Research Article

Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar

Volume: 1 Number: 1 December 31, 2024
  • Ahmet Çekinmez *
TR EN

Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar

Abstract

Reklam, ürün ve hizmetlerin tanıtımı ve hatırlatmasını yapan ve reklamcılık sektörünün temelini oluşturan stratejik bir araçtır. Yapay zeka ise makine öğrenmesi teknikleriyle verileri analiz eden ve bu verileri bir insan gibi öğrenebilen ve kullanan bir yapay bir beyin olarak tanımlanabilir. Gelişen yapay zeka araçları toplumun her kesimi ve sektörünü etkileme potansiyeline sahiptir. Tüketicilerin satın alma davranışını etkileyen reklamlar teknolojik gelişmeler ile paralel şekilde gelişmektedir. Günümüzde yapay zeka araçlarının gelişimi ile etkilenen reklam sektörü, tüketim kültürünü etkileyerek kişisel verileri işlemiş ve reklamcılığa yeni bir boyut kazandırmıştır. Yapay zeka araçları, reklam sektöründe hedef kitle analizi, kişiselleştirilmiş içerik üretimi ve veri odaklı karar alma gibi yenilikçi uygulamaları mümkün kılmış ve sektörde bir dönüşüm başlatmıştır. Bu çalışma reklamcılığın geleceğine yön verecek olan yapay zeka araçları ile reklamcılık sektörü ve tüketim kültürüne arasındaki ilişkiyi ele almış ve yapay zeka araçlarının reklamcılık sektöründeki dönüşümü ve tüketim kültürünü nasıl etkilediği anlatılmıştır. Çalışma ile mevcut literatüre katkı sunmayı ve gelecekteki çalışmalara farklı bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır.

Keywords

References

  1. Arslan, K. (2020). Eğitimde yapay zeka ve uygulamaları. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 11(1), 71-88.
  2. Aslan, T. (2023). Sürdürülebilir tüketim davranışları ekseninde sürsürülebilir sanat. Yıldız Journal of Art and Design. https://doi.org/10.47481/yjad.1209116.
  3. Baudrillard, J. (1998). The consumer society: Myths and structures. Sage Publications.
  4. Bauman Zygmunt (2023), Tüketici Hayat. (Çev. Kübra Oğuz). Tellekt.
  5. Belk, R. W. & Costa, J. A. (1998). The mountain man myth: A contemporary consuming fantasy. Journal of Consumer Research, 25(3), 218-240.
  6. Elmas, Ç. (2003). Yapay sinir ağları (Kuram, Mimari, Eğitim, Uygulama). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  7. Featherstone, M. (1991). Consumer culture and postmodernism. London and Newbury Park, CA: Sage Publications.
  8. Grewal, D., Hulland, J., Kopalle, P. K., & Karahanna, E. (2020). The future of technology and marketing: A multidisciplinary perspective. Journal of the Academy of Marketing Science, 48(1), 1-8. https://doi.org/10.1007/s11747-019-00712-3

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Digital Advertising

Journal Section

Research Article

Authors

Ahmet Çekinmez * This is me
0009-0000-0351-4195
Türkiye

Publication Date

December 31, 2024

Submission Date

November 14, 2024

Acceptance Date

December 22, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 1 Number: 1

APA
Çekinmez, A. (2024). Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi, 1(1), 63-72. https://izlik.org/JA59BH67NM
AMA
1.Çekinmez A. Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi. 2024;1(1):63-72. https://izlik.org/JA59BH67NM
Chicago
Çekinmez, Ahmet. 2024. “Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka Ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar”. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi 1 (1): 63-72. https://izlik.org/JA59BH67NM.
EndNote
Çekinmez A (December 1, 2024) Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi 1 1 63–72.
IEEE
[1]A. Çekinmez, “Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar”, Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 63–72, Dec. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA59BH67NM
ISNAD
Çekinmez, Ahmet. “Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka Ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar”. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi 1/1 (December 1, 2024): 63-72. https://izlik.org/JA59BH67NM.
JAMA
1.Çekinmez A. Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi. 2024;1:63–72.
MLA
Çekinmez, Ahmet. “Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka Ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar”. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi, vol. 1, no. 1, Dec. 2024, pp. 63-72, https://izlik.org/JA59BH67NM.
Vancouver
1.Ahmet Çekinmez. Reklamcılığın Yeni Yüzü: Yapay Zeka ve Kişiselleştirişmiş Reklamlar. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi [Internet]. 2024 Dec. 1;1(1):63-72. Available from: https://izlik.org/JA59BH67NM

Niksar Journal of Academic Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.