AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ

Number: 59 September 4, 2011
  • Elvan Yalçınkaya
TR EN

AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ

Abstract

Bu çalışmada Oğuzların en önemli boylarından birisi olan Avşar Türkmenlerinin Kastamonu ve çevresindeki izleri inceleme konusu yapılmıştır. İlk olarak, Kastamonu’ya Oğuzların ve Avşar Türkmenlerinin gelişleri hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Daha sonra Avşar Türkmenlerine ilişkin yer adları araştırılarak Avşar boyunun Kastamonu’ya yerleşimi ile ilgili birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Bunun yanında Avşar oba, oymak ve aşiretlerinin isimlerinden de yola çıkarak bazı tespitlerde bulunulmuştur. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türk akınları, Doğu Anadolu Bölgesinden Bizans sınırına doğru olmuştur. Batıya yönelen bazı Oğuz boylarının Kastamonu hattını kullandıkları muhtemeldir. Oğuz boyları yurt tuttukları yerlere kendi oba, oymak ve aşiretlerinin isimlerini vermişlerdir. Böylece Anadolu’nun her yanının olduğu gibi Kastamonu havalisinin de Türkleşmesini sağlamışlardır. Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağında 9 adet Avşar Afşar adında yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu yüzyılda, Kastamonu Sancağında, Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adının en fazla Avşar Afşar boyuna ait olması dikkate değer bir bulgudur. Fakat günümüzde Kastamonu’daki Avşar Afşar adındaki yer sayısı 6’ya inmiştir. Sonuç olarak; Kastamonu ve çevresinde Avşar Türkmenlerine ait çok sayıda ize ve bilgiye ulaşılmıştır. Özellikle Kastamonu’nun güney kısımlarında bu boya ait izlerin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. BAŞGÖZ, İlhan (1968): İzahlı Türk Halk Edebiyatı Antolojisi, İstanbul, Ararat Yayınevi.
  2. CAFEROĞLU, Ahmet (1961): İran Türkleri, Türk Kültürü, sayı:50.
  3. ERDOĞDU, Ata (1993): Kastamonuda Folklör 2, Kastamonu.
  4. EREN, Muharrem (1992): Kocaavşar Köyü ve Tarihte Avşarlar, M.E.B. Yayınları, İstanbul.
  5. GÜZEY, Rıfat (2001): XVII. Yüzyıl Sonu XVII. Yüzyıl Başlarında Kastamonu, I. Kastamonu Kültür Sempozyumu, Kastamonu.
  6. KALKAN, Emir (1982): “Afşarlar”, Türk Dünyası Araştırmaları, sayı :19
  7. KAYA, A. Menderes (2004): Avşar Türkmenleri, Kayseri, 2004. http://www.avsarobasi. com.tr 19.09.2009
  8. ÖZDEMİR, Ahmet Z. (1985): Avşarlar ve Dadaloğlu, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Elvan Yalçınkaya This is me

Publication Date

September 4, 2011

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 59

APA
Yalçınkaya, E. (2011). AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 59, 91-100. https://izlik.org/JA95ES66ZW
AMA
1.Yalçınkaya E. AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2011;(59):91-100. https://izlik.org/JA95ES66ZW
Chicago
Yalçınkaya, Elvan. 2011. “AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 59: 91-100. https://izlik.org/JA95ES66ZW.
EndNote
Yalçınkaya E (September 1, 2011) AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 59 91–100.
IEEE
[1]E. Yalçınkaya, “AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 59, pp. 91–100, Sept. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95ES66ZW
ISNAD
Yalçınkaya, Elvan. “AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 59 (September 1, 2011): 91-100. https://izlik.org/JA95ES66ZW.
JAMA
1.Yalçınkaya E. AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2011;:91–100.
MLA
Yalçınkaya, Elvan. “AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 59, Sept. 2011, pp. 91-100, https://izlik.org/JA95ES66ZW.
Vancouver
1.Elvan Yalçınkaya. AVŞAR TÜRKMENLERİNİN KASTAMONU ÇEVRESİNDEKİ İZLERİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2011 Sep. 1;(59):91-100. Available from: https://izlik.org/JA95ES66ZW

Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.