BibTex RIS Cite

Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi

Year 2020, Volume: 77 Issue: EK-4, 211 - 218, 01.05.2020

Abstract

Amaç: Son 10 yılda, ülkemizde içme ve kullanma sularına ilişkin yürütülen bilimsel araştırma tezlerinin niceliksel olarak değerlendirilmesi amaçlandı.Yöntem: Bibliyometrik nitelikteki bu çalışmanın verileri internet ortamında erişime açık olan Yükseköğretim Kurumu YÖK Ulusal Tez Merkezine ait resmi internet adresinden elde edildi. Çalışmaya YÖK Veri Tabanında arşivlenen tezlerden 2009-2018 yılları arasında yayınlanmış “içme ve kullanma suyu”

References

  • United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. WWAP-World Water Assessment Programme. Managing Water under Uncertainty and Risk. Paris: The United Nations World Water. 2012.
  • Karaman S, Gökalp Z. Küresel Isınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkileri. Int J Agri Natural Sci, 2010;3(1):59-66.
  • Aksoy A, Demir N, Gökşen Ö.F. Türkiye’de tarımsal amaçlı su kullanımı ve sürdürülebilirliği. T8. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. 3-5 Eylül, Samsun-Türkiye.
  • Aküzüm T, Çakmak B, Gökalp Z. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bil Araş Derg, 2010; 3(1): 67-74.
  • Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü. URL: http:// www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari, (Erişim Tarihi: 19 Ağustos 2019).
  • Erdağ R. Türkiye’nin sınır aşan sular sorunu. Yalova Sos Bil Derg, 2015;9:27–52.
  • Mancosu N, Snyder RL, Kyriakakis G, Spano D. Water scarcity and future challenges for food production. Water, 2015; 7: 975–92.
  • YÖK İstatistikleri. URL: https://istatistik.yok.gov. tr/, (Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2019).
  • Çevre ve Enerji İstatistikleri. URL: http://www. tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=1575, (Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2019).
  • Doğan FN, Karpuzcu ME. Türkiye’de tarım kaynaklı pestisit kirliliğinin durumu ve alternatif kontrol tedbirlerinin incelenmesi. Pamukkale Üni Müh Bil Derg, 2019;25(6):734-47.
  • Guidelines for Drinking-Water Quality. 4th ed. Geneva: 2011.
  • Dedekayoğulları H, Önal A. Çevre-insan sağlığı ilişkisi açısından su ve su analizinin önemi. İstanbul Tıp Fak Derg, 2009;72(2):65-70.
  • Ada D, Bozkurt E, Tanrıkulu S, Akdağ M. Türkiye’de içme suyu hizmetlerinin yerelde merkezileşmesinin içme suyu denetiminde mikrobiyolojik kirliliğe ve akut gastroenterit enfeksiyonu olgu hızlarına etkisi: Tekirdağ örneği, 2016. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(1): 1-12.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z. Su kirliliği. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No:12. Ankara: Barok Ofset. 1994.
  • Kayhan FE, Gültekin S, Sesal C. İstanbul ili Anadolu yakası doğal kaynak sularının bakteriyolojik kalite parametrelerinin değerlendirilmesi. Ege J Fish Aqua Sci, 2018;35(1): 37-42.
  • White’s Handbook of chlorination and alternative disinfectants. John Wiley & Sons Inc. Kanada, 2010.
  • Gagnon GA, Rand JL, O’leary KC, Rygel AC, Chauret C, Andrews RC. Disinfectant efficacy of chlorite and chlorine dioxide in drinking water biofilms,Water Res, 2005;39 (9) : 1809-17.
  • Ürker O, Çobanoğlu N. Türkiye’de hidroelektrik santrallerin durumu (HES’ler) ve çevre politikaları bağlamında değerlendirilmesi, Ankara Üni Sos Bil Enst Derg, 2017;3(2):65-88.
  • Yuksel I. Water management for sustainable and clean energy in Turkey. Energy Rep, 2015;1:129–33.
  • Gündüz Ş, Bilir A. Kıbrıs’ın kuzeyindeki öğrencilerin çevre eğitimi ve su tasarrufu konusundaki tutum düzeylerinin araştırılması. HÜ Eğitim Fak Derg, 2012;1:225-32.
  • Uzun SU, Baysan C, Bekar T. Türkiye’de son 10 yılda halk sağlığı alanında yapılmış tıpta uzmanlık, yüksek lisans ve doktora tezlerinin bibliyometrik analizi. 21. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 26-30 Kasım, 2019. Antalya- Türkiye.

