Research Article

Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler

Number: 10 December 30, 2024
TR EN

Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler

Abstract

Bu makalede, Mevlânâ’nın Mesnevi adlı eserinin manevi danışmanlık ve rehberlik uygulaması süreçlerinde bibliyoterapi tekniği materyali olarak kullanılabilirliği ele alınmıştır. Anadolu bilgeliğinin önemli bir temsilcisi olarak görülen Mevlânâ’nın öğretilerinin, manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarında bireylerin manevi ve psikolojik iyi olma durumlarına katkı sağlayabilecek zengin bir terapötik kaynak sunduğu ifade edilmiştir. Araştırmada, Mesnevi’de yer alan sevgi, sabır, yardımseverlik, iyilik, adalet, şükür ve hırsa kapılmama gibi temel değerlerin manevi danışmanlık ve rehberlik süreçlerinde nasıl kullanılabileceği incelenmiştir. Makalenin amacı, Mevlânâ’nın öğretilerinin bireylerin psikolojik iyi olma durumlarına olan olumlu terapötik etkilerinin analiz edilmesi ve bu öğretilerin manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarıyla nasıl ilişkilendirilebileceğinin belirlenmesidir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği uygulanmıştır. Bu teknik kapsamında, Mesnevi’de yer alan temel öğretiler tematik olarak incelenmiş ve bu temaların manevi danışmanlık ve rehberlik süreçlerinde uygulanma biçimleri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Mesnevi’nin manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarında çok sık kullanılan bibliyoterapi tekniğiyle yapılan çalışmalarda materyal olarak kullanımının, bireylerin yaşam kalitelerini artırma ve duygusal dengelerini iyileştirme potansiyeline sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mevlânâ’nın öğretilerinin modern psikoloji kavramlarıyla ilişkisi incelenmiş ve bireylerin manevi gelişim süreçlerine katkıları psikolojik bir perspektiften değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, “sevgi, sabır, şükür” gibi değerlerin, bireylerin ruhsal ve sosyal uyumlarını destekleyen unsurlar olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, Mevlânâ’nın “şükür ve adalet” gibi temel değerlerinin bireylerin hem kendilerine hem de çevrelerine yönelik daha pozitif tutumlar geliştirmelerine olanak sağlayabileceği öngörülmüştür. Sonuç olarak, Mesnevi’nin Türk manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarında etkin biçimde kullanılan bibliyoterapi tekniğinde etkili bir materyal olarak kullanılabileceği vurgulanmıştır. Çalışmada, Mevlânâ’nın öğretilerinin bireylerin manevi ve ruhsal gelişim süreçlerinde önemli bir araç olduğu ve bu öğretiler kapsamında makalede yer verilen temel değerlerin manevi danışmanlık ve rehberlik süreçlerine terapötik entegrasyonunun büyük katkılar sağlayabileceği ifade edilmiştir. Anadolu bilgeliği bağlamında Mevlânâ’nın terapötik değeri yüksek olan bu öğretilerinin, hem bireysel gelişimi destekleyen hem de toplumsal uyumu artıran yönleriyle Türk manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarında önemli bir terapötik rol oynadığı sonucuna varılmıştır.

Keywords

References

  1. Adıgüzel, A. (2014). İnsanlık onurunu koruma ve kırma arasında hayırseverlik anlayışı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1(1), 69-92.
  2. Ak, M. (2023). Mevlana’nın eserlerinde bilişsel terapi. Selcuk Medical Journal, 39(4), 198–205.
  3. Ak, M., Eşen, E., & Özdengül, F. (2014). Mevlana penceresinden bilişsel terapiler. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 3, 133-141.
  4. Akın, A., & Eker, H. (2012). Duyarlı Sevgi Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 75-85.
  5. Akşit, M. (2018). Fârâbi düşüncesinde bir erdem olarak adalet. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 23-40.
  6. Aktepe, V. (2010). İlköğretim 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde “yardımseverlik” etkinlik temelli öğretimi ve öğrencilerin tutumlarına etkisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  7. Aktepe, V., & Aktepe, L. (2009). Öğrencilerde iyilik yapma bilincini yerleştirmede kullanılacak metotlar ve öneriler. I. Ulusal İyilik Sempozyumu Bildiri Kitabı (Elazığ, 20-21 Haziran 2009), (ss. 197-203). Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü Yayınları.
  8. Akyol, A. (2012). Ahlâk-ı Nâsırî’de ahlak ve siyaset ilişkisi: Sevgi erdemi merkezli bir okuma. Değerler Eğitimi Dergisi, 10(24), 7-30.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychology of Religion

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2024

Submission Date

September 26, 2024

Acceptance Date

December 3, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 10

APA
Tosun, M. (2024). Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler. Türk Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Dergisi, 10, 87-130. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1556828
AMA
1.Tosun M. Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2024;(10):87-130. doi:10.56432/tmdrd.1556828
Chicago
Tosun, Muhammed. 2024. “Manevi Danışmanlık Ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler”. Türk Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Dergisi, nos. 10: 87-130. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1556828.
EndNote
Tosun M (December 1, 2024) Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi 10 87–130.
IEEE
[1]M. Tosun, “Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler”, Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, no. 10, pp. 87–130, Dec. 2024, doi: 10.56432/tmdrd.1556828.
ISNAD
Tosun, Muhammed. “Manevi Danışmanlık Ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler”. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 10 (December 1, 2024): 87-130. https://doi.org/10.56432/tmdrd.1556828.
JAMA
1.Tosun M. Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2024;:87–130.
MLA
Tosun, Muhammed. “Manevi Danışmanlık Ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler”. Türk Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Dergisi, no. 10, Dec. 2024, pp. 87-130, doi:10.56432/tmdrd.1556828.
Vancouver
1.Muhammed Tosun. Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Anadolu Bilgeliği Bağlamında Mesnevi Üzerine Terapötik Analizler. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi. 2024 Dec. 1;(10):87-130. doi:10.56432/tmdrd.1556828

Cited By

Turkish Journal for the Spiritual Counselling and Care (TJSCC) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).