ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ"

Number: 85 March 15, 2018
  • Hasan Coşkun
TR EN

ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ"

Abstract

Dedelik kurumu Alevi-Bektaşi geleneğinde hayati bir yer işgal etmektedir. Dede, tüm sosyal, kültürel ve dini hayatın merkezinde bulunmaktadır. Köylerde yaşayan Kızılbaş Türkmen Alevilerin zor yaşam koşulları özellikle yerleşik hayata geçmeden önceki göçebe hayattaki karşılaşılan tüm problemlerin halledildiği ana merci ve makamdır. Geleneksel toplumsal yapıda ferdi ve sosyal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini dedeler sağlamaktadır. Küçük köy toplumlarındaki ahlaki, sosyal ve dini problemlerin hepsini dedeler çözmektedir. Geleneksel Alevi toplumlarında ferde kimliğini ve şahsiyetini dedeler kazandırmaktadır. Her alevi belli bir yaşa geldikten sonra ancak Dedelerin huzuruna varır, görgü cemlerine katılır, musahiplik törenlerine katıldıktan sonra ancak gerçek bir alevi kimliğine sahip olur. Hatta geleneksel alevi topluluklarının standartlarına göre en az 6 ayda bir dedenin huzuruna varmak gerekmektedir. Bu inanca göre altı ay içerisinde dedelere görülmeyen aleviler düşkün kabul edilirler. Buradan da anlaşılacağı gibi Alevi bir ferdin cemaatle organik bağını dedeler tesis etmektedirler. Geleneksel Alevi sosyal örgütlenmesinde dedeler en tepe noktada yer alırlar. Dedeler sadece dini rehber olarak değil aynı zamanda dünyevi lider olarak da kabul edilirler. Geleneksel Alevi yaşamında dedeler her yönüyle toplumsal hayatın merkezinde yer alırlar. Bu çalışmada, Alevî kültürünün çok zengin dinî ve sosyal tezahürlerinin yaşandığı Sivas’ın Kangal İlçesinde yaşayan Türkmen Alevilerinin kurumsallaşmış geleneksel alevi örgütlenmelerine bakışını Din Sosyolojisi açısından inceleme ve araştırmaya tabi tutuyoruz. Geleneksel Alevi örgütlenmesini bel kemiğini oluşturan Dedelik kurumunun hiyerarşik yapısı ve fonksiyonlarını değerlendirdik.

Keywords

References

  1. Cemal Koçak, 1927 Soğukpınar Köyü Doğumlu, Okur-Yazar, Dede
  2. Kasım Cihaner, 1949 Elkondu köyü doğumlu, Ortaokul, Dede
  3. Cemal Akpınar, 1956 Mescit Köyü Doğumlu, İlkokul, Dede
  4. Derviş Karakuş, 1940 Bahçeliyurt Köyü Doğumlu, İlkokul, Dede
  5. Süleyman Metin, 1949 Mescit Köyü Doğumlu, Lise, Dede
  6. Yakup Yesari Gökçe, 1960 Yellice Köyü Doğumlu, Fakülte, Dede
  7. Safi Ercan, 1940 Dışlık Köyü Doğumlu, İlkokul, Dede
  8. Seyfi Şengül,1939 Dışlık Köyü Doğumlu, İlkokul, Dede

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Hasan Coşkun This is me

Publication Date

March 15, 2018

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Number: 85

APA
Coşkun, H. (2018). ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ". Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 85, 43-62. https://izlik.org/JA48BJ33WN
AMA
1.Coşkun H. ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2018;(85):43-62. https://izlik.org/JA48BJ33WN
Chicago
Coşkun, Hasan. 2018. “ALEVİ/BEKTAŞİ/GELENEĞİNDE/DEDELİK/KURUMU/“SİVAS/KANGAL/TÜRKMEN/ALEVİLERİ/ÖRNEĞİ"”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 85: 43-62. https://izlik.org/JA48BJ33WN.
EndNote
Coşkun H (March 1, 2018) ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 85 43–62.
IEEE
[1]H. Coşkun, “ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ"”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 85, pp. 43–62, Mar. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48BJ33WN
ISNAD
Coşkun, Hasan. “ALEVİ/BEKTAŞİ/GELENEĞİNDE/DEDELİK/KURUMU/“SİVAS/KANGAL/TÜRKMEN/ALEVİLERİ/ÖRNEĞİ"”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 85 (March 1, 2018): 43-62. https://izlik.org/JA48BJ33WN.
JAMA
1.Coşkun H. ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2018;:43–62.
MLA
Coşkun, Hasan. “ALEVİ/BEKTAŞİ/GELENEĞİNDE/DEDELİK/KURUMU/“SİVAS/KANGAL/TÜRKMEN/ALEVİLERİ/ÖRNEĞİ"”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 85, Mar. 2018, pp. 43-62, https://izlik.org/JA48BJ33WN.
Vancouver
1.Hasan Coşkun. ALEVİ/BEKTAŞİ GELENEĞİNDE DEDELİK KURUMU “SİVAS KANGAL TÜRKMEN ALEVİLERİ ÖRNEĞİ". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2018 Mar. 1;(85):43-62. Available from: https://izlik.org/JA48BJ33WN

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.