Aim: Our aim was to evaluate nutritional habits knowledge of nutritional attitudes nutritional consumption and body composition of medical career college students Material and Method: The study included 172 female medical career college students Anthropometric measurements body composition knowledge of nutrition nutritional habits frequency of food consumption and daily food consumption were evaluated Results: According to body mass index BMI percentiles 13 9 were overweight obese; 20 7 had waist circumference above the 90th percentile; 13 9 had systolic blood pressure BP above the 95th percentile 5 8 had diastolic BP above the 95th percentile and 19 8 had systolic or diastolic BP above the 95th percentile It was observed that 63 9 of the students had meals 3 times a day and 41 1 did not have breakfast at all Energy consumption was inadequate in 28 9 and excessive in 5 3 Carbohydrate consumption was inadequate in 5 3 and excessive in 6 6 Protein consumption was inadequate in 35 5 and excessive in 18 4 Approximately ⅓ of the students had improper attitudes about food consumption and they were unaware of food ingredients Conclusions: Achievement of proper feeding behavior begins from childhood Even though they were receiving education in a health related field they possessed poor knowledge regarding eating habits and their attitude towards healthy diet was not promising Therefore regular educational programs about nutrition should be provided in schools Turk Arch Ped 2012; 47: 181 8
Amaç: Sağlık Meslek Lisesi rsquo;nde eğitim alan ergenlik çağındaki kızların beslenme alışkanlıklarının beslenme davranışlarına yönelik bilgi düzeylerinin besin tüketim durumlarının ve vücut bileşimlerinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Meslek Lisesi rsquo;ndeki 14 17 yaş arası 172 kız öğrenci üzerinde yapılmış ergenlerin antropometrik ölçümleri ve vücut bileşimleri ölçülmüş ve beslenme bilgi düzeyleri beslenme alışkanlıkları besin tüketim sıklıkları ve bir günlük besin tüketim durumları için bir anket uygulanmıştır.
Bulgular: Vücut kitle indeksi VKİ persantiline göre ergenlerin 13 9 rsquo;unun kilolu ve şişman olduğu 20 7 rsquo;sinin bel çevresinin 90 persantilin üzerinde olduğu 13 9 rsquo;unun sistolik kan basıncının 5 8 rsquo;inin diyastolik kan basıncının 95 persantilin üzerinde olduğu 19 8 rsquo;inin sistolik ya da diyastolik kan basınçlarının 95 persantilin üzerinde olduğu saptanmıştır Ergenlerin 63 9 rsquo;unun üç öğün yemek yediği 41 1 rsquo;inin her gün kahvaltı yapmadığı saptanmıştır. Enerji ve besin öğeleri tüketimleri incelendiğinde 28 9 rsquo;unun yetersiz ve 5 3 rsquo;ünün fazla enerji tükettikleri 5 3 rsquo;ünün yetersiz ve 6 6 rsquo;sının fazla karbonhidrat tükettikleri 35 5 rsquo;inin yetersiz ve 16 3 rsquo;ünün fazla protein tükettikleri saptanmıştır. Ergenlerin yaklaşık üçte birinin besin tüketimi konusunda uygun olmayan tutum ve davranış gösterdikleri ve besin içeriği konusunda bilinçsiz oldukları görülmüştür.
Çıkarımlar: Olumlu beslenme davranışının kazanılması çocukluk çağından başlayan uzun bir süreçtir Çalışmamızda ergenlerin öğrenci grubunda beslenme alışkanlıkları ve besin tüketimleri konusundaki bilgi ve tutumları sağlık meslek lisesinde eğitim almalarına rağmen yeterli düzeyde değildi Bu nedenle okullarda düzenli ve devamlı beslenme eğitim programlarının düzenlenmesi önem taşımaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 47 Issue: 3 |