BibTex RIS Cite

ALEVİLİK ÖĞRETİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ESER: FETVANAME RİSALESİ

Year 2021, Issue: 97, 123 - 150, 02.03.2021

Abstract

Bu makale, Fetvaname isimli bir risaleyi konu edinmektedir. Fetvaname, hususi kütüphanemizdebulunan mecmuanın 39-43 varaklarında yer almaktadır. Alevi ve Bektaşi edebiyatının çeşit vezenginliği dikkate alınacak olursa Fetvaname, Buyruk adıyla anılan eserlerin içerik, konu vebiçimine benzemektedir. Buyruklardaki Safiyüddin ile oğlu Şeyh Sadreddin’in soru-cevap üslubuile ele aldıkları konular bu Fetvaname ile müşterektir. Buyruklarla aynı içerik ve aynı başlıklarasahip olmasına rağmen Fetvaname adını taşıyan böyle bir esere esere ilk defa rastlanmaktadır.Bu münasebetle mecmuada yer alan Fetvaname, Latin harflerine aktarılmasıyla okuyucu vearaştırmacıların metnin muhteviyatından haberdar olmasına imkânı sağlanmış oldu.Fetvanamede, Buyruklarda yer alan konulara ek olarak Buyrukların tetimmesinde benzeri konu vehususlara da yer verilmektedir. Alevi ve Bektaşi erkânında post, tığ, sofra, saka ve tıraş gibi önemlikonular ve dualar da bulunmaktadır. Mecmuada Fetvaname dışında manzum-mensur başka örneklerede rastlanmaktadır. Manzum metinler nefes türündedir ve çoğunluğu Nesimi, Hatayi, Virani, Yeminigibi büyük âşık ve ariflere aittir. Mecmua, yüz yirmi sayfadan oluşmakta ve yirmi sayfası boşolduğundan seksen sayfasında yazı bulunmaktadır.Türk kültür tarihinde Alevi ve Bektaşi kültürü başlı başına önemi haizdir. Araştırmalar arttıkça buhususta yeni eserler gün yüzüne çıkarılıp tanıtılacak ve yayımlanacaktır. Bu çalışmada ilk defa günyüzü görecek olan “Fetvaname” de bunlardan birisidir.

An Important Work In Terms Of Alevism Doctrine: Fetvaname Risalesi

Year 2021, Issue: 97, 123 - 150, 02.03.2021

Abstract

This article focuses on the Risale epistle called Fetvaname in the Journal in our private library. Fetvaname is included in pages 39-43 of the Journal. It is quoted in this article in Latin letters. Considering variety and richness of the Alawi and Bektashi literature, Fetvaname resembles content, subject and form of the works called Buyruk. The subjects and question-answer method used between Sheikh Safiyüddin and his son Sheikh Sadreddin in the Buyruks are similar to Fetvaname.‘’Tıraş’’ and prayers were included. These issues are written in prose style. It also includes poetic style with two hundred and six verse belonging to great wise men such as Nesimi, Hatayi, Virani, and Yemini. The Journal consists of the total number of one hundred and twenty pages; twenty pages are empty and the remaining eighty pages are written

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Doğan Kaya This is me

Publication Date March 2, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 97

Cite

ISNAD Kaya, Doğan. “ALEVİLİK ÖĞRETİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ESER: FETVANAME RİSALESİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 97 (March 2021), 123-150.

Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.