IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ

Number: 56 January 28, 2013
  • Necdet Yaşar Bayatlı
TR EN

IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ

Abstract

Tarih boyunca Irak coğrafyası, Türk devletlerinin önemli bir parçasını teşkil etmiştir. Bu coğrafyada Abbasî’ler, İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar olmak üzere altı büyük Türk devleti kurulmuştur. Birinci Dünya Savaş’ndan bu yana Türkiye’den uzak düşen ve nüfusları iki ile iki buçuk milyon civarında tahmin edilen Irak Türkmenleri, Kerkük başta olmak üzere Irak coğrafyasının çeşitli yerleşim birimlerinde yaşamaktadır. Bu yerleşim birimlerinden biri de Diyale ilinin Hanekin ilçesidir. Bu ilçede halk tarafından çeşitli niyet ve dilekler için ziyaret edilen makam, yatır ve kutsal mekânlar bulunmaktadır. Veli, sahabe, imam ve ermiş kişilere ait olan bu kutsal mekânlara gelen ziyaretçiler, kurban kesmek, adak adamak, kına sürmek, saçı saçmak, bez bağlamak, kilit takmak, taş dolandırmak vb. gibi bir takım pratik ve uygulamalar icra etmektedir. Söz konusu pratik ve uygulamalar, eski Türk inançlarından olup günümüzde daha çok İslamî motif ve unsurlarla süslenerek yaşatıldığı görülmektedir. Bu çalışmada adı geçen ilçede bulunan ziyaret yerleri ve bu yerler etrafında oluşan inanç ve icra edilen pratik ve uygulamalarda eski Türk inançlarının izleri üzerinde durulacak ve söz konusu mekânlar yatır ve makamlar hakkında bilgi verilecektir. Bununla birlikte çalışmanın sonunda saha çalışması sırasında çekilen fotoğraflar eklenecektir.

Keywords

References

  1. ARTUN, Erman; (2007)Türk Halk Bilimi, 2.baskı, Kitabevi Yay., İstanbul.
  2. BAYATLI, Necdet Yaşar; (2009) “Hanekin İlçesinde Bir Gezinti”, Kardaşlık Dergisi, Y.11, S41, Ocak-Mart, s.42–43.
  3. BEKKİ, Selahaddin; (1996) “Türk Mitolojisi’nde Kurban”, Akademik Araştırmalar, Y.I, S.3, Kış, s.16–28.
  4. BEYDİLİ, Celal; (2005) Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, (Çev. Eren Ercan), Yurt Kitap-Yayın, Ankara.
  5. ÇORUHLU, Yaşar;(2006) Türk Mitolojisinin Anahatları, Kabalcı Yay., 2.basım, İstanbul.
  6. DEVELİOĞLU, Ferit, (2004) Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat Eski ve Yeni Harflerle, 21.baskı, Aydın Kitabevi Yay., Ankara.
  7. ERÖZ, Mehmet; (1992) Eski Türk Dini (Gök Tanrı İnancı) ve Alevilik Bektaşilik, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yay., İstanbul.
  8. GÜNAY, Ünver vd., (1996) Kayseri ve Çevresinde Ziyaret ve Ziyaret Yerleri, Bel Yay., Kayseri.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Necdet Yaşar Bayatlı This is me

Publication Date

January 28, 2013

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 56

APA
Bayatlı, N. Y. (2013). IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 56, 109-118. https://izlik.org/JA27MT57ZR
AMA
1.Bayatlı NY. IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2013;(56):109-118. https://izlik.org/JA27MT57ZR
Chicago
Bayatlı, Necdet Yaşar. 2013. “IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 56: 109-18. https://izlik.org/JA27MT57ZR.
EndNote
Bayatlı NY (January 1, 2013) IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 56 109–118.
IEEE
[1]N. Y. Bayatlı, “IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 56, pp. 109–118, Jan. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA27MT57ZR
ISNAD
Bayatlı, Necdet Yaşar. “IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 56 (January 1, 2013): 109-118. https://izlik.org/JA27MT57ZR.
JAMA
1.Bayatlı NY. IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2013;:109–118.
MLA
Bayatlı, Necdet Yaşar. “IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 56, Jan. 2013, pp. 109-18, https://izlik.org/JA27MT57ZR.
Vancouver
1.Necdet Yaşar Bayatlı. IRAK-DİYALE İLİNİN HANEKİN İLÇESİNDE ZİYARET YERLERİ KUTSAL MEKÂNLAR VE BU YERLER ETRAFINDA OLUŞAN İNANÇ VE PRATİKLERDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2013 Jan. 1;(56):109-18. Available from: https://izlik.org/JA27MT57ZR

Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.