Türk halk kültüründe mevsim geçişlerine bağlı olarak oluşan çeşitli bahar bayramları vekutlamalar vardır. Nevruz, Hıdırellez gibi yaygın kutlamaların yanı sıra ekonomik geçimkaynaklarına bağlı olarak oluşan koç katımı, saya ve saban toyu gibi kutlamalar ve inançsistemi ile ilişkilendirilen ziyaretler de mevsim geçişleriyle ilgili kutlamalardır. ÖzellikleAlevi-Bektaşi inanç sistemi içerisinde ziyaretler, mensubu olunan inanç zümresinin pratiklerininsergilendiği ve yaşatıldığı ortamlar olarak önemli dinî ve kültürel etkinliklerdir.Alevi ziyaretleri, bir türbeye bağlı olarak gerçekleştirilebildiği gibi türbelerden tamamenbağımsız olarak kutsiyet atfedilen belirli mekânlarda da gerçekleştirilebilmektedir. Bumakalede, Gaziantep Çepnilerinde ziyarete çıkma ritüeli ve bu ritüele bağlı inanış ve uygulamalarSarılar Köyü Çıralık ziyareti örneğinden hareketle değerlendirilmiş ve Çıralık adınınkaynağı, Çıralık etrafında oluşan anlatılar incelenmiştir. İnceleme sonucunda, Türk ağaçkültü ve bu külte bağlı olarak oluşan uygulamaların, Gaziantep Çepnileri arasında yaşadığıve ziyaret geleneğine bağlı olarak varlığını sürdürdüğü, ziyaret için çıkılan mekânların anlamkazanmasında menkıbe ve anlatıların önemli rolü olduğu görülmüştür.
In Turkish folk culture, there are various spring festivals and celebrations according to the changes in the seasons. In addition to commonly celebrated festivals such as Nevruz and Hıdırellez, there are festivals like mating of sheep koç katımı , saya, plow feast saban toyu stemming from the lack of economic resources, and the visits related to belief systems are also some of the mid-season celebrations. Especially, the visits within Alewi-Bektaşi belief systems are among the most important religious and cultural activities since they are the settings in which the religious practices are performed. Alewi visits can be made to both tombs and some certain places attributed to holiness apart from those tombs. In the present article, * Bu makale TÜBİTAK 113K056 numaralı proje kapsamında hazırlanmıştır.** Yrd. Doç. Dr., Gaziantep Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,Gaziantep/Türkiye gultekin@gantep.edu.tr. DOI:the visiting rituals in Gaziantep Çepnis and the practices and activities in these rituals were evaluated with reference to the patterns in the visit of Çıralık in Sarılar village. The origin of the name, Çıralık, and the stories composed around Çıralık were examined. As conclusions of the study, it is possible to mention that Turkish tree cult and the practices of this cult are still exists among Gaziantep Çepnis and in relation to the practices of visits. It was also revealed that sagas and stories play important roles for those places to gain value and meaning
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Issue: 70 |
Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.