BibTex RIS Cite

Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi

Year 2007, Volume: 64 Issue: 3, 5 - 9, 01.12.2007

Abstract

Amaç:Enteral beslenme ürünlerindeki vitamin B riboflavin miktarının tayinine yönelik 2 floresans dedeksiyonu FL/250-546 nm ile kolay, spesifik ve duyarlı, yüksek basınçlı sıvı kromatografi HPLC yönteminin uygulanabilirliğini tespit etmektir. Yöntem: Toplam 48 adet enteral beslenme ürününün vitamin B miktarlarının belirlenmesi 2 için HPLC yöntemi kullanılmıştır. Kromatografik sistem; C-18 kolon 250x4,60-5micron ve 250- 546 nm'ye ayarlı floresans dedektör kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Mobil faz olarak 1 ml/dk akış hızında hekzansülfonik asit sodyum tuzu içeren tampon ve metanol % 75:25 kullanılmıştır. İstatiksel değerlendirme, iki eş arasındaki farkın önemlilik testine göre yapılmıştır. Bulgular:B vitaminin alıkonma süresi yaklaşık 14 dakika olarak saptanmıştır. Enteral 2 beslenme ürünlerindeki vitamin B miktarları ise 0,11-0,40 mg/100 ml arasında tespit edilmiştir. 2 Bu tespit edilen değerlerin, ürün etiketlerindeki değerlere uygunluk gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç:Enteral beslenme ürünlerindeki vitamin B2 miktarlarının belirlenmesinde HPLC-FL HPLC-Floresans Dedektör kullanılabileceği görülmüştür. Ayrıca bu metodun duyarlı, uygulama süresi ve kolaylığı açısından avantajlı bir yöntem olduğu da düşünülmüştür

References

  • Anonymous. 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı T.C. Başbakanlık, Resmi Gazete'de yayımlanan Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında 5179 sayılı Kanun.
  • Geçim E, Bunin C. Enteral beslenme. Tıp Bilimleri Dergisi,1995; 15(2): 111-113.
  • Balcı D, Genç V, Demirer S, Aydıntuğ S. Total nütrisyon tedavisinde farmakolojik etkileşmeler. www.kepan.org.tr/farmakolojik-etk.asp., 2007.
  • Deuthsch MJ. Vitamins and other nutrients. In: Cunniff P, ed. Official Methods of Analysis of AOAC International. th 16 Edition, Volume II. Virginia-USA. AOAC International Suite Wilson Boulevard Arlington, 1995; 1-79.
  • Polanuer BM, Dedova OA, Gasparov VS. Comparison of various methods of quantitative determination of riboflavin in the culture fluid of producer strains. Russ Biotechnol, 1996; (6): 30-35.
  • Oetles S. Comparative determination of vitamin B1 and B2 in foods by means of various enzyme preparations. Z Lebensm Forsch, 1991; 193(4): 347-350.
  • Torres-Sequeiros RA, Garcia-Falcon M, Simal Gandara J. Analysis of fluorescent vitamins riboflavin and pyridoxine in beverages with added vitamins. Chromatographia, 2001; 53 (Suppl.): 236-239.
  • Zafra-Gomez A, Garballo A, Morales JC, Garcia-Ayuso LE. Simultaneous determination of eight water-soluble vitamins in supplemented foods by liquid chromatography. J Agr Food Chem, 2006; 54(13): 4531-
  • Woollard DC, Indyk HE. Rapid determination of thiamine, riboflavin, pyridoxine and niacinamide in infant formulas by liquid chromatography. J AOAC Int, 2002; 85(4): 945- 951.
  • Barna E. Comparison of data obtained by HPLC and microbiological determination of riboflavin in ready-toeat foods. Acta Aliment Hung, 1992; 21(1): 3-9.
  • Vinas P, Balsalobre N, Lopez-Erroz C, Hernandez-Cordoba M. Liquid chromatographic analysis of riboflavin vitamers in foods using fluorescence detection. J Agr Food Chem, 2004; 52(7): 1789-1794.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V. Biyoistatik. 9. Baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi, 1990:117.
  • Heudi O, Kilinc T, Fontannaz P. Separation of watersoluble vitamins by reversed-phase high performance liquid chromatography with ultra-violet detection: application to polyvitaminated premixes. J Chromatogr A, 2005; 1070 (1-2): 49-56.
  • Ndaw S, Bergaentzle M, Aoudé-Werner D, Hasselmann C. Extraction procedures for the liquid chromatographic determination of thiamin, riboflavin and vitamin B in 6 food stuffs. Food Chem, 2000; 71: 129-138.
  • Friel JK, Bessie JC, Belkhode SL, Edgecombe C, SteeleRodway M, Downton G, Gin Kwa P, Aziz K. Thiamine, riboflavin, pyridoxine and vitamin C status in premature infants receiving parenteral and enteral nutrition. J Pediatr Gastr Nutr, 2001; 33: 64-69

