Geri dönüştürülmüş asfalt kaplamalar (RAP); ekonomik ve çevresel üstünlüklere sahiptir. Sera gazı emisyonlarını ve bitüm gereksinimini azaltması, tamamen dönüşebilir olması, atık depolamayı azaltması, hammadde kaynaklarını koruması, kullanım çeşitliliği yönleriyle avantajlıdır. Sürdürülebilirlik yaklaşımlarıyla, artan oranda aşınma tabakalarında kullanılmaktadır. Bu hedeflerle, Türkiye için, saha çalışmalarına yönelik %50 RAP ile aşınma tabakası dizaynları üretilmiştir. Katkı olarak; SBS ile yaygın kullanım oranlarının çok daha düşük değerlerinde uyumlaştırıcı sönmüş kireç (HL) ve diatomit (D) kullanılmıştır. Çalışmada, HL ve D ile RAP karışımların su hasarı ve tekerlek izi bakımından garantili iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Diatomit kullanımı; gerek Türkiye gerekse dünya için yenilikçi bir konudur. Sabit HL-SBS içeriğinde, D%5-10 oranları ayrı ayrı kullanıldı. AASHTO T283 Modifiye Lottman ve Hamburg tekerlek izi testleri uygulandı. %50RAP eklenmiş karışımlar, seçilen katkılar ile orijinal karışımlardan daha dirençli hale gelmiştir. Modifiye Lottman testinin D, HL, SBS ve RAP’lı karışımlar için ayırt edici olduğu ve performans artışını yansıttığı görülmektedir. Sabit ve az HL oranında, D oranının %5’den %10 değerine artırılması ile su hasarı direncinin artması, HL ve D’nin birlikte performans artışı oluşturabildiğini gösterdi. HL+SBS uyumu; daha yüksek su hasarı direnci oluşturmaktadır. SBS, gerek HL gerekse de D ile uyumlu çalışmaktadır. Düşük HL- D oranlarında ve yaygın oranda %5SBS kullanımı; %50RAP karışımlarda su hasarı direnci bakımından çok yüksek iyileşme sağlamaktadır. Tüm %50RAP modifiye karışımların kontrol karışımlardan daha yüksek tekerlek izi direnci vermesi bu karışımların uygulamada başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
Asfalt kaplamalar geri dönüştürülmüş asfalt kaplama diatomit sönmüş kireç SBS polimer su hasarı tekerlek izi Hamburg tekerlek izi deneyi
Reclaimed asphalt pavements (RAP); has economic and environmental advantages. It is advantageous in terms of reducing greenhouse gas emissions and bitumen requirement, being completely recyclable, reducing waste storage, protecting raw material resources, and diversity of use. With sustainability approaches, it is increasingly used in wear layers. With these objectives, wearing layer designs with 50% RAP for field studies were produced for Turkey. As an additive materials; compatibilizer hydrated lime (HL) and diatomite (D) were used at much lower values than the common usage rates with SBS. It was aimed to obtain guaranteed improvement of RAP mixtures with HL and D in terms of water damage and rutting. Using of diatomite is one of the innovative issues for both Turkey and the world. 5-10% ratios of D were used separately for the constant HL-SBS content. AASHTO T283 Modified Lottman and Hamburg rutting tests were performed. Mixtures with 50%RAP added became more resistant than the original mixtures with the selected additives. It is seen that the modified Lottman test is distinctive for mixtures with D, HL, SBS and RAP and reflects the performances successfully. Increased water damage resistance at a constant low HL ratio with the increasing the D ratio from 5% to 10% indicate that HL and D together can produce performance improvement. HL+SBS compliance provides higher water damage resistance. SBS works in harmony with both HL and D. Low HL-D rates and widespread use of 5%SBS provides very high improvement in water damage resistance in mixtures with 50%RAP. The fact that all 50%RAP modified mixtures gave higher rutting resistance than control mixtures shows that these mixtures can be used successfully in practice.
Asphalt pavements recycled asphalt pavement diatomite hydrated lime SBS polymer water damage rutting Hamburg test
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Transportation Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2023 |
Submission Date | November 8, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |