Translation

Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Number: 7 May 31, 2009
  • Michael Stolleis
TR EN

Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Abstract

Tarihsel bakış açısı olmadan sağlıklı bir hukuk eğitimi verilemez. Eğer hukuk fakülteleri bilimsel kurumlar olmak ve kendisine her söyleneni yapan değil, bağımsız düşünebilen ve geçmiş hakkında bilgi sahibi olan hukukçular yetiştirmek istiyorlarsa, bu hakikati göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Zira tarihsel bakış açısından mahrum olan bir hukukçu, hukukun, zamanla değişen ve farklı menfaat ve ideolojilerin takipçileri tarafından yönlendirilmeye açık olan bir yapı arz ettiğini fark edemez. Eleştirel düşünemeyen bir hukukçu ise, potansiyel olarak "tehlikeli bir hukukçu"dur. Çünkü o, tüm dikkatini yürürlükteki hukukun uygulanması üzerine yoğunlaştırdığından dolayı, ahlâken sorulması gereken "nereden geliyoruz?" ve "nereye gidiyoruz?" sorularını zamanla soramaz ve sorsa da cevaplandıramaz hâle gelir. Bu sorulara dair adâlet merkezli cevapları bulunmayan bir hukukçunun ise, baskı rejimlerinin adâletsiz uygulamaları karşısında sessiz kalması, bu rejimlerin işlerlik kazanması noktasında önemli katkılarda bulunması kuvvetle muhtemeldir.

Keywords

References

  1. Michael Stolleis, "Der geschichtsblinde Jurist ist gefährlich: Warum es nicht genügt, das geltende Recht zu kennen/Forderungen an das Studium", Frankfurter Allgemeine Zeitung, 23.01.1996.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Legal History

Journal Section

Translation

Authors

Michael Stolleis This is me
Germany

Publication Date

May 31, 2009

Submission Date

January 2, 2009

Acceptance Date

May 31, 2009

Published in Issue

Year 2009 Number: 7

APA
Stolleis, M. (2009). Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır? (M. İ. İmamoğlu, Trans.). Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları, 7, 47-56. https://izlik.org/JA56XB34HE
AMA
1.Stolleis M. Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır? Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları. 2009;(7):47-56. https://izlik.org/JA56XB34HE
Chicago
Stolleis, Michael. 2009. “Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır?”. Translated by Muhammed İkbal İmamoğlu. Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları, nos. 7 (May): 47-56. https://izlik.org/JA56XB34HE.
EndNote
Stolleis M (May 1, 2009) Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır? Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları 7 47–56.
IEEE
[1]M. Stolleis, “Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır?”, Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları, no. 7, pp. 47–56, May 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA56XB34HE
ISNAD
Stolleis, Michael. “Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır?”. Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları. Trans. Muhammed İkbal İmamoğlu. 7 (May 1, 2009): 47-56. https://izlik.org/JA56XB34HE.
JAMA
1.Stolleis M. Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır? Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları. 2009;:47–56.
MLA
Stolleis, Michael. “Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır?”. Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları, translated by Muhammed İkbal İmamoğlu, no. 7, May 2009, pp. 47-56, https://izlik.org/JA56XB34HE.
Vancouver
1.Michael Stolleis. Tarihle İlgilenmeyen Hukukçu Tehlikelidir: Yürürlükte Olan Hukuku Bilmek Niçin Yeterli Değildir? Hukuk Eğitimi Nasıl Olmalıdır? Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları [Internet]. 2009 May 1;(7):47-56. Available from: https://izlik.org/JA56XB34HE