ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ

Number: 74 June 24, 2015
  • Cenksu Üçer
EN TR

ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ

Abstract

Bu çalışma Türkiye’de yürütülen Muharrem ayı etkinliklerine bağlı olarak Alevîliğin nasıl algılandığı konusunu ele almaktadır. Konu Muharrem ayı dolayısıyla yürütülen oruç, yas/ matem ve aşure gibi unsurlardan hareketle işlenmektedir. Söz konusu unsurlara bağlı olarak bir değerlendirme yapıldığında ülkemizde günümüz itibariyle kendilerine Alevî denilen gruplarla ilgili iki temel yanlış algı ve konumlandırmanın bulunduğu görülmektedir. Bunlardan ilki, söz konusu unsurların sadece Alevîliğe ait özelliklermiş gibi algılanıp, diğer tasavvuf ekollerindeki aynı içerik ile yürütülen uygulamaların göz ardı edilmesidir. İkincisi ise, Muharrem uygulamalarına bağlı olarak Alevîliğin Şii Caferî çerçevede görülebilmesidir. Bu iki temel yanlış algı ve konumlandırmanın konunun tarihsel ve bilimsel bilgilerin ortaya koymuş olduğu veriler dikkate alınmaksızın yanlış bir şekilde değerlendirilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. AHMED B. HANBEL, (1978). Müsned (I-VI), Beyrut: El-Mektebetü’l-İslâmi.
  2. AKPINAR, Y. (1982). “Kumrî”. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, İstanbul.
  3. AKSÜT, H. (2009). Aleviler Türkiye-İran-Irak-Suriye-Bulgaristan. Ankara:Yurt Kitap-Yayın.
  4. ALGÜL, H. (1997). “Haram Aylar”. TDVİA. XVI/105-106. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  5. BİLMEN, Ö.N. (1957). Büyük İslam İlmihali. İstanbul.
  6. BAŞ, E. (2004). “Aşûre Günü, Tarihsel Boyutu ve Osmanlı Dinî Hayatındaki Yeri Üzerine Düşünceler”. AÜİFD, XLV (I), 167-190.
  7. ---------- (2011). “Ahmed Yesevî’nin Bektaşîlik, Alevîlik Üzerindeki Etkileri Ve Osmanlı Dinî Hayatındaki İzleri”, AÜİFD, LII (2), 21-53.
  8. BEDER, E. (ty). Hüseyin Vây Iğdır İlinde Muharrem Ayı Törenleri. Yozgat: Kün Yay.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Cenksu Üçer This is me

Publication Date

June 24, 2015

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Number: 74

APA
Üçer, C. (2015). ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 74, 45-76. https://izlik.org/JA53TW76DX
AMA
1.Üçer C. ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2015;(74):45-76. https://izlik.org/JA53TW76DX
Chicago
Üçer, Cenksu. 2015. “ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 74: 45-76. https://izlik.org/JA53TW76DX.
EndNote
Üçer C (June 1, 2015) ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 74 45–76.
IEEE
[1]C. Üçer, “ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 74, pp. 45–76, June 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53TW76DX
ISNAD
Üçer, Cenksu. “ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 74 (June 1, 2015): 45-76. https://izlik.org/JA53TW76DX.
JAMA
1.Üçer C. ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2015;:45–76.
MLA
Üçer, Cenksu. “ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 74, June 2015, pp. 45-76, https://izlik.org/JA53TW76DX.
Vancouver
1.Cenksu Üçer. ALEVÎLİĞİN YANLIŞ ALGILANMASI: MUHARREM UYGULAMALARI ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2015 Jun. 1;(74):45-76. Available from: https://izlik.org/JA53TW76DX

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.