Review Article
BibTex RIS Cite

Year 2025, Volume: 7 Issue: 1, 76 - 89, 01.07.2025
https://doi.org/10.48119/toleho.1622322

Abstract

References

  • Acar, D., Güldemir, O., & Aksöz, E. O. (2020). Gastronomiye çok disiplinli bakış: Lisansüstü tezlerine yönelik bir değerlendirme. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (21), pp. 535–558.
  • Adabalı, M. M. (2023). Coğrafi işaretli ürünlerin gastronomi alanında akademik çalışmalara ürün özelinde konu edilmesi üzerine bibliyometrik analiz: Konya ili örneği. Turizm ve Destinasyon Araştırmaları III, 147.
  • Alsharif, A. H., Salleh, & Baharun, (2020). Bibliometric analysis. Journal of Theoretical and Applied Information Technology, 98(15), pp. 2948–2962.
  • Aras, S. (2024). Gastronomi turizminde turist rehberleri (Gastrorehberlik): Türkiye’de yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi. NEUGastro, 3(1), pp. 1–14.
  • Arslan, F. (2022). Gastronomi ve turizm alanında coğrafi işaret konulu çalışmaların bibliyometrik analizi. Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi, 5(11), 1544–1556.
  • Ayaz, N., & Türkmen, B. M. (2018). Yöresel yiyecekleri konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1), pp. 22–38.
  • Bayram, Ü. ve Arıcı, S. (2021). Gastronomi araştırmalarına bütüncül bir bakış: Bibliyometrik bir analiz. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), pp. 2734–2757.
  • Beyter, N., Zıvalı, E., & Yalçın, E. (2019). Türkiye’de lisans düzeyinde gastronomi eğitiminin değerlendirilmesi. IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (19-21 Eylül 2019), pp. 538–544.
  • Bişiren, A., Gençer, K. (2023). Türkiye’deki üniversitelerde verilen aşçılık eğitimi ile gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminin karşılaştırılması. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi – USBED 5(9), pp. 337–350.
  • Burke, R., & Danaher, P. (2018). Interdisciplinary teaching and learning within molecular gastronomy education: Does it benefit students? International Journal of Molecular Gastronomy, 1, pp. 1–12.
  • Ceylan, V., & Sarıışık, M. (2018). Moleküler gastronomi alanında yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi üzerine bir araştırma. 1. Uluslararası Turizmde Yeni Jenerasyonlar ve Yeni Trendler Kongresi, 01-03.
  • Choudhary, P., & Datta, A. (2024). Bibliometric analysis and systematic review of green human resource management and hospitality employees' green creativity. The TQM Journal, 36(2), pp. 546–571.
  • Corrado, G. (2022). Food history and gastronomic traditions of beans in Italy. Journal of Ethnic Foods, 9(1), pp. 6.
  • Coşkun, C., & Gençer, K. (2024). Slow food konusunda yazılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Journal of Silk Road Tourism Research, 4(1), pp. 23–34.
  • Çuhadar, M., & Morçin, İ. (2020). Türkiye’de gastronomi turizmi ile ilgili çalışmaların bibliyometrik analizi. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(1), pp. 92–106.
  • Donthu, N., Kumar, S., Mukherjee, D., Pandey, N., & Lim, W. M. (2021). How to conduct a bibliometric analysis: An overview and guidelines. Journal of Business Research, 133, pp. 285–296.
  • Duran Cankül, A. K., Aydın, A., & Erşahin, R. (2021). Türkiye’de turizm ve gastronomi alanında coğrafi işaretler ile ilgili araştırmaların bibliyometrik analizi. Co-Editors, 145.
  • Ekincek, S., Gode, M. O., Önçel, S., & Yolal, M. (2017). Gastronomy and culinary arts education in Turkey: Department heads ' perspective. Studia Universitatis Babeș-Bolyai Negotia, pp. 23–43.
  • Ellegaard, O. (2018). The application of bibliometric analysis: Disciplinary and user aspects. Scientometrics, 116(1), pp. 181–202.
  • Ellegaard, O., & Wallin, J. A. (2015). The bibliometric analysis of scholarly production: How great is the impact? Scientometrics, 105, pp. 1809–1831.
  • Ercan, F. (2020). Türkiye’deki gastronomi turizmi konulu makalelerin bibliyometrik analizi (bibliometric analysis of articles on gastronomic tourism in Turkey). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 8(2), pp. 1058–1075.
  • Eşitti, B. B., & Bay, E. (2023). Gastronomi eğitimi alanında yayınlanan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), pp. 31–41.
  • Fazlıoğlu, N., Başalan, A., Güven, E., & Eren, T. (2024). Coğrafi işaret konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 8(3), pp. 259–275.
  • Gillespie, C., & Cousins, J. (2012). European gastronomy into the 21st century. Routledge.
  • Girgin, G. K., & Demir, Ö. (2023). Türkiye’deki gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine genel bir bakış. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online).
