FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU

Number: 71 September 30, 2014
TR EN

FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU

Abstract

Günümüzde egemen olan tekno-ekonomik süreçlerin, kültürlerin özgünlüklerinidönüştürücü bir etkisi vardır. Bu tür süreçlerin bir sonucu olarak kültürler, evrensel birinsanlığa ilişkin bir kavrayış geliştirmişlerdir. Ancak pratikten kopuk, nihilist bir yönelimolarak bu evrenselcilik, değerlerin değersizleşmesiyle ilişkilidir. Özgün kültürel pratiklerdenkopuşun bir göstergesi olan bu tür kavrayış biçimi aslında kültürün maruz kaldığı küresel birçerçeveleme biçimidir. Egemen tekno-ekonomik-politik süreçler, Alevi-Bektaşi kültürününtemel değerlerinin araçsal bir dönüşüme ve çerçevelemeye maruz kalmasına yol açmaktadır.Bu dünya görüşü, doktrinsel ve felsefi bir sistem olmaktan çok Alevi-Bektaşi tarihinde estetikbir düzlemde, sanat eseri vasıtasıyla ifadesini bulmuştur. Bu makalede Alevi-Bektaşikültürü ve tarihinin şu konularla ilişkili anlayışı ve tutumu temel sorunsalı oluşturmaktadır:insan-doğa ilişkisinin nasıl kavrandığı ve ortaya konulduğu; akıl ve bilginin ne anlam ifadeettikleri; toplumsal yaşamın nasıl kavrandığı, insanların bir arada var olmasının temel biçimlerininnasıl görüldüğü; farklılıklara yönelik tutum ve yaklaşım; birey ile toplum arasındakiilişkisin nasıl değerlendirildiği; inanç ve kutsallık konularına nasıl bakıldığı. Bu konular, iktidarve günümüzün hâkim süreci olan araçsal çerçeveleme bağlamında yorumlanmaktadır. Bubağlamda Alevi-Bektaşiliğe özgü değerlerin karşılaştığı sorunlar vurgulanmaktadır.

Keywords

References

  1. AYDIN, E. (2000). Aleviliği Ne Yapmalı. İstanbul: Nokta Kitap Yayınları.
  2. BAUMAN, Z. (2003). Yasa Koyucular ile Yorumcular, Çev: Kemal Atakay. İstanbul: Metis Yayınları.
  3. BERKES, N. (2002). Türkiye’de Çağdaşlaşma, Yay. Haz. Ahmet Kuyaş. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  4. BERKOWITZ, P. (2003). Nietzsche Bir Ahlak Karşıtının Etiği, Çev: E. Demirel. İstanbul: Ay- rıntı Yayınları
  5. BEZİRCİ, A.(1995). Pir Sultan Yaşamı, Kişiliği, Sanatı, Bütün Şiirleri. İstanbul: Evrensel Kül- tür Kitaplığı
  6. BİRDOĞAN, N. (2001). Şah İsmail Hatayi Yaşamı ve Yapıtları. İstanbul: Kaynak Yayınları.
  7. BIRGE, J. K. (1991). Bektaşilik Tarihi, Çev: Reha Çamuroğlu. İstanbul: Ant Yayınları.
  8. ÇAMUROĞLU, R. (2000). Değişen Koşullarda Alevilik. İstanbul: Doğan Kitapçılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Himmet Hülür This is me

Publication Date

September 30, 2014

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Number: 71

APA
Hülür, H., & Koluaçık, İ. (2014). FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 71, 15-34. https://izlik.org/JA22MT44CY
AMA
1.Hülür H, Koluaçık İ. FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2014;(71):15-34. https://izlik.org/JA22MT44CY
Chicago
Hülür, Himmet, and İhsan Koluaçık. 2014. “FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 71: 15-34. https://izlik.org/JA22MT44CY.
EndNote
Hülür H, Koluaçık İ (September 1, 2014) FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 71 15–34.
IEEE
[1]H. Hülür and İ. Koluaçık, “FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 71, pp. 15–34, Sept. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22MT44CY
ISNAD
Hülür, Himmet - Koluaçık, İhsan. “FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 71 (September 1, 2014): 15-34. https://izlik.org/JA22MT44CY.
JAMA
1.Hülür H, Koluaçık İ. FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2014;:15–34.
MLA
Hülür, Himmet, and İhsan Koluaçık. “FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 71, Sept. 2014, pp. 15-34, https://izlik.org/JA22MT44CY.
Vancouver
1.Himmet Hülür, İhsan Koluaçık. FARKLILIK İÇİNDE BİRLİK: ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ VE ARAÇSAL ÇERÇEVELEMENİN MEYDAN OKUYUŞU. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2014 Sep. 1;(71):15-34. Available from: https://izlik.org/JA22MT44CY

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.