AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Volume: 5 Number: 5 July 1, 2017
EN TR

AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Abstract

Dünya ölçeğindeki en büyük ticaret bloğu olan Avrupa Birliği AB , bu coğrafyada oldukça önemli ticaret hareketlerine de sahne olmaktadır. 2015 yılı itibariyle 3063 milyar Euro’ya varan birlik içi ihracat mal grupları cinsinden incelendiğinde; makineler, ulaşım araçları, imalat sanayi ürünleri, kimyasallar gibi mal gruplarının yüzdelik ağırlığının yüksek olduğu görülmektedir. Bu durum da birlik içerisinde lojistiğin önemini kanıtlar durumdadır. Bu kapsamda, Beyaz Kitap 2011’de AB’nin lojistik geleceğine ilişkin birtakım hedefler de belirlenmiştir. Birlik içinde lojistiğin önemine dikkatlerin ilk kez çekildiği 1992 yılındaki Beyaz Kitapta o dönemde ulaşım türleri arasındaki dengenin değiştirilmesi, ulaşıma giderek küresel bir nitelik kazandırılması gibi birtakım amaçlar belirlenmiştir. Ortak bir ulaştırma politikasının önemine dikkat çeken 2011 raporunda ise yüksek hızlı demiryolu ağını tamamlamak; havalimanları, demiryolları ve denizyollarını birbirine bağlamak gibi 2050 hedefleri de göze çarpmaktadır. Bu kapsamda, bu çalışmada AB-28’in birlik içi ticaret lojistiğinin sağlandığı karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu ulaşım ağlarının zamansal değişimi ve mevcut durumu ağ analizi yaklaşımı ile değerlendirilecektir

Keywords

References

  1. Aladağ, A.E. (2016), “İstanbul Toplu Taşıma Ağı Analizi”. Conference Paper. DOI: 10.13140/RG.2.1.3256.5529.
  2. Arora, A. Ve Pandey, M.K. (2011), “Transportation Network Model and Network Analysis od Road Networks”. 12th Esri India User Conference.
  3. Barrat, A., Barthelemy, M. ve Vespignani, A. (2004), “Traffic-Driven model of the world wide web graph”. Algorithms and Models for the Web-Graph. Third International Workshop, Springer.
  4. Caldarelli, G. “Lectures in complex networks”, http://www.guidocaldarelli.com/images/lectures/Properties.pdf . (23.08.2017)
  5. Cheng, Y.Y., Lee, R.K.W., Lim, E.P. ve Zhu, F. (2015), “Measuring Centralities for Transportation Networks Beyond Structures”. Applications of Social Media and Social Network Analysis. Lecture Notes in Social Networks.
  6. Cheung, D.P. ve Gunes, M.H. (t.y.), “A Complex Network Analysis of the United States Air Transportation”.
  7. Csardi, G. Package ‘igraph’, https://cran.rproject.org/web/packages/igraph/igraph.pdf . (21.08.2017).
  8. Çevik, O. ve Gülcan, B. (2011), “Lojistik Faaliyetlerin Çevresel Sürdürülebilirliği ve Marco Polo Programı”. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. C:13. S:20. 35-44.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Semanur Soyyiğit This is me

Aslı Cansın Doker This is me

Publication Date

July 1, 2017

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 5

APA
Soyyiğit, S., Keleş, Ş., & Doker, A. C. (2017). AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. The International New Issues in Social Sciences, 5(5), 205-230. https://izlik.org/JA79AX58NZ
AMA
1.Soyyiğit S, Keleş Ş, Doker AC. AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. TiniSoS. 2017;5(5):205-230. https://izlik.org/JA79AX58NZ
Chicago
Soyyiğit, Semanur, Şerafettin Keleş, and Aslı Cansın Doker. 2017. “AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”. The International New Issues in Social Sciences 5 (5): 205-30. https://izlik.org/JA79AX58NZ.
EndNote
Soyyiğit S, Keleş Ş, Doker AC (July 1, 2017) AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. The International New Issues in Social Sciences 5 5 205–230.
IEEE
[1]S. Soyyiğit, Ş. Keleş, and A. C. Doker, “AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”, TiniSoS, vol. 5, no. 5, pp. 205–230, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79AX58NZ
ISNAD
Soyyiğit, Semanur - Keleş, Şerafettin - Doker, Aslı Cansın. “AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”. The International New Issues in Social Sciences 5/5 (July 1, 2017): 205-230. https://izlik.org/JA79AX58NZ.
JAMA
1.Soyyiğit S, Keleş Ş, Doker AC. AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. TiniSoS. 2017;5:205–230.
MLA
Soyyiğit, Semanur, et al. “AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”. The International New Issues in Social Sciences, vol. 5, no. 5, July 2017, pp. 205-30, https://izlik.org/JA79AX58NZ.
Vancouver
1.Semanur Soyyiğit, Şerafettin Keleş, Aslı Cansın Doker. AB-28 ÜLKELERİNDE ULAŞIM SEKTÖRÜ VE ULUSLARARASI TİCARET LOJİSTİĞİNİN AĞ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. TiniSoS [Internet]. 2017 Jul. 1;5(5):205-30. Available from: https://izlik.org/JA79AX58NZ