BibTex RIS Cite

Tinnituslu Bireylerde Dinleme Eforunun Değerlendirilmesi: Bir Ön Çalışma

Year 2018, Volume: 1 Issue: 1, 15 - 20, 01.04.2018

Abstract

Amaç: Bu ön çalışmanın amacı, bireylerde kronik subjektif tinnitusun dinleme eforu üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 36 birey 21K, 15E dâhil edilmiştir. Katılımcılar, iki çalışma grubu; çok hafif işitme kayıplı tinnituslu bireyler, işitme kaybı olmayan tinnituslu bireyler ve bir kontrol grubu; tinnitusu olmayan normal işitmeye sahip bireyler olmak üzere toplam üç grupta değerlendirilmiştir. Bireylere, odyolojik değerlendirmeyi takiben, Montreal Bilişsel Değerlendirme Testi, Tinnitus Engellilik Ölçeği uygulanmıştır ve dinleme eforu ikili görev paradigması ile değerlendirilmiştir. Sinyal Gürültü Oranı +10 dB’de her iki kulaktan gürültüyle birlikte konuşmayı anlama testi birincil görev ve sakkadik göz hareketleri ikincil görev ile birlikte, ayrı ayrı ve aynı anda olmak üzere uygulanmıştır. Bulgular: Tinnitus ve çok hafif derecede işitme kaybı olan grubun ikincil görev varlığında dinleme eforunda artış, tinnitusu olan normal işitmeye sahip bireyler p=0.00 ve kontrol grubu p=0.00 arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Tinnitusu olan ve tinnitusu olmayan bireyler arasında dinleme eforundaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır p>0.05 . Tinnitus süresine göre 5 yıl ve daha fazla tinnitus şikayeti bulunan bireylerin dinleme eforundaki artış 5 yıldan daha az süre şikayeti bulunan bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmış olarak bulunmuştur p=0.002 . Sonuç: Çok hafif derecede işitme kaybı olan tinnituslu bireylerde ve tinnitus süresi beş yılın üzerinde olan bireylerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde dinleme eforunda artış belirlenmiştir

Evaluation of Listening Effort in Patients with Tinnitus: A Preliminary Study

Year 2018, Volume: 1 Issue: 1, 15 - 20, 01.04.2018

Abstract

Objective: The aim of this preliminary study is to determine the effect of chronic subjective tinnitus on listening effort. Materials and Methods: 36 individuals, 21 F and 15 M were included in the study. The participants were evaluated in three groups: two study groups consisting of individuals suffering from tinnitus with mild hearing loss and individuals suffering from tinnitus without hearing loss; and a control group consisting of individuals with normal hearing without tinnitus. After audiologic evaluations, Montreal Cognitive Assessment Test, Tinnitus Handicap Inventory were carried out and the listening effort was assessed using the dual task paradigm. Speech in noise test at +10 dB Signal to Noise Ratio primary task and saccadic eye movement test secondary task were performed separately and simultaneously. Results: In the presence of tinnitus and mild hearing loss group, the increase in listening effort was found to be statistically significant from tinnitus and normal hearing individuals p = 0.00 and the control group p = 0.00 . The rate of change within the listening effort of individuals with and without tinnitus was not found to be statistically significant p>0.05 . The increase in listening effort of individuals who had complaints of tinnitus for 5 years or more was found to be statistically significantly higher than those who complained less than 5 years p = 0.002 . Conclusion: A statistically significant increase within the listening effort in individuals with tinnitus who had a hearing loss at mild level and who had a tinnitus complaint over five years, was determined.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Emre Gürses This is me

Seda Ercan This is me

M. Didem Türkyılmaz This is me

Songül Aksoy This is me

Publication Date April 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Gürses, E., Ercan, S., Türkyılmaz, M. D., Aksoy, S. (2018). Tinnituslu Bireylerde Dinleme Eforunun Değerlendirilmesi: Bir Ön Çalışma. Türk Odyoloji Ve İşitme Araştırmaları Dergisi, 1(1), 15-20.