SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR

Number: 70 July 11, 2014
  • Mustafa Gültekin
TR EN

SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR

Abstract

Türk halk kültüründe mevsim geçişlerine bağlı olarak oluşan çeşitli bahar bayramları vekutlamalar vardır. Nevruz, Hıdırellez gibi yaygın kutlamaların yanı sıra ekonomik geçimkaynaklarına bağlı olarak oluşan koç katımı, saya ve saban toyu gibi kutlamalar ve inançsistemi ile ilişkilendirilen ziyaretler de mevsim geçişleriyle ilgili kutlamalardır. ÖzellikleAlevi-Bektaşi inanç sistemi içerisinde ziyaretler, mensubu olunan inanç zümresinin pratiklerininsergilendiği ve yaşatıldığı ortamlar olarak önemli dinî ve kültürel etkinliklerdir.Alevi ziyaretleri, bir türbeye bağlı olarak gerçekleştirilebildiği gibi türbelerden tamamenbağımsız olarak kutsiyet atfedilen belirli mekânlarda da gerçekleştirilebilmektedir. Bumakalede, Gaziantep Çepnilerinde ziyarete çıkma ritüeli ve bu ritüele bağlı inanış ve uygulamalarSarılar Köyü Çıralık ziyareti örneğinden hareketle değerlendirilmiş ve Çıralık adınınkaynağı, Çıralık etrafında oluşan anlatılar incelenmiştir. İnceleme sonucunda, Türk ağaçkültü ve bu külte bağlı olarak oluşan uygulamaların, Gaziantep Çepnileri arasında yaşadığıve ziyaret geleneğine bağlı olarak varlığını sürdürdüğü, ziyaret için çıkılan mekânların anlamkazanmasında menkıbe ve anlatıların önemli rolü olduğu görülmüştür.

Keywords

References

  1. ALPTEKİN, A. B. (2007). “Türk Halk Hikâyelerinde Ağaç Motifi Üzerine”. Milli Folklor. (76): 33-39.
  2. ALTUN, I. (2008). Kocaeli Suadiye/Çepni Halk Kültürü. İstanbul: Doğu Kütüphanesi Yayınları.
  3. BAYAT, F. (2012). Türk Mitolojik Sistemi (Kutsal Dişi-Mitolojik Ana, Umay Paradigmasında İlkel Mitolojik Kategoriler-İyeler ve Demonoloji), Cilt: 2, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  4. ÇELİK, A. (1999). Trabzon-Şalpazarı Çepni Kültürü. Trabzon: Trabzon Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayınları.
  5. ÇELİK, A. (2002). “Çepnilerin Anadolu’nun Türkleşmesindeki Yeri ve Önemi”. Türkler Ansiklopedisi. C: 6, 312-323.
  6. DEMİR, N. (2012). “Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde Çepni Türkmenleri ile Güvenç Abdal Ocağı’nın Kuruluşu”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. (63): 77- 110.
  7. DUYMAZ, A. ve ŞAHİN H. İ. (2008). “Kaz Dağlarında Dağ, Ağaç ve Ocak Kültü Üzerine İnanış ve Uygulamalar”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. (19): 116- 126.
  8. ERGUN, M. (2000). “Türk Ağaç Kültü İnancının Dede Korkut Hikâyelerindeki Yansımaları”. Milli Folklor. (47): 22-30.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Gültekin This is me

Publication Date

July 11, 2014

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Number: 70

APA
Gültekin, M. (2014). SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 70, 73-96. https://izlik.org/JA66ZN48LP
AMA
1.Gültekin M. SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2014;(70):73-96. https://izlik.org/JA66ZN48LP
Chicago
Gültekin, Mustafa. 2014. “SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 70: 73-96. https://izlik.org/JA66ZN48LP.
EndNote
Gültekin M (July 1, 2014) SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 70 73–96.
IEEE
[1]M. Gültekin, “SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 70, pp. 73–96, July 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA66ZN48LP
ISNAD
Gültekin, Mustafa. “SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 70 (July 1, 2014): 73-96. https://izlik.org/JA66ZN48LP.
JAMA
1.Gültekin M. SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2014;:73–96.
MLA
Gültekin, Mustafa. “SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 70, July 2014, pp. 73-96, https://izlik.org/JA66ZN48LP.
Vancouver
1.Mustafa Gültekin. SARILAR KÖYÜ ÇIRALIK ÇEPNİ ALEVİ ZİYARETİ VE TÜRK AĞAÇ KÜLTÜNE BAĞLI BAZI İNANIŞ VE UYGULAMALAR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2014 Jul. 1;(70):73-96. Available from: https://izlik.org/JA66ZN48LP

Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.