Amaç:Enteral beslenme ürünlerindeki vitamin B riboflavin miktarının tayinine yönelik 2 floresans dedeksiyonu FL/250-546 nm ile kolay, spesifik ve duyarlı, yüksek basınçlı sıvı kromatografi HPLC yönteminin uygulanabilirliğini tespit etmektir. Yöntem: Toplam 48 adet enteral beslenme ürününün vitamin B miktarlarının belirlenmesi 2 için HPLC yöntemi kullanılmıştır. Kromatografik sistem; C-18 kolon 250x4,60-5micron ve 250- 546 nm'ye ayarlı floresans dedektör kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Mobil faz olarak 1 ml/dk akış hızında hekzansülfonik asit sodyum tuzu içeren tampon ve metanol % 75:25 kullanılmıştır. İstatiksel değerlendirme, iki eş arasındaki farkın önemlilik testine göre yapılmıştır. Bulgular:B vitaminin alıkonma süresi yaklaşık 14 dakika olarak saptanmıştır. Enteral 2 beslenme ürünlerindeki vitamin B miktarları ise 0,11-0,40 mg/100 ml arasında tespit edilmiştir. 2 Bu tespit edilen değerlerin, ürün etiketlerindeki değerlere uygunluk gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç:Enteral beslenme ürünlerindeki vitamin B2 miktarlarının belirlenmesinde HPLC-FL HPLC-Floresans Dedektör kullanılabileceği görülmüştür. Ayrıca bu metodun duyarlı, uygulama süresi ve kolaylığı açısından avantajlı bir yöntem olduğu da düşünülmüştür
Objective: The aim of this study is to determine the applicability of fluorescence detection FL/250-546 nm method by the simply, specific and sensitive high pressure liquid chromatography HPLC for quantitative estimation of vitamin B riboflavin levels in enteral 2 nutritional products. Method:HPLC method was used for quantitative determination of vitamin B in total 48 2 enteral nutritional products. The chromatographic system was done on a C18 column 250x4,60- 5micron with fluorescence detection at 250-546 nm. Buffer containing hexanesulphonic acid sodium salt and methanol 75:25 was used as the mobile phase at a flow rate of 1 ml/min. The results were evaluated using the paired samples test. Reslts:The retention time of vitamin B was determined as ca. 14 min. The concentration 2 of vitamin B of enteral nutritional products ranged from 0.11 to 0.40 mg/100 ml. The 2 determined values showed similarity with the labelling values of the products. It was showed that HPLC-FL HPLC-Fluorescence Detector can be applied for the quantitative determination of vitamin B levels in enteral nutritional products. This had the 2 advantages of improved simplicity, sensitivity and shorter application times.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 64 Issue: 3 |