Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar

Number: 97 March 2, 2021
TR EN

Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar

Abstract

Göroğlu Destanı Türkmen epik geleneğinde çok önemli bir yer tutan kahramanlık destanıdır. Bu destan Doğu ve Batı versiyonu olarak iki büyük sahaya ve yüzlerce kola varyant bölünmüş Köroğlu Destanının Türkmen sahasındaki varyantıdır. Coğrafi tasnifine göre Doğu versiyonuna giren, bu versiyonun hacim ve içerik olarak en büyük varyantı olan Göroğlu Destanı, mitolojik yanlarıyla da hayli farklıklık göstermektedir. Destanda olağanüstü doğumla dünyaya gelen başkahramanın sihirli güçleri ve yardımcıları mevcuttur. Destanın bütün anlatılarında doğumundan ölümüne kadar kahramanın yanında olan bu hayali hami güçlerin başında Hazreti Ali gelmektedir. Genellikle destanın birçok varyant ve metninde Hazreti Ali adı açık olarak kullanılmaz, bu ad Şah-ı Merdan, Şir Hüda Pir vs. olarak mistik perde arkasına saklanır. Bundan başka destanda Hızır karakerine rastlamakyatız ki bu da zaman zaman Hazreti Ali karakteriyle eş değer tutulmaktadır. Göroğlu Destanı başka hamiler olan kalenderler, erenler, aksakallar vs. mistik karakterlerle de zengindir. Bütün bu mistik karakterlerin görevi destan boyu Göroğlu’nu korumak, ona hamilik etmek ve zor durumlarında manevi ve fiziksel olarak yardımına gelmektir. Bu çalışmada kısaca Köroğlu Destanının Doğu versiyonuna ait olan Türkmen sahası Göroğlu Destanının gelişim tarihî hakkında bilgi verilecek, destanın mitolojik yönünden, mistik karakterlerinden ve onların başkahramana hamiliğinden bahsedilecektir.

Keywords

References

  1. Abbaslı, İsrafil (2005). “Azerbaycan Gehremanlıg Eposu”. Koroğlu. Bakı, Lider neşriyyatı. 4-46.
  2. Abbasov, Elçin (2008). Koroğlu: Poetik Sistemi ve Strukturu (Paris Nüshesi Esasında). Bakı: Nurlan.
  3. Akın, Bülent (2012). “Alpamiş Destanı’nda Hz. Ali Tasavvuru”. Millî Folklor 6, 19- 29.
  4. Albayrak, Nurettin; Sümer, Faruk. (2002). “Köroğlu”. TDV İslâm Ansiklopedisi. c. 26, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, s.268-270.
  5. Aslan, Mustafa (2012). “Sünni Halk İnançlarında Hz. Ali Tasavvuru Üzerine Bir Din Sosyolojisi İncelemesi”. Birey ve Toplum 2(4), 41-55.
  6. Bayat, Füzuli (2009a). ”Koroğlu Dastanında İki Keçid Ritualı (İnisiasiya)”, Azerbaycan Şifahi Halk Edebiyyatına Dair Tedgigler XXIX. 56-68.
  7. -. (2009b). Türk Destancılık Tarihi Bağlamında Köroğlu Destanı: Türk Dünyasının Köroğlu Fenomenolojisi. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  8. -. (2003). Köroğlu: Şamandan Âşıka, Alptan Erene. Ankara: Akçağ Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

March 2, 2021

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2021 Number: 97

APA
Asker, N. (2021). Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 97, 95-110. https://izlik.org/JA27CA62BK
AMA
1.Asker N. Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2021;(97):95-110. https://izlik.org/JA27CA62BK
Chicago
Asker, Naile. 2021. “Göroğlu Destanında Mistik Ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 97: 95-110. https://izlik.org/JA27CA62BK.
EndNote
Asker N (March 1, 2021) Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 97 95–110.
IEEE
[1]N. Asker, “Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 97, pp. 95–110, Mar. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA27CA62BK
ISNAD
Asker, Naile. “Göroğlu Destanında Mistik Ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 97 (March 1, 2021): 95-110. https://izlik.org/JA27CA62BK.
JAMA
1.Asker N. Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2021;:95–110.
MLA
Asker, Naile. “Göroğlu Destanında Mistik Ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 97, Mar. 2021, pp. 95-110, https://izlik.org/JA27CA62BK.
Vancouver
1.Naile Asker. Göroğlu Destanında Mistik ve Hami Yardımcılar: Hazreti Ali, Kalenderler, Erenler, Aksakallar. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2021 Mar. 1;(97):95-110. Available from: https://izlik.org/JA27CA62BK

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.