Amaç: Helicobacter pylori insan mide mukozasına yerleşen ve dünyadaki insanların yarısını etkilediği bilinen bir bakteridir. Peptik ülser, mide adenokarsinomu ve mukoza ilişkili lenfoid doku MALT lenfomalarında etken olarak tanımlanmaktadır. Ancak, bakterinin doğal konağı ve rezervuarı kesin olarak bilinmemektedir. Bulaşmasında fekal-oral, oral-oral, gastro-oral yolların etkili olduğu; kontamine besin ve suyun bu yollara kaynak olabileceği ileri sürülmektedir. Bakterinin virülansında önemli rol oynayan uyum kabiliyeti ve biyofilm oluşturma özelliği su ile bulaşmasına yönelik çalışmaların temelini oluşturmuştur. Bununla ilişkili olarak birçok çalışmada bakteri DNA’sı içme sularında, yüzey sularında, yeraltı sularında ve atık sularda saptanmıştır. Bu ön çalışmada içme suyu örneklerinde H. pylori DNA’sının araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Farklı markalara ait 35 içme suyu 500 mL’lik Mart-Haziran 2019’da İstanbul çevresinden toplanmıştır. İncelenen su örneklerinin pH aralıklarının alkali pH’ya yakın pH:6,6 - 8,45 aralığında olduğu görülmüştür. Su örnekleri 0,22 µM por çaplı membran filtrelerde süzülmüş ardından her bir filtre içeren Beyin Kalp İnfüzyon sıvı besiyerinde BKI ’da oda sıcaklığında 30 dakika bekletilmiş ve filtrelerin bulunduğu besiyerleri soğutmalı santrifüjde +4 °C çevrilmiştir. Daha sonra besiyerlerinden DNA izolasyonu yapılmıştır. Bakterinin ureC glmM geni Polimeraz Zincir Reaksiyonu PZR ile çoğaltılmış ve ürünler %1,5’luk agaroz jel elektroforezinde görüntülenmiştir.Bulgular: Bu çalışmada incelenen su örneklerinde H. pylori DNA’sı saptanmamıştır.Sonuç: Bu ön çalışmanın sonuçları, bu coğrafyada içme sularının H. pylori bulaşmasında rolü olmadığını düşündürmüştür. Ancak bu çalışmada incelenen örnek sayısının az olması ve sadece 500 mL’lik ambalajda satılan şişelerin değerlendirilmiş olmasından dolayı daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması önemlidir. Bu nedenle 19L’lik olarak şişelenmiş damacana suları, musluk suları ve çeşitli su tankları gibi su kaynaklarının incelenmesi, bakterinin bulaşmasında suyun rolünün anlaşılması için yararlı olabilir
Objective: Helicobacter pylori is a bacterium which colonizes the human gastric mucosa and known to affect half of the world’s population. H. pylori is defined as the aetiological agent of peptic ulcer, gastric adenocarcinoma and mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma. However, the natural host and reservoir have not been clearly identified. The ability of adaptation and biofilm formation, which play an important role in the virulence of the bacterium, constituted the basis of studies about water contamination. In relation with this, bacterial DNA was detected in drinking water, surface water, groundwater and wastewater in many studies.It has been suggested that the transmission of bacterium occurs via fecal-oral, oraloral and gastro-oral routes, additionally contaminated foods and water may be source of infection. In the present preliminary study, it was aimed to investigate the presence of H. pylori DNA in drinking water samples.Methods: Thirty five different trademarked drinking water samples each one 500 mL were collected from March- June 2019 in all around Istanbul. It was observed that water samples have a slightly alkaline pH ranging from 6.6 to 8.45. All water samples were filtrated using 0.22 µM filter membranes which were incubated on 30 dakika bekletilmiş ve filtrelerin bulunduğu besiyerleri soğutmalı santrifüjde +4 °C çevrilmiştir. Daha sonra besiyerlerinden DNA izolasyonu yapılmıştır. Bakterinin ureC glmM geni Polimeraz Zincir Reaksiyonu PZR ile çoğaltılmış ve ürünler %1,5’luk agaroz jel elektroforezinde görüntülenmiştir.Bulgular: Bu çalışmada incelenen su örneklerinde H. pylori DNA’sı saptanmamıştır.Sonuç: Bu ön çalışmanın sonuçları, bu coğrafyada içme sularının H. pylori bulaşmasında rolü olmadığını düşündürmüştür. Ancak bu çalışmada incelenen örnek sayısının az olması ve sadece 500 mL’lik ambalajda satılan şişelerin değerlendirilmiş olmasından dolayı daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması önemlidir. Bu nedenle 19L’lik olarak şişelenmiş damacana suları, musluk suları ve çeşitli su tankları gibi su kaynaklarının incelenmesi, bakterinin bulaşmasında suyun rolünün anlaşılması için yararlı olabilir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 77 Issue: EK-4 |