  • Görkem, O. ve Sevim, B. (2016). Gastronomi eğitiminde geç mi kalındı acele mi ediliyor? Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(58), pp. 977–988
  • Güdek, M., & Boylu, Y. (2017). Türkiye’de yükseköğretim düzeyinde gastronomi eğitimi alan öğrencilerin beklenti ve değerlendirmelerine yönelik bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(4), pp. 489–503.
  • Gülcan, D., Ercan, M. O., & Katlav, E. Ö. (2021). Sürdürülebilir gastronomi turizminin bibliyometrik özellikler açısından incelenmesi (Investigation of sustainable gastronomy tourism in terms of bibliometric features). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), pp. 2540–2560.
  • Hegarty, J. A. (2011). Achieving excellence by means of critical reflection and cultural imagination in culinary arts and gastronomy education. Journal of Culinary Science & Technology, 9(2), pp. 55–65.
  • Kargiglioğlu, Ş. (2021). Sokak lezzetleri konusuyla ilgili yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(3), pp. 1857–1873.
  • Kaya, S., Ercan, M. O., & Erdoğan, T. (2024). Füzyon mutfak üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(3).
  • Köşker, H. (2020). Coğrafi işaret konusunda yazılmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Journal of Humanities and Tourism Research, 10(4), pp. 775–787.
  • Kuhn, V. R., dos Anjos, S. J. G., & Krause, R. W. (2023). Innovation and creativity in gastronomic tourism: A bibliometric analysis. International Journal of Gastronomy and Food Science, 100813.
  • Maberly, C., & Reid, D. (2014). Gastronomy: An approach to studying food. Nutrition & Food Science, 44(4), pp. 272–278.
  • Mac Con Iomaire, M. (2013). Public dining in Dublin: The history and evolution of gastronomy and commercial dining 1700‐1900. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 25(2), pp. 227–246.
  • McBurney, M. K., & Novak, P. L. (2002, September). What is bibliometrics, and why should you care? In Proceedings. IEEE International Professional Communication Conference (pp. 108–114). IEEE.
  • Öney, H. (2016). Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, pp. 193–203.
  • Öztürk, G., & Koç, F. (2024). Gastronomiyi konu alan ulusal doktora tezlerinin bibliyometrik analizi. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), pp. 25–50.
  • Sandıkçı, M. ve Mutlu, H. (2019). Gastronomi alanında yayınlanan makalelerin bibliyometrik profili (2013- 2017)”, Sosyal Bilimler Dergisi, 6(33), pp. 32–42.
  • Santich, B. (2004). The study of gastronomy and its relevance to hospitality education and training. International Journal of Hospitality Management, 23(1), pp. 15–24.
  • Sarı, D., Murat, B. D., Murat, E., & Samancı, M. (2024). Nörogastronomi kavramı ve uygulamalarının bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesi. Journal of Recreation and Tourism Research, 11(3), pp. 66–84.
  • Sökmen, A., & Karamustafa, A. T. (2024). Gastronomi eğitimi ile ilgili yapılan araştırmalar üzerine bir inceleme. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 9(1), pp. 18–38.
  • Şahin, E., Akdağ, G., Çakıcı, C., & Onur, N. (2018). Gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dallarında yayınlanan tezlerin bibliyometrik analizi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), pp. 30–41.
  • Şat, R., Sezen, T. S., & Doğdubay, M. (2023). Türkiye’de gastronomi eğitiminin tarihi ve gelişimi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 34(3), pp. 318–334.
  • Şeyhanlıoğlu, H. Ö. (2023). Cumhuriyet sonrasi türkiyede sürdürülebilir gastronomiye dair hazırlanan lisansüstü tez çalışmalarının bibliyometrik analizi. Kent Akademisi, 16 (Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı Özel Sayısı) Special Issue for the 100th Anniversary of the Republic of Türkiye), pp. 559–576.
  • Şimşek, A., Solmaz, R., & Güleç, E. (2020). Yök atlas verilerine göre gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), pp. 127–137
  • Tekeli, M., & Tekeli, (2020) Gastronomi turizmine yönelik araştırmaların bibliyometrik analizi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi, 105.
  • Temizkan, S. P., & Aktepe, B. (2024). Michelin rehberi ile ilgili yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi (Bibliometrıc analysis of studies related to the michelin guide). Annals of Gastronomy and Tourism Studies, 1(1), pp. 38–51.
  • Yılmaz, G. (2017). Ulusal turizm kongrelerinde gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile ilgili yayınlanan bildiriler üzerine bir araştırma. TURAR Turizm ve Araştırma Dergisi, 6(1), pp. 24–39.
  • Zahari, M. S. M., Jalis, M. H., Zulfifly, M. I., Radzi, S. M., & Othman, Z. (2009). Gastronomy: An Opportunity for Malaysian Culinary Educators. International Education Studies, 2(2), pp. 66–71.

