Amaç: Yüksek fruktoz tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğu bilinmektedir, fakat çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, karotis arter darlığı (KAD) ile yüksek früktoz tüketimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Hastalar, KAD>60% olan (60 hasta), KAD <60% olan (60 hasta) ve karotis aterosklereotik hastalığı bulunmayan (60 hasta) olarak üç gruba ayrılmıştır. Hastaların geriye dönük 3 günlük besin tüketim kayıtlar alınmıştır. Veriler gruplar arasında karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Fruktoz tüketimi, KAD<%60 olan hastalara göre normal bireylerde daha düşük bulunmuştur (p<0.001). Ayrıca, KAD>60% olanlara göre KAD<60% olanlarda frukotz tüketimi daha düşüktür. Çok değişkenli regresyon analizinde yüksek früktoz tüketimi 60% üzeri karotis stenozu için bağımsız risk faktörü olarak saptanmıştır (p<0.001).
Sonuç: Çalışmamızda KAD olan bireylerde früktoz tüketimi yüksek saptanmıştır. Çalışmamız artmış Fruktoz tüketiminin KAD’a etkisi olabileceğini gösteren literatürde ki ilk çalışmadır.
Aim: It is known that high fructose intake is related to cardiovascular diseases but there is a limited number of researches in this era. The objective of this research is to evaluate the relation between Carotid Artery Stenosis (CAS) and high fructose intake.
Material And Methods: The patients are categorized into three groups: Patients with CAS≥60% (60 patients), patients with CAS<60% (60 patients) and patients with no carotid atherosclerosis (60 patients). Nutrient intake level of patients is observed and recorded by 24-Hour Dietary Recall Forms and the intake frequency of high-fructose dietary is enquired. Physical activity levels are also evaluated. All the collected data is compared among the groups.
Results: Fructose intake among ordinary people is found to be lower than the patients with CAS<60% (p<0.001). Besides, fructose intake of patients with CAS<60% is lower than fructose intake of patients with CAS≥60%. Multivariate regression analysis showed that high fructose intake is an independent risk factor for carotid stenosis over 60% (p<0.001). Fructose intake levels were higher in the calcific plaque group than in the non-calcific plaque group (p<0.001).
Conclusions: We determined a high fructose intake in patients with CAS. In light of our research data, we consider high fructose intake to have a potential role in the pathophysiology of CAS.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Orıgınal Artıcle |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 12 Issue: 1 |