VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ

Number: 55 January 28, 2013
  • Hamiye Duran
TR EN

VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ

Abstract

XI-XII. yüzyıllarda Türklerin yaşadıkları coğrafyalarda halka tarikatların umdelerini öğretmek üzere tarikat pirlerinin hayatları ve kerametleri etrafında teşekkül etmeye başlayan velâyetnâmeler, aynı zamanda kültür tarihimizin karanlık noktalarını aydınlatmada ve tarihî birtakım tespitlere ulaşmada kaynak niteliği taşıyan eserler olarak karşımıza çıkar. Hacı Bektaş Veli’nin hayatı, erkânı, ayini, giyiniş tarzları, kerametleri ve yolu üzerine müritleri ve muhipleri tarafından bir araya getirilmiş menkıbelerin toplamı olan Velâyetnâme/ menâkıbnâme bu açıdan kıymetli bir eserdir. Biz de bu noktadan hareketle çalışmamızı Velâyetnâme ile sınırlayarak Velâyetnâme’nin kaleme alındığı dönemde halkın zihnindeki Hacı Bektaş Velî portresini ortaya koymak istedik. Makalede Hacı Bektaş Veli’nin dış görünüşü, eğitimi, yaşadığı ve yetiştiği çevre ile veliliği üzerinde durulmuştur.

Keywords

References

  1. AŞIKPAŞAOĞLU Tarihi (1985).(Haz. A. Nihal Atsız), Ankara, Kültür ve Turizm Bak. Yay.
  2. COŞAN, Esad (1986). Makâlât, Ankara, Seha Neşriyat.
  3. DURAN, Hamiye (2007). Velâyetnâme, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
  4. DURAN, Hamiye (2009). Nişabur’dan Suluca Karaöyük’e Hacı Bektaş Veli’nin İzinden, III. Uluslararası
  5. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Sempozyumu, 30-31 Ekim Üsküp\Scopje. ERÜNSAL, İsmail E. ve Ocak, A.Yaşar (1995). Menâkıbu’l-Kudsiyye fî Menâsibi’l-Ünsiyye, Ankara, TTK yay.
  6. EFLÂKÎ, (1959). Menâkıbu’l-Ârifîn, Çev. Tahsin Yazıcı, Ankara, TTK Yay.
  7. NOYAN, Bedri (1986). Hacı Bektaş Veli Velâyetnâmesi (İlk Velâyetnâme), Aydın.
  8. SEYİDOĞLU, Bilge (1995). Mitoloji, Metinler-Tahliller, Kayseri, Bizim Gençlik Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Hamiye Duran This is me

Publication Date

January 28, 2013

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 55

APA
Duran, H. (2013). VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 55, 129-138. https://izlik.org/JA22NF24RR
AMA
1.Duran H. VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2013;(55):129-138. https://izlik.org/JA22NF24RR
Chicago
Duran, Hamiye. 2013. “VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 55: 129-38. https://izlik.org/JA22NF24RR.
EndNote
Duran H (January 1, 2013) VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 55 129–138.
IEEE
[1]H. Duran, “VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 55, pp. 129–138, Jan. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22NF24RR
ISNAD
Duran, Hamiye. “VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 55 (January 1, 2013): 129-138. https://izlik.org/JA22NF24RR.
JAMA
1.Duran H. VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2013;:129–138.
MLA
Duran, Hamiye. “VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 55, Jan. 2013, pp. 129-38, https://izlik.org/JA22NF24RR.
Vancouver
1.Hamiye Duran. VELÂYETNÂME’YE GÖRE HACI BEKTAŞ VELİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2013 Jan. 1;(55):129-38. Available from: https://izlik.org/JA22NF24RR

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.