BibTex RIS Cite

Ekoturizm Kapsamında Turistik Ürün Çeşitlendirmesi: Aydın İli Sultanhisar İlçesi Örneği

Year 2016, Volume: 1 Issue: 1, 46 - 51, 30.06.2016

Abstract

Günümüzde ülkeler, önemli bir gelir kaynağı olan turizm öğesinin geçerliliğini ve devamlılığını sağlamak için önemli çaba sarf etmektedir. Uzun vadeli turizm olgusuna sahip olmak ve bu değeri kaybetmemek için turizmde sürdürülebilirliğin nasıl sağlanılacağına yönelik ilgi artmıştır. Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yapılan faaliyetler olarak tanımlanan sürdürülebilirliğin önemi ile birlikte turizm içerisinde doğa temelli aktiviteler artmış ve doğaya önem veren alternatif turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu turizm çeşitlerinden birisi de ekoturizmdir.
Ege bölgesinin turistik özelliğe sahip illerinden birisi olan Aydın ili, doğal güzellikleri ve tarihinde birçok medeniyetin beşiği olmasıyla önemli bir turizm kentidir. Bu kentin 30 km uzaklıktaki keşfedilmeyi bekleyen Sultanhisar ilçesi de tarihi ve doğal çekicilikleri ile tam bir turizm kaynağıdır. Bu çalışmada şarap ve mutluluk tanrısı Dionysos’un kenti olan Sultanhisar’ın sahip olduğu ekoturizm değerleri kapsamında, turizm kaynaklarına dikkat çekmek, turizm olgusu içerisinde özelliklerini değerlendirmek ve ilçeye yönelik turizm stratejilerini ortaya koymak amaçlanmaktadır.

References

  • Altan Ş. 2006. Türkiye’de Ekoturizm Uygulamaları ve Ekonomiye Katkıları. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çulha O. 2008. Kültür Turizmi Kapsamında Destekleyici Turistik Ürün Olarak Deve Güreşi Festivalleri Üzerine Bir Alan Çalışması, Journal of Yaşar University, 3(12): 1827-1852.
  • Emekli G. 2006. Coğrafya, Kültür Ve Turizm: Kültürel Turizm, Ege Coğrafya Dergisi, 15: 51-59.
  • Günay İ, Akıncı Z. 2016. Sürdürülebilir Turizm Açısından Öğrencilerin Sektöre Karşı Tutumlarının ve Mezuniyet Sonrası Kariyer Planlaması ve Seçimine Etkisi, 2. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 28-30 Nisan 2016, 576-593.
  • Güzel FÖ. 2010. Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Yeni Bir Dinamik: İnanç Turizmi, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2(2): 87-100.
  • İçöz O. 2009. Sağlık Turizmi Kapsamında Medikal (Tıbbi) Turizm Ve Türkiye’nin Olanakları, Journal of Yaşar University,4(14): 2257-2279.
  • Kızılırmak İ. 2006. Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanılmasına Yönelik Bir İnceleme, Sosyal Bilimler Dergisi,15: 181-196.
  • Meriç PÖ. 2007. İzmir’de Turizm Sektörünün Geliştirilmesinde Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1): 298-316.
  • Öztaş K, Karabulut T. 2007. Turistik Destinasyon Oluşturma Potansiyeli Açısından Göller Yöresinin Önemi, Selçuk Üniversitesi Karaman, İ.İ.B.F Dergisi, 12. 22-38.
  • Sarkım M. 2008. Değişen Seyahat Eğilimleri Kapsamında Sürdürülebilir Turizm Anlayışının Turizm Politikaları Üzerine Etkileri, 2.Ulusal İktisat Kongresi, 20-22 Şubat 2008, DEÜ İİBF İktisat Bölümü, İzmir – Türkiye
  • Şen DS. 2010. Turizmin Çevresel Etkileri ve Bir Çözüm Olarak Ekoturizm. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tosun C, Bilim Y, Temizkan R. 2003. Alternatif Turizm ve Turistik Ürün Çeşitlendirme Stratejileri: Hatay Örneği, Türkiye’nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, 3-4 Mayıs 2003, Çankırı.
  • TÜRSAB 2003. Turizm Raporu, Ar-Ge Departmanı. Ankara: 222-235.
  • Uygur SM, Baykan E. 2007. Kültür Turizmive Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi , 2: 30-49.
  • Yörükoğlu A. 2007. Türkiye Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Çevre, MTA Genel Müdürlüğü Raporu. Ankara: 25-36.

Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District

Year 2016, Volume: 1 Issue: 1, 46 - 51, 30.06.2016

Abstract

Nowadays, countries tourism, are making important efforts to ensure the continuity and validity of tourism element which is an important source of income. Having a long-term tourism phenomenon and how not to lose the value, interest has increased how to provide sustainability of tourism. Protect natural resources for future generations while meeting the needs of this day and to leave a better environment for tourism activities is defined as sustainability and with this, nature-based activities increased and alternative tourism types have emerged which emphasize on the value of nature. One of these types of tourism is ecotourism.