Bibliometric analysis of studies on gastronomy education in Turkiye

Year 2025, Volume: 7 Issue: 1, 76 - 89, 01.07.2025
https://doi.org/10.48119/toleho.1622322

Abstract

This study aims to conduct a bibliometric analysis of academic studies on gastronomy education in Turkiye. In the study, a total of 87 studies – 40 articles, 33 conference paper, 12 theses, and two books – were examined as a result of searches in Turkish and English using the Council of Higher Education Academic Search (YOK Academic) database with the keywords "gastronomy education" and "gastronomy and culinary arts education". Studies that were repetitive, off-topic, and whose full texts could not be accessed were systematically eliminated and excluded from the analysis. The data were analyzed using frequency and percentage analyses in Microsoft Excel. The studies were classified according to parameters such as publication type, scope, subject headings, research methods, keyword distribution, journals in which the articles were published, and events in which the reports were presented. The findings show that the most common publication type was articles, comprising 45.98%, followed by conference papers (37.93%), theses (13.79%), and books (2.30%). It was determined that the distribution between national and international publications was nearly equal (52.87% national, 47.13% international). Among the research topics, "Current Status, Problems and Solution Proposals of Gastronomy Education" was the most frequently studied area. In terms of research methods, it was observed that 49.41% of the studies employed qualitative methods, 40% used quantitative methods, and 10.59% used mixed methods. Additionally, "gastronomy" and "gastronomy education" were the most frequently used keywords. It was revealed that the less frequently used keywords reflected the multidisciplinary structure and different subfields of gastronomy.

Ethical Statement

Since this study is a bibliometric analysis that exclusively utilizes publicly available data from academic publications, it does not involve human participants, animals, or sensitive personal data. Therefore, it does not require ethical approval from an institutional review board or ethics committee. The analysis was conducted in accordance with academic and ethical standards for secondary data research.

