Besleyici özellikleri açısından gıdalar arasında önemli bir yere sahip olan su ürünleri, mikrobiyal bozulmaya karşı çok hassas oldukları için yakalanması, saklanması ve uygun tekniklerle işlenmesi gereklidir. Bozulmayı yavaşlatırken taze tutmanın en etkili yolu soğuk depolama teknolojisidir. Ayrıca dondurma, tütsüleme, kurutma, tuzlama, ısıl işlem muhafaza, asitleme, paketleme teknikleri (vakum ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) vb.), gıda katkı maddelerinin kullanımı gibi su aktivitesinin azaltılması da raf ömrünü uzatır. Antimikrobiyal ajanlar, çevredeki her türlü mikroorganizmayı öldürmek, üremelerini veya aktivitelerini engellemek için koruyucu olarak eklenen katkı maddelerinden biridir. Bu maddeler arasında yaygın olarak kullanılan sorbik asit ve tuzları, depolama sırasında bakterilerin üremesini ve istenmeyen kötü tat ve aromaya neden olan bileşiklerin oluşumunu yavaşlatarak engeller. Bu derleme, vakum paketleme, modifiye atmosfer paketleme ve antimikrobiyal sorbik asidin su ürünlerinin raf ömrü üzerindeki etkilerini çeşitli bilimsel kaynakları kullanarak özetlemektedir.
Aquatic products, which have an important place among foods in terms of their nutritional properties, need to be caught, stored and processed with appropriate techniques because they are very sensitive to microbial spoilage. The most effective way to keep it fresh while slowing down deterioration is with cold storage technology. In addition, reducing water activity such as freezing, smoking, drying, salting, heat treatment preservation, pickling, packaging techniques (vacuum and modified atmosphere packaging (MAP) etc.), the use of food additives also extends the shelf life. Antimicrobial agents are one of the additives added as preservatives to kill all kinds of microorganisms in the environment, inhibiting their reproduction or activity. Among these substances, commonly used sorbic acid and its salts inhibit the growth of bacteria during storage and the formation of compounds that cause unwanted bad taste and aroma by slowing them down. This review summarizes the effects of vacuum packaging, modified atmosphere packaging, and antimicrobial sorbic acid on the shelf life of aquaculture using a variety of scientific sources.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Fisheries Management |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | June 14, 2023 |
Publication Date | June 18, 2023 |
Submission Date | May 22, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 1 Issue: 1 |
The Trout Journal of Atatürk University (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.