In none of the water samples examined in 32 örnek ve %50 20 örnek olarak belirlendi. Çalışmada, incelenen su örneklerinin hiçbirinde toplam koliform bakteri ve fekal koliform bakteri bulunmadı.Sonuç: Erzurum merkezindeki incelenen okullardaki musluklardan akan suyun mikrobiyolojik yönden uygun iken lavabo ve tuvalet musluklarının uygun bulunmadığı görülmüştür. Bunun da toplum sağlığı ve kişisel temizlik alışkanlığı açısından önemli olduğu ortaya çıkmaktadır
Objective:It was aimed to determine the proportion of bacteria transmitted in swap samples taken from these schools’ top faucets of washbasins and toilets as well as microbiological examination of flowing water from the washbasin in some schools at the city centre of Erzurum.Method: Swab samples were taken from top faucets of washbasin 75 and toilets 75 in eleven primary and four secondary schools selected from the region with different socioeconomic levels in the city centre of Erzurum were transported to the laboratory in LaurylSulphate broth medium and cultivated by inoculating on %5 sheep blood agar, EMB agar ve McConkey agar. Water samples were also brought to the laboratory in sterile 200 mL dark coloured glass bottles and evaluated according to TSE ISO 9308-2 method.Results: At the end of the microbiological examination; 136 90.7% of from a total of 150 swab samples. In 54 examples of isolated bacteria were also Escherichia coli 36% , 24 of these bacteria were from the sink faucet 32% , 30 from the toilet faucet 40% . Staphylococcus aureus was isolated in 52 34.6% of swab samples. The isolation percentage of this bacterium was determined 32% 24 samples in the toilet faucet, 37.3% 28 samples in the sink faucet. The rates of E. coli isolated from the faucets were determined as 37.3% 41 samples in the primary schools and 32.5% 13 samples in the secondary schools, in the evaluation which was performed according to the school types. S. aureus isolation rates were also detected in the subject schools’samples 29.1% 32 samples and 50% 20 samples , respectively. In none of the water samples examined in this study, the total coliform bacteria and fecal coliform bacteria were found. Conclusion: The flowing water from the faucets in schools in the center of Erzurum was microbiologically clean, however it was dirty due to the detection of bacteria on faucets washbasin and toilets, and which was also came out to be important in the terms of both public health and individual hygiene habit
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 71 Issue: 2 |