Günümüzde giderek yaygınlaşmakta olan Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇD) uygulamaları öğrenen ihtiyaçları çerçevesinde gelişmekte ve bu içeriklerin bazıları farklı eğitsel yaklaşımlara ihtiyaç duymaktadır. Özellikle eğitmen etkileşimlerinin önemli olduğu uygulamalı eğitimlerin, eğitmen etkileşimini azaltan KAÇD formatına taşınmasıyla öğrenenin sosyal etkileşim biçimlerinin önemi artmıştır. Bu araştırma, günümüzde yaygınlaşmakta olan Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) eğitimleri odağında verilen KAÇD’ lerin öğrenen sosyal etkileşim biçimlerini keşfetmeyi amaçlamıştır. Bu çerçevede 2020 yılı Ekim ayında verilmekte olan 15 adet TOD KAÇD’leri analiz edilmiş ve öğrenen-öğrenen etkileşimlerinin mesajlaşma, forum ve teslim üzerinden olmak üzere üç çeşit etkileşim biçiminde olduğu çıkarımına varılmıştır. Örneklem olarak alınan Tasarım Odaklı Düşünme eğitimlerinde, sosyal etkileşimi sağlayan forum, teslim ve mesajlaşma araçları incelenmiş ve bulgular toplanmıştır. Ayrıca bu etkileşim çeşitlerinin kullanımlarının eğitim kurgusu çerçevesinde nasıl şekil aldıkları tartışılmıştır.
Kitlesel açık çevrimiçi Tasarım Odaklı Düşünme eğitimlerinin, öğrenen ve etkileşimi üzerindeki etkileri incelendiğinde, eğitim kurgusu ve platform yapısının etkili olduğu görülmüştür. Aynı platformdaki eğitimler benzer özelliklere sahip olsa da deneyimdeki asıl belirleyici, eğitimin kurgusu ve bu kurguda platformu nasıl kullanılacağının kurgusudur. Eğitim kurgusunda platform bir araç olarak değerlendirilebilir. Eğitim yapısı ve eğitimin verildiği platformun yapısı, öğrenim deneyimi olarak bir bütün olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim, platformun özelliklerine bağlı olarak şekillendirilmiştir ve platformun izin verdiği ölçüde ulaşılabilir ve kullanılabilirdir. Eğitim ve platform yapısı birbirini karşılıklı olarak etkilemektedirler. Eğitim kurgusunu platformun sunduğu özelliklerle beraber ele aldığımızda eğitimin kurgusu platform yapısına bağlıdır diyebiliriz.
Mass Open Online Courses (MOOCs) applications, which are becoming more and more widespread today, are developing within the framework of learner needs, and some of these contents need different educational approaches. The importance of the learner's social interaction forms has increased, especially with the transfer of practical trainings, where instructor interactions are important, to the MOOC format, which reduces instructor interaction. This research aimed to explore the learning social interaction forms of MOOCs, which are given in the focus of Design Thinking (TOD) trainings, which are becoming widespread today. In this context, 15 TOD MOOCs were analyzed and it was concluded that learner-learner interactions are in three types of interaction: messaging, forum and submission. In the Design Thinking courses taken as a sample, forum, submission and messaging tools that provide social interaction were examined and the findings were collected. In addition, it has been discussed how the use of these types of interaction takes shape within the framework of the educational structure. When the effects of massive open online design thinking courses on the learner and their interaction are examined, it is seen that the educational structure and platform structure are effective. Although the courses on the same platform have similar features, the main determinant in the experience is the structure of the training and how to use the platform in this setup. The platform can be considered as a tool in the educational structure. The education structure and the structure of the platform where the education is given appear as a whole as a learning experience. The training is shaped depending on the features of the platform and is accessible and usable as much as the platform allows. Education and platform structure mutually affect each other. When we consider the educational setup together with the features offered by the platform, we can say that the setup of the education depends on the platform structure.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2022 |
Submission Date | March 11, 2022 |
Acceptance Date | May 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 3 |