BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ

Number: 59 September 4, 2011
  • Mustafa Aça
TR EN

BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ

Abstract

Türk kültürü araştırmalarının yazılı kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan cönkler, içerdikleri ürünler itibari ile oldukça değerli eserlerdir. Özellikle sözlü edebiyata dair unsurları yüzlerce yıl bünyelerinde korumaları ve bugünün araştırmacılarına geçmişi araştırma konusunda paha biçilmez bilgiler vermeleri, cönkleri vazgeçilmez birer kaynak haline getirmektedir. Edebiyatımızın farklı geleneklerinde görülen ve gerek metin kurguları gerekse icra uygulama biçimleri açısından çoğu zaman iç içe geçmiş bir özellik taşıyan falnamelerde, cönklerde ve mecmualarda yer yer rastlanmaktadır. Araştırmacılar zaman zaman tespit ettikleri muhtelif konulardaki ve biçimlerdeki falname örneklerini bilim âleminin dikkatine sunmuşlardır. Edebiyat araştırmalarında, metin tahlilinin yanı sıra, yeni malzemeler çıkararak bu malzemeleri araştırmacıların dikkatlerine sunmanın da önemli bir yeri olduğu gerçeğinden hareketle, bu çalışmayla yeni bir falname metninin bilim âleminin dikkatine sunulması amaçlanmıştır.

Keywords

References

  1. Sohbetül Esmar (Meyvaların Sohbeti), Mehemmed Fuzuli Eserleri. (1958). Tertip Eden: Hamit Araslı, C. 2, Bakı.
  2. CANPOLAT, Mustafa. (1978). “Divan Yazınına Yansıyan Bir Niyet Tutma Oyunu”. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı/Belleten 1977, Ankara: Türk Dil Kurumu: 311-331.
  3. DUVARCI, Ayşe. (1993). Türkiye’de Falcılık Geleneği İle Bu Konuda İki Eser: Risâle-i Falname li-Ca’fer-i Sâdık ve Tefeülnâme. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  4. ELÇİN, Şükrü. (1997). Halk Edebiyatı Araştırmaları, C. 1, Ankara: Akçağ Yayınları.
  5. ERCİLASUN, Ahmet B. (2005). Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi. Ankara: Akçağ Yayınları.
  6. ERTAYLAN, İsmail Hakkı. (1951). Falname. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Basımevi.
  7. ERSOYLU, Halil. (1981). “Fal, Falname ve Fal-i Reyhân-ı Cem Sultan”. İslam Medeniyeti Mecmuası, V/2, İstanbul: 69-81.
  8. ----------------------- (1997). “Fal-Falname ve Bir Çiçek Falı: Der Aksâm-ı Ezhâr”. Türkiyat Mecmuası, 20: 194-254.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Aça This is me

Publication Date

September 4, 2011

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 59

APA
Aça, M. (2011). BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 59, 313-324. https://izlik.org/JA36PL24GB
AMA
1.Aça M. BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2011;(59):313-324. https://izlik.org/JA36PL24GB
Chicago
Aça, Mustafa. 2011. “BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 59: 313-24. https://izlik.org/JA36PL24GB.
EndNote
Aça M (September 1, 2011) BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 59 313–324.
IEEE
[1]M. Aça, “BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 59, pp. 313–324, Sept. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36PL24GB
ISNAD
Aça, Mustafa. “BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 59 (September 1, 2011): 313-324. https://izlik.org/JA36PL24GB.
JAMA
1.Aça M. BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2011;:313–324.
MLA
Aça, Mustafa. “BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 59, Sept. 2011, pp. 313-24, https://izlik.org/JA36PL24GB.
Vancouver
1.Mustafa Aça. BALIKESİR’DE BULUNAN BİR CÖNK VE İÇİNDE YER ALAN FAL-İ NEBÂT ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2011 Sep. 1;(59):313-24. Available from: https://izlik.org/JA36PL24GB

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.