Amaç: Yüksek fruktoz tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğu bilinmektedir, fakat çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, karotis arter darlığı (KAD) ile yüksek früktoz tüketimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Hastalar, KAD>60% olan (60 hasta), KAD <60% olan (60 hasta) ve karotis aterosklereotik hastalığı bulunmayan (60 hasta) olarak üç gruba ayrılmıştır. Hastaların geriye dönük 3 günlük besin tüketim kayıtlar alınmıştır. Veriler gruplar arasında karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Fruktoz tüketimi, KAD<%60 olan hastalara göre normal bireylerde daha düşük bulunmuştur (p<0.001). Ayrıca, KAD>60% olanlara göre KAD<60% olanlarda frukotz tüketimi daha düşüktür. Çok değişkenli regresyon analizinde yüksek früktoz tüketimi 60% üzeri karotis stenozu için bağımsız risk faktörü olarak saptanmıştır (p<0.001).
Sonuç: Çalışmamızda KAD olan bireylerde früktoz tüketimi yüksek saptanmıştır. Çalışmamız artmış Fruktoz tüketiminin KAD’a etkisi olabileceğini gösteren literatürde ki ilk çalışmadır.
Aim: It is known that high fructose intake is related to cardiovascular diseases but there is a limited number of researches in this era. The objective of this research is to evaluate the relation between Carotid Artery Stenosis (CAS) and high fructose intake.
Material And Methods: The patients are categorized into three groups: Patients with CAS≥60% (60 patients), patients with CAS<60% (60 patients) and patients with no carotid atherosclerosis (60 patients). Nutrient intake level of patients is observed and recorded by 24-Hour Dietary Recall Forms and the intake frequency of high-fructose dietary is enquired. Physical activity levels are also evaluated. All the collected data is compared among the groups.
Results: Fructose intake among ordinary people is found to be lower than the patients with CAS<60% (p<0.001). Besides, fructose intake of patients with CAS<60% is lower than fructose intake of patients with CAS≥60%. Multivariate regression analysis showed that high fructose intake is an independent risk factor for carotid stenosis over 60% (p<0.001). Fructose intake levels were higher in the calcific plaque group than in the non-calcific plaque group (p<0.001).
Conclusions: We determined a high fructose intake in patients with CAS. In light of our research data, we consider high fructose intake to have a potential role in the pathophysiology of CAS.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Orıgınal Artıcle |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 12 Issue: 1 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.