Aydin province, which is one of the tourist feature of the Aegean region, is an important tourist city with being the cradle of many civilizations in the history and natural beauty. 30 km away from this city and waiting to be discovered town of Sultanhisar is a tourism resource with its history and natural attractions. In this study, known wine and happiness god Dionysus, within the scope of Sultanhisar ecotourism values, we attempt to draw attention to tourism resources, to evaluate them in tourism phenomenon and to demonstrate its tourism strategy.

References

  • Altan Ş. 2006. Türkiye’de Ekoturizm Uygulamaları ve Ekonomiye Katkıları. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çulha O. 2008. Kültür Turizmi Kapsamında Destekleyici Turistik Ürün Olarak Deve Güreşi Festivalleri Üzerine Bir Alan Çalışması, Journal of Yaşar University, 3(12): 1827-1852.
  • Emekli G. 2006. Coğrafya, Kültür Ve Turizm: Kültürel Turizm, Ege Coğrafya Dergisi, 15: 51-59.
  • Günay İ, Akıncı Z. 2016. Sürdürülebilir Turizm Açısından Öğrencilerin Sektöre Karşı Tutumlarının ve Mezuniyet Sonrası Kariyer Planlaması ve Seçimine Etkisi, 2. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 28-30 Nisan 2016, 576-593.
  • Güzel FÖ. 2010. Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Yeni Bir Dinamik: İnanç Turizmi, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2(2): 87-100.
  • İçöz O. 2009. Sağlık Turizmi Kapsamında Medikal (Tıbbi) Turizm Ve Türkiye’nin Olanakları, Journal of Yaşar University,4(14): 2257-2279.
  • Kızılırmak İ. 2006. Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanılmasına Yönelik Bir İnceleme, Sosyal Bilimler Dergisi,15: 181-196.
  • Meriç PÖ. 2007. İzmir’de Turizm Sektörünün Geliştirilmesinde Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1): 298-316.
  • Öztaş K, Karabulut T. 2007. Turistik Destinasyon Oluşturma Potansiyeli Açısından Göller Yöresinin Önemi, Selçuk Üniversitesi Karaman, İ.İ.B.F Dergisi, 12. 22-38.
  • Sarkım M. 2008. Değişen Seyahat Eğilimleri Kapsamında Sürdürülebilir Turizm Anlayışının Turizm Politikaları Üzerine Etkileri, 2.Ulusal İktisat Kongresi, 20-22 Şubat 2008, DEÜ İİBF İktisat Bölümü, İzmir – Türkiye
  • Şen DS. 2010. Turizmin Çevresel Etkileri ve Bir Çözüm Olarak Ekoturizm. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tosun C, Bilim Y, Temizkan R. 2003. Alternatif Turizm ve Turistik Ürün Çeşitlendirme Stratejileri: Hatay Örneği, Türkiye’nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, 3-4 Mayıs 2003, Çankırı.
  • TÜRSAB 2003. Turizm Raporu, Ar-Ge Departmanı. Ankara: 222-235.
  • Uygur SM, Baykan E. 2007. Kültür Turizmive Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi , 2: 30-49.
  • Yörükoğlu A. 2007. Türkiye Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Çevre, MTA Genel Müdürlüğü Raporu. Ankara: 25-36.
There are 15 citations in total.

Details

Journal Section 2016-Articles
Authors

Murad Alpaslan Kasalak

Gülseren Yurcu

Publication Date June 30, 2016
Acceptance Date June 2, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Kasalak, M. A., & Yurcu, G. (2016). Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District. Turkish Journal of Life Sciences, 1(1), 46-51.
AMA Kasalak MA, Yurcu G. Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District. TJLS. June 2016;1(1):46-51.
Chicago Kasalak, Murad Alpaslan, and Gülseren Yurcu. “Touristic Product Diversification Within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District”. Turkish Journal of Life Sciences 1, no. 1 (June 2016): 46-51.
EndNote Kasalak MA, Yurcu G (June 1, 2016) Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District. Turkish Journal of Life Sciences 1 1 46–51.
IEEE M. A. Kasalak and G. Yurcu, “Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District”, TJLS, vol. 1, no. 1, pp. 46–51, 2016.
ISNAD Kasalak, Murad Alpaslan - Yurcu, Gülseren. “Touristic Product Diversification Within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District”. Turkish Journal of Life Sciences 1/1 (June 2016), 46-51.
JAMA Kasalak MA, Yurcu G. Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District. TJLS. 2016;1:46–51.
MLA Kasalak, Murad Alpaslan and Gülseren Yurcu. “Touristic Product Diversification Within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District”. Turkish Journal of Life Sciences, vol. 1, no. 1, 2016, pp. 46-51.
Vancouver Kasalak MA, Yurcu G. Touristic Product Diversification within the Context of Ecotourism: The Example of Aydin Province/Sultanhisar District. TJLS. 2016;1(1):46-51.