HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI

Number: 66 July 9, 2013
  • Mustafa Akkuş
TR EN

HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI

Abstract

Hacı Bektaş Velî, yaşadığı XIII. asırdan daha ziyade XIV. yüzyıldan itibaren Osmanlıimparatorluğu döneminde sosyal, siyasi ve askeri bakımdan etkinliği artan Bektaşi düşünceve öğretisinin piridir. Hacı Bektaş, Moğolların Anadolu’yu işgal ettiği ve Anadolu’nunbir asra yakın İlhanlı hâkimiyeti altında kaldığı bir dönemde yaşamıştır. Bu çalışmamızdaHacı Bektaş’ın Moğol istilasına bakışı, İlhanlı hâkimiyeti dönemindeki tutumu ve İlhanlıdinî politikası içerisindeki konumu ortaya konulmuştur. Hacı Bektaş’ın yaşadığı dönemdekitarihi kaynaklar bir nevi onu yok sayarcasına ondan bahsetmemektedir. Hacı Bektaşhakkında daha çok menakıpname türü eserler ile sonraki dönem tarihi kaynaklardan bilgileredinmekteyiz. Bu sebeple dönemin kaynakları titiz bir tetkikten geçirilerek onun Moğoltahakkümüne bakışını göstermek için konuyu bütün yönleriyle ele almaya çalıştık. ÖncelikleHacı Bektaş’ın içinde bulunduğu çevre, ilmi muhit, görüştüğü ulema ve ümera hakkındakibilgileri, onların Moğollarla ilişkileri değerlendirerek Hacı Bektaş’ın tutumunu ortaya koymayagayret ettik. Hacı Bektaş’ın tutumunu tespit etmenin yöntemlerinden biri de Moğolyanlısı veya İlhanlılara itaati benimseyen gruplarla diyalogudur. Bu kapsamda, Kalenderigruplar ve işgale tepkisiz kalan Mevlevilerle ilişkilerine değinilerek Hacı Bektaş’ın tavrı ortayakonulmuştur. Ayrıca bu tutumu belirlemede önemli etkenlerden bir diğeri de HacıBektaş’ın müritleri ve bu dönem halifeleri ile Bektaşi dervişlerinin Moğollara bakış açılarıdır.Çalışmamızda Hacı Bektaş’ın Moğollara bakışını ortaya koyarken bu üç açıyı değerlendirerekonun Moğol muhalifi kesimler içerisinde yer aldığı kanaatine ulaşılmıştır.

Keywords

References

  1. AKKUŞ, M. (2011). İlhanlıların Anadolu’daki Dinî Siyaseti. Yayınlanmamış Doktora Tezi Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. AKSARAYİ, K. M. (2000). Musameratü’l Ahbar. çev: Mürsel Öztürk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  3. AŞIKPAŞAZADE. (1970). Aşıkpaşaoğlu Tarihi. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  4. BAYRAM, M. (1991). Ahi Evren ve Ahi Teşkilatının Kuruluşu. Konya: Damla Matbaası.
  5. ------------, (2003). Anadolu Selçuklular Hakkında Araştırmalar. Konya: Kömen Yayınları.
  6. ------------, (2005). Sosyal ve Siyasi Boyutlarıyla Ahi Evren-Mevlânâ Mücadelesi, Konya: Nüve Kültür Merkezi Yayınları.
  7. BELDİCEANU–STEİNHERR, I. (2010). “Osmanlı Tapu-Tahrir Defterleri Işığında Bekta- şiler (XV.- XVI. Yüzyıllar)”, çev: İzzet Çıvgın, Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 3(2): 130–187.
  8. CÜVEYNÎ, A. A. (1998). Tarih-i Cihanguşa, trc: Mürsel Öztürk, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Akkuş This is me

Publication Date

July 9, 2013

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Number: 66

APA
Akkuş, M. (2013). HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 66, 147-168. https://izlik.org/JA76YD48LA
AMA
1.Akkuş M. HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2013;(66):147-168. https://izlik.org/JA76YD48LA
Chicago
Akkuş, Mustafa. 2013. “HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 66: 147-68. https://izlik.org/JA76YD48LA.
EndNote
Akkuş M (July 1, 2013) HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 66 147–168.
IEEE
[1]M. Akkuş, “HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 66, pp. 147–168, July 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA76YD48LA
ISNAD
Akkuş, Mustafa. “HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 66 (July 1, 2013): 147-168. https://izlik.org/JA76YD48LA.
JAMA
1.Akkuş M. HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2013;:147–168.
MLA
Akkuş, Mustafa. “HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 66, July 2013, pp. 147-68, https://izlik.org/JA76YD48LA.
Vancouver
1.Mustafa Akkuş. HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN MOĞOL TAHAKKÜMÜNE BAKIŞI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2013 Jul. 1;(66):147-68. Available from: https://izlik.org/JA76YD48LA

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.