References

  • Acar, D., Güldemir, O., & Aksöz, E. O. (2020). Gastronomiye çok disiplinli bakış: Lisansüstü tezlerine yönelik bir değerlendirme. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (21), pp. 535–558.
  • Adabalı, M. M. (2023). Coğrafi işaretli ürünlerin gastronomi alanında akademik çalışmalara ürün özelinde konu edilmesi üzerine bibliyometrik analiz: Konya ili örneği. Turizm ve Destinasyon Araştırmaları III, 147.
  • Alsharif, A. H., Salleh, & Baharun, (2020). Bibliometric analysis. Journal of Theoretical and Applied Information Technology, 98(15), pp. 2948–2962.
  • Aras, S. (2024). Gastronomi turizminde turist rehberleri (Gastrorehberlik): Türkiye’de yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi. NEUGastro, 3(1), pp. 1–14.
  • Arslan, F. (2022). Gastronomi ve turizm alanında coğrafi işaret konulu çalışmaların bibliyometrik analizi. Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi, 5(11), 1544–1556.
  • Ayaz, N., & Türkmen, B. M. (2018). Yöresel yiyecekleri konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1), pp. 22–38.
  • Bayram, Ü. ve Arıcı, S. (2021). Gastronomi araştırmalarına bütüncül bir bakış: Bibliyometrik bir analiz. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), pp. 2734–2757.
  • Beyter, N., Zıvalı, E., & Yalçın, E. (2019). Türkiye’de lisans düzeyinde gastronomi eğitiminin değerlendirilmesi. IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (19-21 Eylül 2019), pp. 538–544.
  • Bişiren, A., Gençer, K. (2023). Türkiye’deki üniversitelerde verilen aşçılık eğitimi ile gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminin karşılaştırılması. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi – USBED 5(9), pp. 337–350.
  • Burke, R., & Danaher, P. (2018). Interdisciplinary teaching and learning within molecular gastronomy education: Does it benefit students? International Journal of Molecular Gastronomy, 1, pp. 1–12.
  • Ceylan, V., & Sarıışık, M. (2018). Moleküler gastronomi alanında yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi üzerine bir araştırma. 1. Uluslararası Turizmde Yeni Jenerasyonlar ve Yeni Trendler Kongresi, 01-03.
  • Choudhary, P., & Datta, A. (2024). Bibliometric analysis and systematic review of green human resource management and hospitality employees' green creativity. The TQM Journal, 36(2), pp. 546–571.
  • Corrado, G. (2022). Food history and gastronomic traditions of beans in Italy. Journal of Ethnic Foods, 9(1), pp. 6.
  • Coşkun, C., & Gençer, K. (2024). Slow food konusunda yazılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Journal of Silk Road Tourism Research, 4(1), pp. 23–34.
  • Çuhadar, M., & Morçin, İ. (2020). Türkiye’de gastronomi turizmi ile ilgili çalışmaların bibliyometrik analizi. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(1), pp. 92–106.
  • Donthu, N., Kumar, S., Mukherjee, D., Pandey, N., & Lim, W. M. (2021). How to conduct a bibliometric analysis: An overview and guidelines. Journal of Business Research, 133, pp. 285–296.
  • Duran Cankül, A. K., Aydın, A., & Erşahin, R. (2021). Türkiye’de turizm ve gastronomi alanında coğrafi işaretler ile ilgili araştırmaların bibliyometrik analizi. Co-Editors, 145.
  • Ekincek, S., Gode, M. O., Önçel, S., & Yolal, M. (2017). Gastronomy and culinary arts education in Turkey: Department heads ' perspective. Studia Universitatis Babeș-Bolyai Negotia, pp. 23–43.
  • Ellegaard, O. (2018). The application of bibliometric analysis: Disciplinary and user aspects. Scientometrics, 116(1), pp. 181–202.
  • Ellegaard, O., & Wallin, J. A. (2015). The bibliometric analysis of scholarly production: How great is the impact? Scientometrics, 105, pp. 1809–1831.
  • Ercan, F. (2020). Türkiye’deki gastronomi turizmi konulu makalelerin bibliyometrik analizi (bibliometric analysis of articles on gastronomic tourism in Turkey). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 8(2), pp. 1058–1075.
  • Eşitti, B. B., & Bay, E. (2023). Gastronomi eğitimi alanında yayınlanan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), pp. 31–41.
  • Fazlıoğlu, N., Başalan, A., Güven, E., & Eren, T. (2024). Coğrafi işaret konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 8(3), pp. 259–275.
  • Gillespie, C., & Cousins, J. (2012). European gastronomy into the 21st century. Routledge.
  • Girgin, G. K., & Demir, Ö. (2023). Türkiye’deki gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine genel bir bakış. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online).
  • Görkem, O. ve Sevim, B. (2016). Gastronomi eğitiminde geç mi kalındı acele mi ediliyor? Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(58), pp. 977–988
