Research Article

Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi

Volume: 1 Number: 2 November 30, 2022
TR EN

Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi

Abstract

Bu çalışmada sentetik atıksulardan elektrooksidasyon yöntemiyle renk giderimi araştırılmıştır. Denemeler kesikli modda gerçekleştirilmiştir. Sistem 5 anot ve 5 katottan oluşturulmuş ve akım doğru akım güç kaynağı ile kontrol edilmiştir. Katot malzemesi olarak paslanmaz çelik katotlar, anot malzemesi olarak karışık metal oksit kaplama (Ti/IrO2/RuO2) anotlar tercih edilmiştir. Metilen mavisi boyar maddesinin kullanıldığı çalışmalarda, renk giderimi üzerine başlangıç boyar madde konsantrasyonu ve atıksu sıcaklığının etkisi incelenmiştir. Sonuçlar artan boyar madde kirliliği ile giderilen boyar madde miktarının azaldığını göstermiştir. Ayrıca artan atıksu sıcaklığının giderim verimini artırmıştır. Başlangıç boyar madde konsantrasyonunun etkisinin incelendiği çalışmalarda giderim verimleri 30 dakikalık deneme süresi sonunda 25 mg/L, 50 mg/L, 100 mg/L ve 250 mg/L için sırasıyla %99,99, %99,31, %96,38 ve %77,89 olarak elde edilmiştir. Sıcaklık etkisinin incelendiği çalışmalar 10°C, 20°C, 30°C ve 40°C için incelenmiş ve elde edilen giderim verimleri sırasıyla %98,22, %99,31, %99,67 ve %99,99 olarak ölçülmüştür. Sonuçlar sentetik atıksulardan renk giderimi için elektrooksidasyon prosesinin uygulanabileceğini göstermektedir

Keywords

References

  1. [1] Y. Feng, L. Yang, J. Liu and B. E. Logan, “Electrochemical technologies for wastewater treatment and resource reclamation”, Environ. Sci. Water Res., vol. 2, pp. 800-831, 2016.
  2. [2] N. Azbar, T. Yonar and K. Kestioglu, “Comparison of various advanced oxidation processes and chemical treatment methods for COD and color removal from a polyester and acetate fiber dyeing effluent”, Chemosphere, vol. 55, pp. 35-43, 2004.
  3. [3] S. Alam, N. Rehman, N. ul Amin, L. A. Shah, I. Mian and H. Ullah, “Removal of basic green 5 by carbonaceous adsorbent: Adsorption kinetics”, Bull. Chem. Soc. Ethiop., vol. 31, pp. 411-422, 2017.
  4. [4] S. Kaur, S. Rani and R. K. Mahajan, “Adsorption kinetics for the removal of hazardous dye congo red by biowaste materials as adsorbents”, J. Chem., vol. 2013, pp. 628582, 2013.
  5. [5] C. Fersi, L. Gzara and M. Dhahbi, “Treatment of textile effluents by membrane technologies”, Desalination, vol. 185, pp. 399-409, 2005.
  6. [6] D. M. Yang and J. M. Yuan, “COD and color removal from real dyeing wastewater by ozonation”, Water Environ. Res., vol. 88, pp. 403-407, 2016.
  7. [7] R. S. Dhanve, U. U. Shedbalkar and J. P. Jadhav, “Biodegradation of diazo reactive dye navy blue HE2R (Reactive blue 172) by an isolated exiguobacterium sp. RD3”, Biotechnol. Bioprocess Eng., vol. 13, pp. 53-60, 2008.
  8. [8] K. Gautam, S. Kamsonlian and S. Kumar, “Removal of reactive red 120 dye from wastewater using electrocoagulation: optimization using multivariate approach, economic analysis, and sludge characterization”, Sep. Sci. Technol., vol. 55, pp. 3412-3426, 2020.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Environmental Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

November 30, 2022

Submission Date

August 26, 2022

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2022 Volume: 1 Number: 2

APA
Fil, B. A. (2022). Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi. Türk Mühendislik Araştırma Ve Eğitimi Dergisi, 1(2), 80-85. https://izlik.org/JA86EA67FS
AMA
1.Fil BA. Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi. TMAED. 2022;1(2):80-85. https://izlik.org/JA86EA67FS
Chicago
Fil, Baybars Ali. 2022. “Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği Ve Sıcaklığın Etkisi”. Türk Mühendislik Araştırma Ve Eğitimi Dergisi 1 (2): 80-85. https://izlik.org/JA86EA67FS.
EndNote
Fil BA (November 1, 2022) Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi. Türk Mühendislik Araştırma ve Eğitimi Dergisi 1 2 80–85.
IEEE
[1]B. A. Fil, “Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi”, TMAED, vol. 1, no. 2, pp. 80–85, Nov. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86EA67FS
ISNAD
Fil, Baybars Ali. “Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği Ve Sıcaklığın Etkisi”. Türk Mühendislik Araştırma ve Eğitimi Dergisi 1/2 (November 1, 2022): 80-85. https://izlik.org/JA86EA67FS.
JAMA
1.Fil BA. Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi. TMAED. 2022;1:80–85.
MLA
Fil, Baybars Ali. “Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği Ve Sıcaklığın Etkisi”. Türk Mühendislik Araştırma Ve Eğitimi Dergisi, vol. 1, no. 2, Nov. 2022, pp. 80-85, https://izlik.org/JA86EA67FS.
Vancouver
1.Baybars Ali Fil. Sentetik Atıksulardan Elektrooksidasyon Yöntemiyle Renk Gideriminin Araştırılmasında Başlangıç Boyar Madde Kirliliği ve Sıcaklığın Etkisi. TMAED [Internet]. 2022 Nov. 1;1(2):80-5. Available from: https://izlik.org/JA86EA67FS