Qualitative Evaluation of Theses About Drinking Water in Our Country in The Last 10 Years

Year 2020, Volume: 77 Issue: EK-4, 211 - 218, 01.05.2020

Abstract

Objective: It is aimed to quantitatively evaluate the scientific research theses conducted on drinking water in our country in the last 10 years. Methods: The data of this bibliometric study was obtained from the official website of The Council of Higher Education CoHE National Thesis Center, which is accessible on the internet. All the theses, which were obtained as a result of the search made with the

References

  • United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. WWAP-World Water Assessment Programme. Managing Water under Uncertainty and Risk. Paris: The United Nations World Water. 2012.
  • Karaman S, Gökalp Z. Küresel Isınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkileri. Int J Agri Natural Sci, 2010;3(1):59-66.
  • Aksoy A, Demir N, Gökşen Ö.F. Türkiye’de tarımsal amaçlı su kullanımı ve sürdürülebilirliği. T8. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. 3-5 Eylül, Samsun-Türkiye.
  • Aküzüm T, Çakmak B, Gökalp Z. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bil Araş Derg, 2010; 3(1): 67-74.
  • Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü. URL: http:// www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari, (Erişim Tarihi: 19 Ağustos 2019).
  • Erdağ R. Türkiye’nin sınır aşan sular sorunu. Yalova Sos Bil Derg, 2015;9:27–52.
  • Mancosu N, Snyder RL, Kyriakakis G, Spano D. Water scarcity and future challenges for food production. Water, 2015; 7: 975–92.
  • YÖK İstatistikleri. URL: https://istatistik.yok.gov. tr/, (Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2019).
  • Çevre ve Enerji İstatistikleri. URL: http://www. tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=1575, (Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2019).
  • Doğan FN, Karpuzcu ME. Türkiye’de tarım kaynaklı pestisit kirliliğinin durumu ve alternatif kontrol tedbirlerinin incelenmesi. Pamukkale Üni Müh Bil Derg, 2019;25(6):734-47.
  • Guidelines for Drinking-Water Quality. 4th ed. Geneva: 2011.
  • Dedekayoğulları H, Önal A. Çevre-insan sağlığı ilişkisi açısından su ve su analizinin önemi. İstanbul Tıp Fak Derg, 2009;72(2):65-70.
  • Ada D, Bozkurt E, Tanrıkulu S, Akdağ M. Türkiye’de içme suyu hizmetlerinin yerelde merkezileşmesinin içme suyu denetiminde mikrobiyolojik kirliliğe ve akut gastroenterit enfeksiyonu olgu hızlarına etkisi: Tekirdağ örneği, 2016. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(1): 1-12.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z. Su kirliliği. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No:12. Ankara: Barok Ofset. 1994.
  • Kayhan FE, Gültekin S, Sesal C. İstanbul ili Anadolu yakası doğal kaynak sularının bakteriyolojik kalite parametrelerinin değerlendirilmesi. Ege J Fish Aqua Sci, 2018;35(1): 37-42.
  • White’s Handbook of chlorination and alternative disinfectants. John Wiley & Sons Inc. Kanada, 2010.
  • Gagnon GA, Rand JL, O’leary KC, Rygel AC, Chauret C, Andrews RC. Disinfectant efficacy of chlorite and chlorine dioxide in drinking water biofilms,Water Res, 2005;39 (9) : 1809-17.
  • Ürker O, Çobanoğlu N. Türkiye’de hidroelektrik santrallerin durumu (HES’ler) ve çevre politikaları bağlamında değerlendirilmesi, Ankara Üni Sos Bil Enst Derg, 2017;3(2):65-88.
  • Yuksel I. Water management for sustainable and clean energy in Turkey. Energy Rep, 2015;1:129–33.
  • Gündüz Ş, Bilir A. Kıbrıs’ın kuzeyindeki öğrencilerin çevre eğitimi ve su tasarrufu konusundaki tutum düzeylerinin araştırılması. HÜ Eğitim Fak Derg, 2012;1:225-32.
  • Uzun SU, Baysan C, Bekar T. Türkiye’de son 10 yılda halk sağlığı alanında yapılmış tıpta uzmanlık, yüksek lisans ve doktora tezlerinin bibliyometrik analizi. 21. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 26-30 Kasım, 2019. Antalya- Türkiye.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Özlem Terzi This is me

Cihad Dündar This is me

Publication Date May 1, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 77 Issue: EK-4

Cite

APA Terzi, Ö., & Dündar, C. (2020). Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 77(EK-4), 211-218.
AMA Terzi Ö, Dündar C. Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. May 2020;77(EK-4):211-218.
Chicago Terzi, Özlem, and Cihad Dündar. “Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77, no. EK-4 (May 2020): 211-18.
EndNote Terzi Ö, Dündar C (May 1, 2020) Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77 EK-4 211–218.
IEEE Ö. Terzi and C. Dündar, “Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 77, no. EK-4, pp. 211–218, 2020.
ISNAD Terzi, Özlem - Dündar, Cihad. “Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77/EK-4 (May 2020), 211-218.
JAMA Terzi Ö, Dündar C. Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020;77:211–218.
MLA Terzi, Özlem and Cihad Dündar. “Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 77, no. EK-4, 2020, pp. 211-8.
Vancouver Terzi Ö, Dündar C. Ülkemizde Son 10 Yılda İçme Ve Kullanma Suyu İle İlişkili Üretilen Tezlerin Niteliksel Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020;77(EK-4):211-8.