DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Volume: 5 Number: 5 July 1, 2017
  • Rabia Efeoğlu
TR EN

DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Abstract

Bir ülkenin başka ülkelerden mal satın alması veya başka ülkelere mal satması olarak ifade edilen dış ticaret ülke ekonomilerinin gelişiminde büyük rol oynamaktadır. 24 Ocak 1980 kararları ile Türkiye ekonomisinin en temel yapı taşlarından birisi olan dış ticaretin ekonomi içindeki payı giderek artmıştır. Yedi farklı coğrafi bölgeye sahip olan Türkiye bu coğrafi konumu nedeniyle dış ticaret açısından önemli bir avantaj elde etmekte ve her bölge dış ticaret ile kalkınma açısından farklılık göstermektedir. Bu çalışmada Orta Anadolu Bölgesinin dış ticaret yapısı ele alınarak bölgesel kalkınma üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bölgede şeker, dokuma, çimento, silah, petrol rafinerisi, makine kimya endüstrisi, halıcılık ve et kombinası gibi sanayi tesisleri ile demir, çinko, civa, mermer ve bor gibi yeraltı zenginlikleri sayesinde dış ticaret önemli bir konuma gelmiştir

Keywords

References

  1. Abdulnasser, Hatemi- J. ve Manuchehr, Irandoust (2000), “Time Series Evidence for Balassa’ Export-Led Growth Hypotesis”, Journal of International Trade and Development, 9 (3), 355-365.
  2. Adıgüzel, Muhittin (2013), “Ekonomik Küreselleşmenin Türkiye Ekonomisine Etkileri”, Akademik Bakış Dergisi, 35, 1-20.
  3. Aktaş, Munise Tuba ve Çatalbaş, Nazım (2015), “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Kalkınma Ve İhracat İlişkisi Üzerine Bir İnceleme”, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 31 (2), 61-90.
  4. Çatal, M. Faruk (2007), “Bölgesel Kalkınmada Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) Rolü”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10 (2), 333-352.
  5. Çatalbaş, Nazım (2012), “TR 21 Trakya Bölgesinin Türkiye’nin Dış Ticaretindeki Yeri ve Gelişme Potansiyeli”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (1), 21-42.
  6. Dağdemir, Özcan (2013), “Eskişehir Ekonomisinin Genel Görünümü: Bölgesel Göstergelerle Bir Değerlendirme”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14, 1-30.
  7. Ersungur, Ş.Mustafa ve Yalman, İlkay (2009), “Bölgesel Kalkınmada İhracat Teşviklerinin Etkinliği: Sivas İlinde Bir Uygulama”, Cumhuriyet Üniversitesi İİBF Dergisi, 10 (1), 81-98.
  8. Gültekin, Sadettin (2011), “Küreselleşme Cağında Dış Ticarette Rekabet İçin Kümelenme Stratejisi: Türkiye’nin Tarım Kümelenmesi Gerekliliği”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (22), 29-40.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Rabia Efeoğlu This is me

Publication Date

July 1, 2017

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 5

APA
Efeoğlu, R. (2017). DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The International New Issues in Social Sciences, 5(5), 343-360. https://izlik.org/JA97UW74YW
AMA
1.Efeoğlu R. DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. TiniSoS. 2017;5(5):343-360. https://izlik.org/JA97UW74YW
Chicago
Efeoğlu, Rabia. 2017. “DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. The International New Issues in Social Sciences 5 (5): 343-60. https://izlik.org/JA97UW74YW.
EndNote
Efeoğlu R (July 1, 2017) DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The International New Issues in Social Sciences 5 5 343–360.
IEEE
[1]R. Efeoğlu, “DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, TiniSoS, vol. 5, no. 5, pp. 343–360, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97UW74YW
ISNAD
Efeoğlu, Rabia. “DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. The International New Issues in Social Sciences 5/5 (July 1, 2017): 343-360. https://izlik.org/JA97UW74YW.
JAMA
1.Efeoğlu R. DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. TiniSoS. 2017;5:343–360.
MLA
Efeoğlu, Rabia. “DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. The International New Issues in Social Sciences, vol. 5, no. 5, July 2017, pp. 343-60, https://izlik.org/JA97UW74YW.
Vancouver
1.Rabia Efeoğlu. DIŞ TİCARETİN BÖLGESEL KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ: ORTA ANADOLU BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. TiniSoS [Internet]. 2017 Jul. 1;5(5):343-60. Available from: https://izlik.org/JA97UW74YW