Quantitative Determination of Vitamin B2by HPLC in Enteral Nutritional Products

Year 2007, Volume: 64 Issue: 3, 5 - 9, 01.12.2007

Abstract

Objective: The aim of this study is to determine the applicability of fluorescence detection FL/250-546 nm method by the simply, specific and sensitive high pressure liquid chromatography HPLC for quantitative estimation of vitamin B riboflavin levels in enteral 2 nutritional products. Method:HPLC method was used for quantitative determination of vitamin B in total 48 2 enteral nutritional products. The chromatographic system was done on a C18 column 250x4,60- 5micron with fluorescence detection at 250-546 nm. Buffer containing hexanesulphonic acid sodium salt and methanol 75:25 was used as the mobile phase at a flow rate of 1 ml/min. The results were evaluated using the paired samples test. Reslts:The retention time of vitamin B was determined as ca. 14 min. The concentration 2 of vitamin B of enteral nutritional products ranged from 0.11 to 0.40 mg/100 ml. The 2 determined values showed similarity with the labelling values of the products. It was showed that HPLC-FL HPLC-Fluorescence Detector can be applied for the quantitative determination of vitamin B levels in enteral nutritional products. This had the 2 advantages of improved simplicity, sensitivity and shorter application times.

References

  • Anonymous. 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı T.C. Başbakanlık, Resmi Gazete'de yayımlanan Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında 5179 sayılı Kanun.
  • Geçim E, Bunin C. Enteral beslenme. Tıp Bilimleri Dergisi,1995; 15(2): 111-113.
  • Balcı D, Genç V, Demirer S, Aydıntuğ S. Total nütrisyon tedavisinde farmakolojik etkileşmeler. www.kepan.org.tr/farmakolojik-etk.asp., 2007.
  • Deuthsch MJ. Vitamins and other nutrients. In: Cunniff P, ed. Official Methods of Analysis of AOAC International. th 16 Edition, Volume II. Virginia-USA. AOAC International Suite Wilson Boulevard Arlington, 1995; 1-79.
  • Polanuer BM, Dedova OA, Gasparov VS. Comparison of various methods of quantitative determination of riboflavin in the culture fluid of producer strains. Russ Biotechnol, 1996; (6): 30-35.
  • Oetles S. Comparative determination of vitamin B1 and B2 in foods by means of various enzyme preparations. Z Lebensm Forsch, 1991; 193(4): 347-350.
  • Torres-Sequeiros RA, Garcia-Falcon M, Simal Gandara J. Analysis of fluorescent vitamins riboflavin and pyridoxine in beverages with added vitamins. Chromatographia, 2001; 53 (Suppl.): 236-239.
  • Zafra-Gomez A, Garballo A, Morales JC, Garcia-Ayuso LE. Simultaneous determination of eight water-soluble vitamins in supplemented foods by liquid chromatography. J Agr Food Chem, 2006; 54(13): 4531-
  • Woollard DC, Indyk HE. Rapid determination of thiamine, riboflavin, pyridoxine and niacinamide in infant formulas by liquid chromatography. J AOAC Int, 2002; 85(4): 945- 951.
  • Barna E. Comparison of data obtained by HPLC and microbiological determination of riboflavin in ready-toeat foods. Acta Aliment Hung, 1992; 21(1): 3-9.
  • Vinas P, Balsalobre N, Lopez-Erroz C, Hernandez-Cordoba M. Liquid chromatographic analysis of riboflavin vitamers in foods using fluorescence detection. J Agr Food Chem, 2004; 52(7): 1789-1794.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V. Biyoistatik. 9. Baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi, 1990:117.
  • Heudi O, Kilinc T, Fontannaz P. Separation of watersoluble vitamins by reversed-phase high performance liquid chromatography with ultra-violet detection: application to polyvitaminated premixes. J Chromatogr A, 2005; 1070 (1-2): 49-56.
  • Ndaw S, Bergaentzle M, Aoudé-Werner D, Hasselmann C. Extraction procedures for the liquid chromatographic determination of thiamin, riboflavin and vitamin B in 6 food stuffs. Food Chem, 2000; 71: 129-138.
  • Friel JK, Bessie JC, Belkhode SL, Edgecombe C, SteeleRodway M, Downton G, Gin Kwa P, Aziz K. Thiamine, riboflavin, pyridoxine and vitamin C status in premature infants receiving parenteral and enteral nutrition. J Pediatr Gastr Nutr, 2001; 33: 64-69
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Pınar Kaynar This is me

Meşküre Canbolat This is me

Mehmet Bingöl This is me

Aynur Polat This is me

Publication Date December 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 64 Issue: 3

Cite

APA Kaynar, P., Canbolat, M., Bingöl, M., Polat, A. (2007). Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 64(3), 5-9.
AMA Kaynar P, Canbolat M, Bingöl M, Polat A. Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. December 2007;64(3):5-9.
Chicago Kaynar, Pınar, Meşküre Canbolat, Mehmet Bingöl, and Aynur Polat. “Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 64, no. 3 (December 2007): 5-9.
EndNote Kaynar P, Canbolat M, Bingöl M, Polat A (December 1, 2007) Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 64 3 5–9.
IEEE P. Kaynar, M. Canbolat, M. Bingöl, and A. Polat, “Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 64, no. 3, pp. 5–9, 2007.
ISNAD Kaynar, Pınar et al. “Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 64/3 (December 2007), 5-9.
JAMA Kaynar P, Canbolat M, Bingöl M, Polat A. Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2007;64:5–9.
MLA Kaynar, Pınar et al. “Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 64, no. 3, 2007, pp. 5-9.
Vancouver Kaynar P, Canbolat M, Bingöl M, Polat A. Enteral Beslenme Ürünlerindeki Vitamin B2 Miktarının Hplc İle Belirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2007;64(3):5-9.