ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI

Number: 83 September 7, 2017
  • Muhsin Macit
TR EN

ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI

Abstract

Erdebil Tekkesi’nin şeyhi ve Safevî Devleti’nin kurucusu Şah İsmail 1487-1524 , aynı zamanda Hatâyî mahlasıyla Türkçe şiirler söyleyen bir şairdir. Şiirleri Deh-nâme, Nasihat-nâme ve Dîvân-ı Hatâyî adlı eserlerinde toplanmıştır. Daha hayattayken divanı istinsah edilmiştir. Dîvân-ı Hatâyî’nin tespit edilen yirmi beş yazma nüshasının yanı sıra mecmua ve cönklerde yüzlerce Hatâyî mahlaslı şiir vardır. Yurt içinde ve yurt dışındaki kütüphanelerde bulunan Hatâyî Dîvânı nüshaları, mecmua ve cönklerdeki Hatâyî mahlaslı şiirler de ilave edilerek araştırmacılar tarafından Bakü, İstanbul, Napoli, Tebriz ve Tahran’da yayımlanmıştır. Mevcut neşirlerde Hatâyî Dîvânı’nın Berlin, Erdebil, İstanbul, Londra, Mezar-ı Şerif, Paris, Tahran, Taşkent, Tebriz ve Vatikan nüshaları kullanılmıştır. Hatâyî Dîvânı’nın on bir yazma nüshası mevcut neşirlerde kullanılmamıştır. Bu nüshaların bir kısmı çok önemli müstensih ve müzehhiplerin ürettiği yazmalardır. Bir kısmı da mevcut neşirlerde bulunmayan Hatâyî mahlaslı şiirleri ihtiva ettikleri için önemlidir. Ayrıntılı biçimde tanıtılacak olan bu nüshalar, ihtiva ettikleri farklı şiirler ve ketebe kayıtlarındaki veriler açısından Şah İsmail’in şairliğine dair mevcut bilgileri gözden geçirmeyi gerektirecek düzeydedir.

Keywords

References

  1. Araslı, Hamid (1946). Şah İsmâil Hatâyî. Bakü: Azerbaycan İran İle Medeni Alaka Cemiyetinin Neşriyatı.
  2. Arslanoğlu, İbrahim (1992). Şah İsmail Hatâyî ve Anadolu Hatâyîleri. İstanbul: Der Yayınları.
  3. Barnett, Lionel David (1933). “An Illustrated Dîvân of KHatâ’î”. The British Museum Quarterly, Volume 8, No: 1: pp. 13.
  4. Beyani, Mehdi (1345). Ahvâl u Âsar-ı Hoş-nüvisân. Tahran: Şahenşehi.
  5. Birdoğan, Nejat (1991). Şah İsmail Hatai. İstanbul: Cem Yayınları.
  6. Cavanşir, Babek-Ekber N. Necef (2006). Şah İsmail Hatâi Külliyatı. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  7. Ceyhan, Âdem (2006). Türk Edebiyatında Hazret-i Ali Vecizeler. Ankara: Öncü Kitap.
  8. Ergun, Sadeddin Nüzhet (1956). Hatâyî Dîvânı-Şah İsmail-i Safevi, Edebi Hayatı ve Nefesleri. İstanbul: Maarif Kitabevi Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Muhsin Macit This is me

Publication Date

September 7, 2017

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Number: 83

APA
Macit, M. (2017). ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 83, 9-29. https://izlik.org/JA45ZM92SP
AMA
1.Macit M. ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2017;(83):9-29. https://izlik.org/JA45ZM92SP
Chicago
Macit, Muhsin. 2017. “ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 83: 9-29. https://izlik.org/JA45ZM92SP.
EndNote
Macit M (September 1, 2017) ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 83 9–29.
IEEE
[1]M. Macit, “ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 83, pp. 9–29, Sept. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA45ZM92SP
ISNAD
Macit, Muhsin. “ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 83 (September 1, 2017): 9-29. https://izlik.org/JA45ZM92SP.
JAMA
1.Macit M. ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2017;:9–29.
MLA
Macit, Muhsin. “ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 83, Sept. 2017, pp. 9-29, https://izlik.org/JA45ZM92SP.
Vancouver
1.Muhsin Macit. ŞAH İSMAİL HATÂYÎ DÎVÂNI’NIN MEVCUT NEŞİRLERİNDE KULLANILMAYAN YAZMA NÜSHALARI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2017 Sep. 1;(83):9-29. Available from: https://izlik.org/JA45ZM92SP

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.