  • Güdek, M., & Boylu, Y. (2017). Türkiye’de yükseköğretim düzeyinde gastronomi eğitimi alan öğrencilerin beklenti ve değerlendirmelerine yönelik bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(4), pp. 489–503.
  • Gülcan, D., Ercan, M. O., & Katlav, E. Ö. (2021). Sürdürülebilir gastronomi turizminin bibliyometrik özellikler açısından incelenmesi (Investigation of sustainable gastronomy tourism in terms of bibliometric features). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), pp. 2540–2560.
  • Hegarty, J. A. (2011). Achieving excellence by means of critical reflection and cultural imagination in culinary arts and gastronomy education. Journal of Culinary Science & Technology, 9(2), pp. 55–65.
  • Kargiglioğlu, Ş. (2021). Sokak lezzetleri konusuyla ilgili yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(3), pp. 1857–1873.
  • Kaya, S., Ercan, M. O., & Erdoğan, T. (2024). Füzyon mutfak üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(3).
  • Köşker, H. (2020). Coğrafi işaret konusunda yazılmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Journal of Humanities and Tourism Research, 10(4), pp. 775–787.
  • Kuhn, V. R., dos Anjos, S. J. G., & Krause, R. W. (2023). Innovation and creativity in gastronomic tourism: A bibliometric analysis. International Journal of Gastronomy and Food Science, 100813.
  • Maberly, C., & Reid, D. (2014). Gastronomy: An approach to studying food. Nutrition & Food Science, 44(4), pp. 272–278.
  • Mac Con Iomaire, M. (2013). Public dining in Dublin: The history and evolution of gastronomy and commercial dining 1700‐1900. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 25(2), pp. 227–246.
  • McBurney, M. K., & Novak, P. L. (2002, September). What is bibliometrics, and why should you care? In Proceedings. IEEE International Professional Communication Conference (pp. 108–114). IEEE.
  • Öney, H. (2016). Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, pp. 193–203.
  • Öztürk, G., & Koç, F. (2024). Gastronomiyi konu alan ulusal doktora tezlerinin bibliyometrik analizi. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), pp. 25–50.
  • Sandıkçı, M. ve Mutlu, H. (2019). Gastronomi alanında yayınlanan makalelerin bibliyometrik profili (2013- 2017)”, Sosyal Bilimler Dergisi, 6(33), pp. 32–42.
  • Santich, B. (2004). The study of gastronomy and its relevance to hospitality education and training. International Journal of Hospitality Management, 23(1), pp. 15–24.
  • Sarı, D., Murat, B. D., Murat, E., & Samancı, M. (2024). Nörogastronomi kavramı ve uygulamalarının bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesi. Journal of Recreation and Tourism Research, 11(3), pp. 66–84.
  • Sökmen, A., & Karamustafa, A. T. (2024). Gastronomi eğitimi ile ilgili yapılan araştırmalar üzerine bir inceleme. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 9(1), pp. 18–38.
  • Şahin, E., Akdağ, G., Çakıcı, C., & Onur, N. (2018). Gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dallarında yayınlanan tezlerin bibliyometrik analizi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), pp. 30–41.
  • Şat, R., Sezen, T. S., & Doğdubay, M. (2023). Türkiye’de gastronomi eğitiminin tarihi ve gelişimi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 34(3), pp. 318–334.
  • Şeyhanlıoğlu, H. Ö. (2023). Cumhuriyet sonrasi türkiyede sürdürülebilir gastronomiye dair hazırlanan lisansüstü tez çalışmalarının bibliyometrik analizi. Kent Akademisi, 16 (Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı Özel Sayısı) Special Issue for the 100th Anniversary of the Republic of Türkiye), pp. 559–576.
  • Şimşek, A., Solmaz, R., & Güleç, E. (2020). Yök atlas verilerine göre gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), pp. 127–137
  • Tekeli, M., & Tekeli, (2020) Gastronomi turizmine yönelik araştırmaların bibliyometrik analizi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi, 105.
  • Temizkan, S. P., & Aktepe, B. (2024). Michelin rehberi ile ilgili yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi (Bibliometrıc analysis of studies related to the michelin guide). Annals of Gastronomy and Tourism Studies, 1(1), pp. 38–51.
  • Yılmaz, G. (2017). Ulusal turizm kongrelerinde gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile ilgili yayınlanan bildiriler üzerine bir araştırma. TURAR Turizm ve Araştırma Dergisi, 6(1), pp. 24–39.
  • Zahari, M. S. M., Jalis, M. H., Zulfifly, M. I., Radzi, S. M., & Othman, Z. (2009). Gastronomy: An Opportunity for Malaysian Culinary Educators. International Education Studies, 2(2), pp. 66–71.
There are 50 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Peer-reviewed Articles
Authors

