TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI

Number: 96 December 17, 2020
  • Süleyman Yıldız
TR EN

TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI

Abstract

Tunceli, Cumhuriyet ile yeni kurulan ve şekillenen bir il olarak hem göç almakta hem göç vermektedir. Tunceli’nin demografik yapısı, zorunlu göç de dâhil sürekli yer değiştirmiş ve topluluğun mekâna bağlı inanç ve uygulamalarında belirsizlik meydana gelmiştir. Yeni mekân ve zaman, özellikle modern eğitim imkânlarından yararlanmayı, siyasi partiler yardımıyla da siyasal ve ideolojik hareketlerin parçasına dönüşmeyi kolaylaştırmıştır. Ardından sosyo-kültürel yapı, yeni forma bürünmeye başlamış ve yeni söylem gelenek üzerinde hâkim olmaya başlamıştır. Böylece geleneğe ait olan hemen her şey makbul olmaktan çıktığı gibi mücadele edilmesi gereken konu başlıklarına da dönüşmüştür. Doğal olarak Tunceli ve çevresinde dede, seyit, ocak ile cemler azalarak daha belirsiz hale gelmiş ve topluluğu temsil etmekten uzaklaştırılmıştır. Ocakzadeler yerine geçen ve ocaklara karşı mücadeleye girişen yeni söylemin eğitimli aktörler, geleneksel olarak devam eden yapıyı hem yeni birikimleriyle izah etmekte hem de yeni söylemi dayatmakla baskıya dönüştürmüştür. Bu durum ocak, mürşit, pir, rehber, Zakir gibi statü ve buna bağlı role sahip kesimleri de etkilemiş ve hem içerik zayıflamış hem de itibar yitimiyle ocak ve temsilcileri otorite kaybına uğramıştır. Sonuç olarak bu söylem, asırlardır devam eden cem ve semahın kaybolması karşısında icraya yönelik önerileri de sorunun daha fazla derinleşmesine ve pratiklerin giderek kaybolmasına neden olmuştur. İcra edenler ile icra edilen arasındaki ayrışma, yeni söylemin aktörlerince de çözümsüz bırakılmış ve giderek belirsiz olmaya başlamıştır. Sonuç olarak 1995 yılında yapılan saha çalışmasından derlenen semahlar, Tunceli Hozat Bargini Köyü, Seydali Aktepe, Maraş Semahı ve Tunceli’den Kazım Mansuroğlu da Kırklar Semahının kaynak kişileridir. Her iki kaynak kişiden alınan veriler kayıt altına alınmış ve hem nota hem de sözleriyle birlikte ilk defa bu makalede yer almıştır. Maraş Semahının ilk bölümünün sözleri Pir Sultan Abdal ve Pervane bölümünün sözleri ise Şah Hatayi mahlasıyla kayıtlıdır. Kırklar Semahının Pervana bölümünün sözleri ise Hatayi mahlasıyla makalede yer almaktadır.

Keywords

References

  1. Arsunar, Ferruh (1937). Tunceli-Dersim Halk Türküleri ve Pentatonik, İstanbul: Elaziz Halkevi Neşriyatı.
  2. —— (1937a). Anadolunun Pentatonik Melodileri Hakkında Birkaç Not, İstanbul: Nü- mune Mataası.
  3. Bozkurt, Fuat (1995). Semahlar. İstanbul: Cem Yayınevi.
  4. Dönmez Mustan, Banu (2014). “Alevi Müziğinin Geleceği: Sözlü Kültür Ürünlerinin Modern Dünyadaki Konumu ve Dönüşümü”, Geçmişten Günümüze Alevilik I. Uluslararası Sempozyumu Bildiri Kitabı, Bingöl: Bingöl Üniversitesi Yayın- ları, 189-203.
  5. Erdoğan, Göktürk ve Kara, Hüseyin ve Mengüş, Erkan (2019), “Tunceli Aleviliğinde İnanç Müzik İlişkisi Üzerine Bir Alan Araştırması” Turkish Studies Dergisi 14, 501-525.
  6. Erkan, Serdar (2020). “Halk Hı̇kâyelerı̇nden Cem Rı̇tüellerı̇ne Bı̇r Şı̇ı̇rı̇n Yenı̇den Bağlamlandırılması Örneğı̇: Kırat Semahı” Milli Folklor, Sayı 125, ss. 123- 137.
  7. Ersoy, İlhan (2019). “Müzik Türleri Sınıflandırmasında Model Uygulaması: Bir Müzik Türü̈ Olarak ‘Semah’”, Eurasian Journal of Music and Dance14, 32-62.
  8. Güray, Cenk (2018). “Devirsel İbadet Modelleri Olarak Semah-Semâ Uygulama- larının Tarihsel Kökenleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş̧ Veli Araştırma Der- gisi 87, 23-48.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Süleyman Yıldız This is me

Publication Date

December 17, 2020

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Number: 96

APA
Yıldız, S. (2020). TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 96, 411-428. https://izlik.org/JA63AP89ZM
AMA
1.Yıldız S. TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2020;(96):411-428. https://izlik.org/JA63AP89ZM
Chicago
Yıldız, Süleyman. 2020. “TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 96: 411-28. https://izlik.org/JA63AP89ZM.
EndNote
Yıldız S (December 1, 2020) TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 96 411–428.
IEEE
[1]S. Yıldız, “TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 96, pp. 411–428, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63AP89ZM
ISNAD
Yıldız, Süleyman. “TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 96 (December 1, 2020): 411-428. https://izlik.org/JA63AP89ZM.
JAMA
1.Yıldız S. TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2020;:411–428.
MLA
Yıldız, Süleyman. “TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 96, Dec. 2020, pp. 411-28, https://izlik.org/JA63AP89ZM.
Vancouver
1.Süleyman Yıldız. TUNCELİ VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN İKİ SEMAH: MARAŞ SEMAHI VE KIRKLAR SEMAHI. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2020 Dec. 1;(96):411-28. Available from: https://izlik.org/JA63AP89ZM

Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.