Doğuhan Eroğlu 0009-0000-9115-6040

Sibel Önçel Güler 0000-0001-9973-6058

Publication Date July 1, 2025
Submission Date January 17, 2025
Acceptance Date June 4, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Eroğlu, D., & Önçel Güler, S. (2025). Bibliometric analysis of studies on gastronomy education in Turkiye. Journal of Tourism Leisure and Hospitality, 7(1), 76-89. https://doi.org/10.48119/toleho.1622322

Abstracting & Indexing

TR_Dizin_logo_live-e1586763957746.png       |       5e5f5ea367664.png       |  pub-doaj-1140x400.jpg      | ici2.png |   uni_global_ulrichs_header.png   |   


Making Submissions via DergiPark

The article—prepared according to author guidelines (covering text, references, tables, and figures)—should be sent to Journal of TOLEHO via DergiPark.

Please, use the links below to access the visual descriptions of the submission steps;


Full Open Access Strategy

Journal of TOLEHO is fully sponsored by Anadolu University Faculty of Tourism. Therefore there aren't any article submission, processing or publication charges

There are also no charges for rejected articles, no proofreading charges, and no surcharges based on the length of an article, figures or supplementary data etc. All items (editorials, corrections, addendums, retractions, comments, etc.) are published free of charge.

Journal of TOLEHO is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the users or institutions. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.

Therefore, all articles published will be immediately and permanently free to read and download. All items has their own unique URL and PDF file.

All items published by the Journal of Tourism, Leisure and Hospitality are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License

The licence permits others to use, reproduce, disseminate or display the article in any way, including for commercial purposes, so long as they credit the author for the original creation.

Authors retain copyright and grant the journal exclusive right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal’s published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.

However, Anadolu University Press can also demand to make an additional license agreement with the corresponding author of the study after first publication, in order to publish the manuscript in full text on various other platforms (web page, databases, indexes, promotion circles and etc.).